Skocz do zawartości

[bębenek] Serwis bębenka problem

pawels237

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Posiadam piastę shimano FH-RM66.

Postanowiłem zrobić serwis bębenka według tutoriala z youtube. 

Wszystko ładnie poszło ale tykanie zapadek jest bardzo ciche, przed serwisem było słuchać cykanie głośniej. 

W tym modelu są dwie zapadki.

Po założeniu kasety nie słychać cykania zapadek, gdy ręką obrócę kasetę o nawet pełnego obrotu nie zrobi.

Czy to problem???

Może za dużo smaru użyłem albo nie odpowiedni???

Smar który użyłem to SHIMANO Dura Ace Premium Grease.

Napisano
Teraz, pawels237 napisał:

Może za dużo smaru użyłem albo nie odpowiedni??? 

Sam sobie odpowiedziałeś. :)

Tego typu smaru nie używa się na zapadkach. W ogóle nie powinno się używać smaru stałego, chyba, że małą ilość smarowidła o niewielkiej lepkości. Najlepiej użyć oliwki, jak wspomniał kolega wyżej. Mavic ma nawet dedykowaną do tego celu.

Napisano

Dodałem kilka kropel (5) oleju do łańcucha finish line zielony.

Pytanie czy z czasem to się rozrusza i będzie chodzić?

Czy jednak może uszkodzić bębenek?

Napisano

Bębenka raczej nie uszkodzisz. Co najwyżej swoje zęby, jak będziesz chciał depnąć, a zapadki się przykleją. :P
Dodanie zielonego FL (który sam w sobie jest gęsty i lepki) spowoduje powstanie brei. Może będzie to chodzić trochę lepiej, ale do przyzwoitości na pewno sporo zabraknie. Na Twoim miejscu zdjąłbym bębenek, wyczyścił szmatką lekko nasączoną w odtłuszczaczu po czym nałożył kilka kropel jakiejś rzadszej oliwki. Nie pryskaj niczym bezpośrednio na bębenek, bo wypłuczesz smar z łożysk w bębenku!

Napisano

Zakropienie bębenka rozrzedzi smar nie tylko na zapadkach. Na Twoim miejscu rozebrał bym bębenek i zrobił to jeszcze raz. Robiłem testowo takie "płukanki" celem sprawdzenia ile bębenek jest w stanie wytrzymać. Da się pojeździć ale nie za długo.

Napisano

Ok. Dzięki

Zrobię to jeszcze raz.

Smar do kulek może być?

A do zapadek jaki olej?

Aktulanie mam w domu

- finish line dry zielony 

WELDTITE Olej Do Łańcucha TF2 endurance ceramic lubricant

- olej do łańcucha jaki z decathlona (rzadki)

Który wybrać?

Czy lepiej kupić jakiś przeznaczony do bębenka?

Napisano

Do piasty Shimano oliwka średnio się nadaje (choć nie ukrywam, że kiedyś też robiłem tego typu eksperymenty i działało dobrze, ale jednak interwały serwisowe były częste), bo oprócz zapadek są tam jeszcze łożyska kulkowe, które powinny poruszać się w lekkim, ale jednak smarze. 
Kup sobie smar do bębenków Shimano: https://rowerek.pl/product-pol-11149-Smar-do-bebenkow-piast-Shimano-uniw.html?gclid=CjwKCAiAudD_BRBXEiwAudakX3Yjn45f_gUCV47HOIng3qOIKjLSCn2d_dB7cCdmTdbDmDRJklojexoColQQAvD_BwE

Jest tani, dobry i zapewne starczy Ci go do końca życia. 

Napisano

Do kulek to nawet ŁT się nada. Zapadki po prostu przetrzyj delikatnie oliwką i to też w zasadzie nie ma znaczenia jaką. To nie jest mega zaawansowana piasta żeby się jakoś specjalnie rozwodzić nad tym czym ją smarować. Zapadki rzadkim jak woda TopKettem smaruje i nic się nie dzieje. Kulki smar stały, zapadki oliwka ot wsio.

Napisano

Osobiście uważam, że smar DT nie jest niczym szczególnie fajnym. Stosuję go do DT, ale np. w przypadku Ratcheta 54T nawet jego mała ilość IMHO może upośledzać pracę i taki Shimano byłby pewnie ok. Shimano to chyba jeden z najbardziej uniwersalnych smarów - niczego nie zakleja, przy czym nie jest zbyt rzadki. 

Wracając do tematu - ŁT na łożyska do bębenka to kiepski pomysł z tego względu, że to nie są zamknięte profile, tylko smar po pewnym czasie przedostaje się do zapadek i wymieszany z brudem w niesprzyjających warunkach może je zaklejać. Jeśli serwisuje się często, smaru w środku jest niewiele i waruny są ok, to równie dobrze można nałożyć tam Benecolu i też zadziała.

Napisano

Ja do swojej 240s daje Kluber'a, ma lepsze właściwości smarne niż ten DT, nie mniej jak idzie o system ratchet dałbym oryginalny smar i może z 1-2 kropelki oliwki do łańcucha.

Do zapadek shimano, jak serwisuje takie piasty, daje smar o dość niskiej lepkości ale dużym poślizgu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...