redekonstruktor Napisano 8 Grudnia 2020 Napisano 8 Grudnia 2020 Moim faworytem jest Merida Big.Nine Limited 2020 https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/1570/bignine-limited Wygląda jednak że obecnie już jest nieosiągalna w sklepach. Co możecie polecić zamiennie. Jestem osobą w średnim wieku, 180cm/82 kg, jeżdżę "od zawsze" xc, czyli szutry, ścieżki w lesie, podjazdy pod lekkie górki (Roztocze), trochę asfaltu. Przyzwyczajeń nie chcę zmieniać, więc stanowczo szukam hardtaila do xc. Znaczenie ma dla mnie: waga roweru, dobry amor, rama, koła.
Mod Team bogus Napisano 8 Grudnia 2020 Mod Team Napisano 8 Grudnia 2020 Tradycyjnie polecę Rockridera XC500, obejrzeć warto także Kellys z serii Gate.
redekonstruktor Napisano 29 Grudnia 2020 Autor Napisano 29 Grudnia 2020 Po lekturze kilku forów ostatecznym faworytem została Merida Big.Nine 500 Lite. Limiteda 2020 już nie dostanę. Umówiłem się w sklepie na jazdę próbną aby ostatecznie dopasować rozmiar ramy. Nie mieli 500-tek ale były dwa Big Najny 300 lite w rozmiarze M i L. Pojeździłem po parkingu kilka razy w kółko i zrobiłem kilka osemek M-ką i L-ką. Różnica w prowadzeniu i zwrotności jest wyraźna, między tymi rozmiarami. Przy moim wzroście 180 zdecydowanie pasuje mi M. No i teraz taka sprawa. NIE BYŁO EFEKTU WOW :(. Testowe Big.Nine 300 Lite jadą tak samo do przodu i skręcają tak samo jak mój 20 letni Author Traction z Marzocchi Z4 i napędem LX/STX RC na kołach z piastami Alivio (1999). Po prawdzie w Meridach biegi wchodziły bardziej precyzyjnie. Na plus również tarczówki które w tych Meridach wiele osób wymienia na lepsze a i tak zdecydowanie lepiej hamują niż moja v-brejki z klamkami LX (2002). Proszę przekonajcie mnie że tą Meridą trzeba pojechać w teren, wjechać pod górkę, depnąć na długiej prostej aby poczuć moc i przyśpieszenie. Przekonajcie mnie że warto zmienić rower i że są wyraźne różnice na plus których na krótkiej przejażdżce po parkingu nie można zauważyć. Jak na razie było" "ok - może być 4 liter nie urywa" a raczej jest wyraźnie twardo w rzeczone litery. Zarezerwowałem 500 lite, ale zacząłem się wahać czy warto zmieniać.
Mod Team bogus Napisano 30 Grudnia 2020 Mod Team Napisano 30 Grudnia 2020 Zmiana roweru to sprawa bardzo indywidualna, ale ja po przesiadce z 26 cali na 29 poczułem znaczną różnicę w pokonywaniu nierówności. Rower także lepiej utrzymuje prędkość. Według mnie jest także bardziej komfortowo.
chudzinki Napisano 30 Grudnia 2020 Napisano 30 Grudnia 2020 10 godzin temu, redekonstruktor napisał: depnąć na długiej prostej aby poczuć moc i przyśpieszenie A to już zależy od Twojej nogi i chęci, choć są tacy, dla których zmiana szerokości opony o 3 mm albo zbicie wagi koła o 100 g powoduje znaczną różnicę .
redekonstruktor Napisano 30 Grudnia 2020 Autor Napisano 30 Grudnia 2020 Planując przesiadkę na rower z kołami 29 cali, liczę przede wszystkim na większą uniwersalność takiej maszyny. Czyli 1.) większy komfort i lepszą trakcję na wertepach, 2.) możliwość osiągnięcia większych prędkości na prostej na asfalcie dzięki większym kołom i blokadzie amora, 3.) mniej wachlowania przednią przerzutką w terenie dzięki napędowi 2x11. Poza tym ta konkretna Merida (B.N 500 Lite) będzie lżejsza niż mój pancerny Author Traction.
m0d Napisano 30 Grudnia 2020 Napisano 30 Grudnia 2020 Teraz, redekonstruktor napisał: 1.) większy komfort i lepszą trakcję na wertepach, Tak, IMHO na 29" można poczuć różnicę. Oczywiście warto też mieć dobre opony przystosowane do terenu gdzie jeździmy i odpowiednio dobrane ciśnienie - sam "rozmiar koła" nie jedzie :) Teraz, redekonstruktor napisał: 2.) możliwość osiągnięcia większych prędkości na prostej na asfalcie dzięki większym kołom i blokadzie amora, To rower MTB a nie szosówka. To tak jak wymagać od auta terenowego żeby miało dobre osiągi na autostradzie i mało przy tym paliło. Teraz, redekonstruktor napisał: 3.) mniej wachlowania przednią przerzutką w terenie dzięki napędowi 2x11 Jak najbardziej tak. 3 rzędy z przodu to anachronizm, którego miejsce jest w muzeum, i to w piwnicy a nie na wystawie. W dniu 8.12.2020 o 10:50, redekonstruktor napisał: jeżdżę "od zawsze" xc, czyli szutry, ścieżki w lesie, podjazdy pod lekkie górki (Roztocze), trochę asfaltu XC to nazwa konkretnej dyscypliny kolarskiej, a Ty po prostu jeździsz na rowerze
Mod Team bogus Napisano 30 Grudnia 2020 Mod Team Napisano 30 Grudnia 2020 1. To masz niemal gwarantowane. 2. Tu wiele zależy od przełożeń jakie masz w obecnym rowerze i nowym. Blokada amortyzatora nie zwiększa prędkości przejazdu Większe koła pomagają w utrzymaniu prędkości z uwagi na większą bezwładność, ale przynajmniej teoretycznie nieco trudniej je napędzić. 3. Przy napędzie 2x11 będzie więcej zmian biegów niż przy analogicznym napędzie 3x, bo tam z jednej uniwersalnej zębatki 32-24T obsłużyłeś całą kasetę i miałeś dwa blaty do zmiany.
chudzinki Napisano 30 Grudnia 2020 Napisano 30 Grudnia 2020 Ad. 1. Na pewno. Ad. 2. Wg mnie zbędne pytanie przy tym typie roweru. Ad. 3. Może tak, a może nie. Przy 3 blatach z przodu i tak w terenie używa się 2. Tutaj dochodzi 2-3 biegów z tyłu, więc jakaś różnica powinna być. Z drugiej strony wachlowanie to sama przyjemność . EDIT: Ojjj, już dwóch przedmówców mnie wyprzedziło. Tak to jest jak się w pracy pisze .
m0d Napisano 30 Grudnia 2020 Napisano 30 Grudnia 2020 Teraz, bogus92 napisał: Przy napędzie 2x11 będzie więcej zmian biegów niż przy analogicznym napędzie 3x, bo tam z jednej uniwersalnej zębatki 32-24T obsłużyłeś całą kasetę i miałeś dwa blaty do zmiany. Zaczyna się Zaraz się dowiemy, że przy 1x byłoby jeszcze więcej miąchania manetką... 2x to jak w samochodzie skrzynia biegów z reduktorem. Jedziesz po całej kasecie z blatu, a jak potrzebujesz bardziej miękko na konkretny podjazd to przełączasz na młynek.
dovectra Napisano 30 Grudnia 2020 Napisano 30 Grudnia 2020 https://velmar.pl/pl/p/MERIDA-BIG-NINE-LIMITED-GLOSSY-PEARL-WHITEMATT-BLACK-2021/7312 2021 już są... 2 godziny temu, bogus92 napisał: po przesiadce z 26 cali na 29 poczułem znaczną różnicę w pokonywaniu nierówności Dokładnie, wjeżdżając w muldy " tzw pumptrack-i" duże koło pokazuje swe plusy. w skrócie: w porównaniu do 26 cali to nie chce cię zrzucić z siodła na dołach a na grząskim (błocie piachu) mniej się topi.... Mam tani stary model d-40, M i 182 cm, wydaje się trochę za mały. Ale jakość wykonania ramy jest powalająca, niby to taki tani model a wykończony jak najdroższe.
redekonstruktor Napisano 30 Grudnia 2020 Autor Napisano 30 Grudnia 2020 6 minut temu, dovectra napisał: https://velmar.pl/pl/p/MERIDA-BIG-NINE-LIMITED-GLOSSY-PEARL-WHITEMATT-BLACK-2021/7312 2021 już są... Szukałem modelu 2020. Limited 2021 IMO został zubożony względem 2020 i dlatego wybieram 500 lite.
redekonstruktor Napisano 17 Stycznia 2021 Autor Napisano 17 Stycznia 2021 Rower zakupiony: niebieska Merida Big.Nine 500 Lite w rozmiarze M
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.