Skocz do zawartości

[Shimano Claris] R2000 modyfikacja

chudzinki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Co by tu nie cudował zawsze 2-3 komponenty do wymiany. Powiedzmy wprost - nikt Clarisa nie projektował żeby było lżej niż to co jest ;) Pozostaje wyrobić nogę :D 

Napisano
  W dniu 14.10.2020 o 15:04, abdesign napisał:

nie męcz się bo takich nie ma na bcd 110

Rozwiń  

Czyli ja coś źle odczytuję czy gość źle napisał?

W dniu 14.10.2020 o 14:58, abdesign napisał:

Chcesz mieć najtaniej i przy okazji najlżej - idź w korbę 3x.

Rozwiń  

3x bardzo lubię :).

W dniu 14.10.2020 o 15:07, tomek232 napisał:

Czyli do wymiany klamkomanetka, przednia przerzutka i korba - trochę trzeba wydać

Rozwiń  

No właśnie, ile?

W dniu 14.10.2020 o 15:10, abdesign napisał:

Kolega napisał że nic nie ma...

Rozwiń  

Nic nie mam, ale na rowerze by było :).

W dniu 14.10.2020 o 15:11, m0d napisał:

Pozostaje wyrobić nogę :D

Rozwiń  

Albo kupić rower, którego rama do końca mi nie pasuje :).

Napisano
  W dniu 14.10.2020 o 15:19, chudzinki napisał:

No właśnie, ile?

Rozwiń  

Policz sobie, jak ma być Claris R2000 to korba FC-R2030, przerzutka przednia FD-R2030, klamkomanetka lewa ST-R2030

A i suport jeszcze do tego, jeśli była by wcześniej ta korba FC-RS200 46-34 na kwadrat.

Napisano

Czy ta korba to nie jest czasem taki skansen na kwadrat? A druga rzecz to sprawdź czy mocowanie zębatek nie jest jakieś typowe tylko dla tej firmy.

Napisano

Kwestia raczej istniejącego wyboru spełniającego założenia @chudzinki a nie życzeniowych rozważań, związanych z ceną... no i nie tylko z ceną.

Nie dostaniesz korby 46x30 na sztywną ośkę w rowerach które mają napęd pokroju sory czy clarisa.

Korbom na kwadrat można co prawda zarzucić sporo ale żeby wybrzydzać to trzeba mieć czym zastąpić to rozwiązanie.

Napisano
  W dniu 14.10.2020 o 18:58, m0d napisał:

Czy ta korba to nie jest czasem taki skansen na kwadrat? A druga rzecz to sprawdź czy mocowanie zębatek nie jest jakieś typowe tylko dla tej firmy.

Rozwiń  

Jak kolega chce korbę 46/30 to specjalnie nie ma wyboru. 

Warto przeglądać olx, czasami się trafiają perełki w dobrych pieniądzach. W imię walki z kwadratem.

Osobiście uważam że opinia o kwadracie jest mocno przesadzona. Taka FSA wątpię aby była dużo gorsza od clarisa.

Napisano

"Zastosowano w nim suport z mocowaniem na kwadrat zapewniający estetyczny i stylowy wygląd."

"Zalecany suport_Gwintowany (normalny)BB-UN300"

A wydawało mi się, że coś więcej wiem... Możecie wyjaśnić dlaczego tak jest na stronie Shimano?

Podsumowując - nie będzie problemu z założeniem korby 46-30 na kwadrat? Też nie mam nic przeciwko takiemu rozwiązaniu :).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.