Kklaudia.sieczka Napisano 23 Sierpnia 2020 Napisano 23 Sierpnia 2020 Witam, chciałam się zapytać jaki wznos mostka będzie optymalny i wygodny na rowerze mtb? Obecnie mam 80mm +30, chce zamówić 60mm tylko nie wiem, czy +/-7 wznos, plus podkładki 10 i 5 mm, czy od razu zamówić 60 z +17 mm plus podkładki? Pozdrawiam.
Mihau_ Napisano 23 Sierpnia 2020 Napisano 23 Sierpnia 2020 Mostek dobiera się do swoich warunków fizycznych i preferencji. Masz gdzie te podkładki zamontować?
Kklaudia.sieczka Napisano 23 Sierpnia 2020 Autor Napisano 23 Sierpnia 2020 @Mihau_ już teraz mam podkładki zamontowane, dwie po 7,5 mm więc chyba nie będzie problemu żeby to w innym mostku zrobić. Tylko mam taką kwestie czy przy krótszym mostku mniejszy wznos będzie ok, czy jednak bedzie gorzej niż teraz co mam.
Mod Team bogus Napisano 23 Sierpnia 2020 Mod Team Napisano 23 Sierpnia 2020 Zależy co chcesz osiągnąć. Jeśli mniej wyprostowana pozycję to jest to dobry kierunek.
Kklaudia.sieczka Napisano 23 Sierpnia 2020 Autor Napisano 23 Sierpnia 2020 @bogus92 na pewno wygodę dla kręgosłupa. Przy krótszym mostku będzie bliżej kierownica ale czy jeszcze ją tak podnosić, czy te +7 spokojnie starczy, ewentualnie jak dodam podkładki to wyjdzie + 22 ?
Mod Team bogus Napisano 24 Sierpnia 2020 Mod Team Napisano 24 Sierpnia 2020 Będzie bliżej, ale także niżej. Musisz próbować zmiany dopóki będziesz czuła się komfortowo. Prawdopodobne jest, że masz za duża ramę do swojego wzrostu. Ponadto nie zapominaj, że zmianą mostka to także zmiana charakterystyki prowadzenia roweru.
Kklaudia.sieczka Napisano 24 Sierpnia 2020 Autor Napisano 24 Sierpnia 2020 @bogus92 Mam 175 cm wzrostu, 76 cm w nodze a rama 17. Tylko jak długo jadę na płaskim no to daje to znać w plecach i czuję, że trace kontrolę czasami przy skrętach. Jak patrzę to kierownica jest przed piastą, kierownica 72 cm. A czy 5mm daje jakieś odczucia? Bo znalazłam mostek 55mm i w tedy na plus 7 bym go ustawiła. Pozdrawiam
Pablo59 Napisano 24 Sierpnia 2020 Napisano 24 Sierpnia 2020 Zamiast bawić się w zgadywanki, pobaw się narzędziem dedykowanym http://yojimg.net/bike/web_tools/stem.php Tyle że najpierw dobrze jest wiedzieć czego się tak naprawde chce ...
Mod Team bogus Napisano 24 Sierpnia 2020 Mod Team Napisano 24 Sierpnia 2020 5 mm raczej nie odczujesz, natomiast zmianę z 80 mm z kątem 17 stopni na 60 mm i 7 stopni już tak. Mostki można kupić już za kilkadziesiąt złotych, więc gdyby coś nie pasowało trzeba próbować dalej. Może warto udać się do zaprzyjaźnionego sklepu rowerowego i przymierzyć dwa czy nawet trzy mostki, wybrać jeden najbardziej odpowiadający preferencją.
Kklaudia.sieczka Napisano 24 Sierpnia 2020 Autor Napisano 24 Sierpnia 2020 Przy mniejszych parametrach nie widać różnicy, oprócz tego, że kierownica była by niżej, co było by na nie korzyść. Jedyne co to zostaje mi decathlon za 65 zł taki sam model mostka tylko, że 60 podkładki mam swoje. Na plus 30 nie bardzo chce jeździć bo mam wrażenie, że tylko nacisk mam na tylne koło przy podjazdach, jest trochę to odczuwalne. Chciałam zamówić z Ali, bo są po 40 zł w sumie niczym się nie różnią...a w sklepie zaśpiewali mi za mostek od 150 zł, aż taki mi nie potrzebny, bo na rowerze nie skacze, przy mojej wadze 55 kg nie potrzeba mi takiego, jak przy 100 kg osobie.
Mod Team bogus Napisano 24 Sierpnia 2020 Mod Team Napisano 24 Sierpnia 2020 Jaki masz aktualnie rower, że mostek ma 30 stopni wzniosu? Kierownica 720 mm wskazuje na sprzęt XC, gdzie raczej nie stosuje się mostków +/- 30 stopni. Jeśli skracasz mostek to automatycznie przy takim samym kącie kierownica obniża się.
Kklaudia.sieczka Napisano 24 Sierpnia 2020 Autor Napisano 24 Sierpnia 2020 @bogus92 Mam tak zrobione, ostatnia pozycja. Podkładki mam pod spód. Bez podkładek jest na 0.
Mod Team bogus Napisano 24 Sierpnia 2020 Mod Team Napisano 24 Sierpnia 2020 No to nie jest wznios mostka... Kwestia podkładek to odrębna sprawa. Wznios mostka to: "Kąt mierzony jako kąt nachylenia względem rury sterowej." Podkładkami regulujesz tylko wysokość kierownicy.
Kklaudia.sieczka Napisano 24 Sierpnia 2020 Autor Napisano 24 Sierpnia 2020 @bogus92 No to teraz ja już jestem całkowicie zielona... To mam na rysunku, że jest na plus 30 przez te podkładki... Myślałam, że jak dodam podkładki przy nowym mostku to uzykam to samo na plus. Ogólnie obecny mostek ma 0 bądź +7, mam ustawione na +7 dwie podkładki jak na ostatnim zdjęciu. Ale rozkmina z tym, że ja pierdziele. Chyba zamówię na chybił trafił 55 zamontują mi na plus 7 z podkładką żeby się nie schylać i zobaczę jak się jeździ... Już rozumiem, to teraz prawidłowa grafika będzie.
Mod Team bogus Napisano 24 Sierpnia 2020 Mod Team Napisano 24 Sierpnia 2020 Już lepiej. Natomiast jeśli podkładki zostaną tak jak są obecnie to wysokość będzie taka sama, czyli na rysunku dwie linie powinny się pokrywać, ale niebieska ma być krótsza. W miejscu height musisz wpisać taką samą wartość, jeśli są to takie same mostki różnej długości i podkładki są takiej samej wysokości.
Kklaudia.sieczka Napisano 24 Sierpnia 2020 Autor Napisano 24 Sierpnia 2020 Tak tu już wzięłam pod uwagę przy czerwonym 15mm podkładki i 35mm mostek, niebieski bez podkładki ma 41 tak w opisie jest i nie wiem czy dawała bym podkładkę, bo bliżej kierownica by była więc tak by nie ciągnęło a wierzy nacisk by był na przednie koło.
Mod Team bogus Napisano 24 Sierpnia 2020 Mod Team Napisano 24 Sierpnia 2020 To zamawiaj, jak przyjedzie to trzeba przetestować. Nic nie zastąpi testu w boju.
Kklaudia.sieczka Napisano 24 Sierpnia 2020 Autor Napisano 24 Sierpnia 2020 @bogus92 Hehehe dzięki za motywację. Taki ciężki ze mnie klient, a sama sprzedaje usługi i chce żeby szybko ludzie się decydowali... Wzięłam 60 mm takie https://m.pl.aliexpress.com/item/32833739971.html?trace=wwwdetail2mobilesitedetail&spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0fSiiU59 I dwie podkładki po 5 mm na wszelki wypadek https://m.pl.aliexpress.com/item/33002179544.html?_randl_currency=PLN&_randl_shipto=PL&src=google&albch=shopping&acnt=494-037-6276&isdl=y&slnk=&plac=&mtctp=&albbt=Gploogle_7_shopping&aff_atform=google&aff_short_key=UneMJZVf&gclsrc=aw.ds&&albagn=888888&albcp=6459787116&albag=77066918093&trgt=743612850714&crea=pl33002179544&netw=u&device=m&albpg=743612850714&albpd=pl33002179544&gclid=EAIaIQobChMIwZzvgKKx6wIVg9GyCh3HcQC8EAQYASABEgIexvD_BwE Cały koszt ok 40 zł mnie wyniosło Dzięki, chociaż coś się dowiedziałam
Kklaudia.sieczka Napisano 1 Czerwca 2022 Autor Napisano 1 Czerwca 2022 Witam, po takim czasie chciałam się podzielić odczuciami zmianami, przez ten okres użytkowałam mostek z Ali 60mm +7 stopni plus podkładka 10mm, kierownica fabryczna z tego co widzę w opisie 72cm, ręce nie bolały, bardzo dobra stabilność, trochę na zakrętach ciężko było i przy oglądaniu się za siebie..., ale tak to nie miałam się czego doczepić. Oddałam rower do serwisu i facet stwierdził, że trzeba skrócić kierownice, że będzie lepiej..(mam st 100 drugi rower, piszę, że kiera 62 w opisie, a jak mierzyłam 63 z gripami i podejrzewam, że w 540 też była szersza niż 72 cm, podejdę do deca i zmierzę jak będzie na stanie rower) i przyciął mi na 68 cm z gripami mierzone, kolosalna różnica w prowadzeniu roweru, zrobił się nerwowy, przy szybkiej jeździe lekki ruch kierownica i już zjeżdża. Teraz chyba będę musiała mostek na 70 zmienić z podkładką 5mm, żeby jakoś to ustabilizować, ale to już kupię z deca bo z Ali trochę się obawiam tych mostków za 40 zł. Wkurzona trochę jestem, niby trochę bardziej wyprostowana postawa, łatwiej się mieścić na ścieżkach czy ulicy bo nie ma takiego wiosła, ale odczucia już inne. A może to kwestia przyzwyczajenia i wystarczy trochę km zrobić, żeby jednak przywyknąć do węższej kiery, tymbardziej, że jestem drobnej postury...?
Mihau_ Napisano 2 Czerwca 2022 Napisano 2 Czerwca 2022 Po prostu węższa kierownica zwiększyła znaczenie niepotrzebnych ruchów jakie robisz podczas jazdy Skoro zmiana 72->68 oznacza nerwowy rower to nie wiem jak ludzie szosami jeżdżą mając 40 a "drobne kobiety" 36-38
Mod Team bogus Napisano 2 Czerwca 2022 Mod Team Napisano 2 Czerwca 2022 Mają dłuższe mostki, które kompensują krótsze kierownice. Dodatkowo dochodzi inna geometria.
Kklaudia.sieczka Napisano 3 Czerwca 2022 Autor Napisano 3 Czerwca 2022 @Mihau_ mają znacznie dłuższe mostki, jeździłam na starym gracie z bardzo wąską kierownicą, ale miał bardzo długi mostek.
Mihau_ Napisano 3 Czerwca 2022 Napisano 3 Czerwca 2022 Ale ja jeżdżę szosą i doskonale wiem jakiej długości mostki są montowane w takich rowerach. Dla damskich modeli te 60-70-80mm to standard, tym bardziej, że coraz częściej mamy do czynienia z progresywną geometrią w szosie/gravelu. To, że jakiś "stary grat" miał długi, krótki, średni, regulowany mostek totalnie nic nie znaczy. Już chyba na swoim przykladzie jesteś w stanie zrozumieć, że mostek to część wymienna
abdesign Napisano 3 Czerwca 2022 Napisano 3 Czerwca 2022 Cytat Dla damskich modeli te 60-70-80mm to standard I co podoba Ci się taka szosa z mostkiem 60mm? Tak powiedzmy na serpentynie w dół z kierą 360mm Widzisz te dłonie białe od ściskania klamek i zawrotne tępo zjazdu? Nie wszystko co nowe to fajne. Zwłaszcza jak "rynek" szuka nie Twojego dobra tylko Twoich pieniędzy - skracanie mostka to nie jest objawione nowoczesne dobro, wręcz przeciwnie jest wtórne... powodem jest wszędobylska jak najszersza opona dla... komfortu. No skoro jest duża więc jest za blisko = problem... dłuższa rama plus krótszy mostek i nie ma kolizji buta z kołem... prowadzi się jak "nic nie wyszło=dvpa"? Trudno 90% ludzi kupuje rower do turlania się. No ale nazwa "geometria progresywna" - łuuu brzmi poważnie.
Maciorra Napisano 3 Czerwca 2022 Napisano 3 Czerwca 2022 No akurat co jak co, ale dłuższy rower na szybsze zjazdy jest tak około miliona razy lepszy od krótkiego...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.