Skocz do zawartości

[opony 29x2,25] Jaka alternatywa dla Vittoria Barzo TNT

KNKS

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy ktoś może podrzucić jakieś typy o charakterystyce zgodnej z Vittoria Bardzo TNT. Interesują mnie opony które dają radę w trudniejszym, bardziej wymagającym terenie, oczywiście biorąc pod uwagę ograniczenia hardtail'a.

Warunki użytkowania to tereny od płaskich szutrów i ścieżek Śląska do jesiennych Beskidów. Czyli XC i XCM. Odpadają "papierowe ścianki" i "wyścigowe rakiety" które dziurawią się od samego patrzenia i nie dają rady na kamienistych szlakach. Koniecznie tubeless. Koniecznie zwijane. Niska masa nie jest priorytetem.

Ktoś coś ?

Napisano

@bogus92 Na którą z wymienionych opon się zdecydowałeś ?

@Alsew Dla odmiany. Jak dotąd nie jeżdziem na lepszej oponie niż Barzo TNT, ale obecnie jest problem z dostępnością świeżych opon w kolorze "antracyt". A te z beżowym bokiem nie pasują mi do stylówy :D Jak tylko trafię gdzieś TNT na aktualnym DOT to od razu kupię.

Intryguje mnie ten Forekaster. Jeżdził ktoś na tym w warunkach XC/XCM ?

Napisano

Schwalbe Rocket Ron jest porównywalna do Barzo. Tylko tył się zdziera w oczach więc jak Ci to nie przeszkadza, to polecam ;) Chociaż ja miałem tą wersję przed kolorowymi paskami, może teraz jest lepiej. A może nie.

Napisano

@kipcior

RocketRon jest, jak dla mnie zbyt delikatny i mało przyczepny. Przynajmniej w porównaniu do Barzo. To znaczy świetnie lata po suchym i twardym, ale po mokrym i jesiennym zbyt szybko gubi trakcję. Poza tym, z tego co pamiętam, to krzywo układa się na feldze.

• Mod Team
Napisano
4 minuty temu, KNKS napisał:

@bogus92 Na którą z wymienionych opon się zdecydowałeś ?

Na żadną :) postawiłem na Mezcala, bo u mnie większość to suche lub lekko wilgotne tereny, ale przy Cross Kingach byłem bardzo blisko zakupu.

Uznałem, że Mezcal na moje szutry, las i bezdroża w zupełności wystarcza, a jak się okazało ostatnio całkiem nieźle radzi sobie także w błocie i na mokrym.

• 4 tygodnie później...
Napisano
21 godzin temu, danielson napisał:

@KNKS mogę przy okazji zapytać jaką szerokość mają u Ciebie Barzo i na jakiej obręczy? :)

Proszę bardzo. Szerokość przy ciśnieniu 1,8 bar wynosi: 56,2 mm.

Obręcz: 25 mm. Opona w wersji TNT.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...