Abihabi87 Napisano 2 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2020 Cześć, Mam pękniętą ramę w okolicach sztycy podsiodłowej, od około 2 tygodni coś stukało podczas jazdy, dopiero dziś odkryłem że to problem w okolicach siodełka bo na stojące nie stuka, potem w garażu zauważyłem pęknięcie od przedniej strony. Rama Unibike Expert 26 cali MTB hard tail ALU 6061 Rower jest z 2012 roku przejechane około 35 tys km, więc można powiedzieć że jako tako wysłużony jest. Moja waga to 70 kg. I teraz pytanie co mogę z tym zrobić ? 1. Przejrzałem sobie ceny ram na popularnym portalu aukcyjnym, ceny zaczynają się od 400 zł. 2. Czytałem gdzieś że ktoś dał ramę do spawania i to dało radę i jeździ już drugi rok, ale czytałem też że spawanie nie wiele da i wkrótce pęknie w tym samym miejscu. Pytanie tez ile taka usługa kosztuje i czy warto ryzykować ? Co mam z tym zrobić ? Generalnie na dzień dzisiejszy planuje na tym jeździć ale może być to niebezpieczne, choć sztyca jest wsadzona poniżej pęknięcia to mam obawy że podczas jazdy może się złamać i przez to upaść. Jak odchylam siodełko do tyło to widać że to pracuje i poszerza się szczelina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 2 Sierpnia 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2020 Jazdę zdecydowanie odpuść - chyba, że masz zadatki na domorosłego kaskadera... Szukaj nowej ramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blueforce Napisano 2 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2020 Szkoda zdrowia- pęknięcie jest bardzo daleko rozwinięte, jak złamie się podczas jazdy to trudno będzie utrzymać kontrolę i może się bardzo żle skończyć. Rama stara i tania więc mała szkoda. Sztyca jest zauważalnie węższa,, więc nie ma oparcia o ścianki, lecz przy zacisku i "punktowo" na dole, nie warto się bawić za takie pieniądze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 2 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2020 Ustaw sztycę na właściwej dla Ciebie wysokości i idź do kogoś kto spawa aluminium. Nie masz nic do stracenia. Nie musi byc pięknie pospawane, byle trzymało. Potem możesz prysnąć czymś żeby trochę ukryć nowe spawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 2 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2020 Ja również bym nie dramatyzował - dał dłuższą sztycę (w każdym razie taką żeby poniżej pęknięcia znalazło się z 10 cm) dał ramę do kogoś kto spawa aluminium (koszt niewielki, kilkadziesiąt złotych) i jeździł. Kolega ma tak obspawaną podobnie wysłużoną ramę i dalej na niej jeździ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abihabi87 Napisano 2 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2020 Wstępnie przymierzam się do nowej ramy (może jeszcze spróbuje z tym spawaczem, ale wolałbym w to nie iść). Mam 176 cm Mam amortyzator z prostą główką sterową, nie tapered Miski suportu hollowteck II Czy te poniższe propozycję będą kompatybilne ? Tu bym brał ramę 19` https://allegro.pl/oferta/rama-ram13-aluminium-kands-energy-26-disc-19-2kolo-8967162436 Tu bym brał ramę 18` https://allegro.pl/oferta/rama-rowerowa-mtb-26-leader-fox-factor-xc-7479149948 Jak oceniacie te ramy ? Może warto dopłacić do czegoś lepszego ? I generalnie będę musiał sztycę wymienić bo obecnie mam 31.9 a teraz wszędzie jest 27,2 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abihabi87 Napisano 5 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slavi Napisano 5 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 jeżeli ta sztyca jest ustawiona na wysokości do jazdy ... to za chwilę będziesz mial to samo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaxCava Napisano 5 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 Dokładnie, nie zlikwidował przyczyny, tylko zalepił skutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abihabi87 Napisano 5 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 Czyli rozumiem że za wysoko mam ustawioną sztycę, w takim razie muszę kupić dłuższą bo na obecnym ustawieniu jeżdżę od 8 lat, a pamiętam że miałem też wyżej ustawione ale wtedy miałem otarcia w kroku więc opuściłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 5 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 No poza max nie wychodzić, a najlepiej jak jest jeszcze niżej niż max. A sztycę wyjąć możesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaxCava Napisano 5 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 Kurde, mój błąd, tam jest MIN, nie MAX. Więc jest OK. Z komórki nie widziałem dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 5 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 A.. fakt też się dałem nabrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slavi Napisano 5 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 (edytowane) ale co Wy z tym MAX ??? ... sztyca jest jest ledwo w rułkę podsiodłową wsadzona. musi się urwać UNO-jpg Edytowane 5 Sierpnia 2020 przez slavi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 5 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 Też prawda. Mamy na myśli to, żeby nie przekraczać minimalnego insertu wewnątrz ( czy maksymalnego wysunięcia ) jak zwał tak zwał Może na jednej sztycy będzie max a na drugiej min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blueforce Napisano 5 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 Też myślę, że kreska to minimalne wsadzenie, sztyca jest ŹLE wsadzona, za mało rury w ramie. Po takiej naprawie kupiłby najdłuższą, jaką znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 5 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 Nie ważne czy pisze ,,min " czy ,,max " , na sztycy jest jeden znaczek który ma być schowany w ramie . Ta sztyca jest ewidentnie za dużo wyciągnięta . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abihabi87 Napisano 5 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 5 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 Tak przyłożyłeś tą miarkę że nic z tego nie wynika . Wygląda że znaczek jest 10 cm od końca czyli standard . Widać też sztyca była wyciągnięta wyżej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 5 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 370 mm a nawet 400 mm kupisz sztycę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 5 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 A , chyba już rozumiem zamysł autora . To tylko 400 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaxCava Napisano 5 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 8 minut temu, slavi napisał: ale co Wy z tym MAX ??? ... sztyca jest jest ledwo w rułkę podsiodłową wsadzona. musi się urwać UNO-jpg Fail do potęgi zrobiłem Może dlatego,że mam na tyle sam długą sztycę,że nie zwracam uwagi na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abihabi87 Napisano 5 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 Ta sztyca ma 35 cm jest wsadzona na około 6 cm, to co kupować 40 cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 5 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 40 albo 42 ( chyba takie są ) . Inna sprawa czy rama nie jest za mała skoro tak wysoko musisz wyciągać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abihabi87 Napisano 5 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 Teraz, WaGiant napisał: 40 albo 42 ( chyba takie są ) . Inna sprawa czy rama nie jest za mała skoro tak wysoko musisz wyciągać . Rama 19 unibike expert, a ja mam 176 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi