Skocz do zawartości

[Allegro] Wysyła opon drutowych 2020

1938

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Potrzebuję wysłać pocztą opony drutowe. Czy na poczcie przyjmą luzem w oryginalnym rozmiarze, czy jedyna opcja to zgiąć w ósemkę? Ewentualnie kurierem? Jak to obecnie wygląda? Odbiorca zażyczył sobie odbiór w punkcie.

Napisano

@Mihau_ swego czasu jak kupowałem druciaki w CentrumRowerowym wysyłali bez skręcania w ósemkę ( kurier DPD ).

27 minut temu, 1938 napisał:

Czy na poczcie przyjmą luzem w oryginalnym rozmiarze, czy jedyna opcja to zgiąć w ósemkę?

Przecież sprzedajesz jako firma, masz wgląd w cennik kurierów na pewno. U mnie paczka do 30 kg i wymiarach o jednym boku do 100 cm kosztuje normalnie tyle co mniejsza do 30kg ( czy tam 5, czy 10 ). Dokładnie 15,69 zł brutto za DPD. 

Nawet przez Sendit masz PP kurier 48 z nadaniem w punkcie paczkę 10 kg o wym. 90x90x30 cm w cenie 12,29 zł brutto.

Napisano

A musi być to wysłane pocztą? Wysłać do paczkomatu, czy zwinięte czy nie będzie się mieścić w ich gabarytach ;)

Osobiście wysyłałem niedawno drutówkę zwinięta w ósemkę, ale będąc kupującym zdarzyło mi się dostać dwa razy drutówki tak jak są ;)

Napisano

Pytałem na poczcie. Trzeba zapakować w karton, bo inaczej płaci się jak za przesyłkę niestandardową. Pojawia się kolejny problem, bo odbiór w punkcie jest dostępny tylko dla usługi Paczka+, gdzie wymiary nie mogą przekroczyć 70x60x60 cm. Zatem są 3 opcje: paczka zwykła do adresata, zwinąć opony w ósemkę lub wysłać kurierem, który przyjmie opony luzem. Czekam jeszcze na odpowiedź z Sendit.

Napisano
5 godzin temu, Mateusz30 napisał:

Opony się składa do wysyłki.

Całe szczęście, że wyżej wspomniane "się" nie jest jakoś szczególnie powszechnym gatunkiem w przyrodzie ;)

Napisano

Choć zwinięcie opon w "ósemkę" im nie zaszkodzi to czasem trafi się ktoś komu to przeszkadza, zwłaszcza jak nie potrafi później ułożyć opony na obręczy

Można w całości wrzucić opony w worek foliowy albo zafoliować folią stretch.

Napisano

Przydałoby się stworzyć jakiś poradnik, bo idzie się pogubić. Obecnie większość firm przewozowych traktuje opony rowerowe luzem czy też w folii stretch jako przesyłkę niestandardową i trzeba dodatkowo bulić. Ostatecznie zwinąłem w ósemkę i wysłałem pocztą w kartonie.

Napisano

w większości wypadków wpływ na cenę wysyłki ma waga, czasem rozmiar ale to musi być mocno niestandardowe. Natomiast to co jest w środku jest bez większego znaczenia. Opakowanie też bez większego znaczenia. Zwłaszcza jak byś wysłał 2 cienkie, giętkie opony to żaden kurier by nie protestował.

Z tego co widzę z cennika sendit to wysyłka takich opon pocztą polską bez zwijania to 12,29pln i kryterium jest waga poniżej 20kg i rozmiar do 150cm

Napisano
Teraz, eloo napisał:

Z tego co widzę z cennika sendit to wysyłka takich opon pocztą polską bez zwijania to 12,29pln i kryterium jest waga poniżej 20kg i rozmiar do 150cm

Tak, ale odpada wtedy odbiór w punkcie (Paczka+). No i trzeba skombinować pudełko, bo na poczcie takiego nie da się kupić.

Napisano
Teraz, eloo napisał:

Opakowanie też bez większego znaczenia. Zwłaszcza jak byś wysłał 2 cienkie, giętkie opony to żaden kurier by nie protestował.

Z tego co widzę to jednak nic się nie zmieniło - poczytaj czym dla przewoźnika jest przesyłka standardowa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...