lynics Napisano 29 Lipca 2020 Napisano 29 Lipca 2020 Czołem! Moi mili, mam pacjenta, Unibike Fusion z 2013 roku. Sprawny, niekatowany, ale w ostatnim czasie niezbyt zadbany rower zaczął domagać się doinwestowania (przeskakujący łańcuch). Nie znam się na temacie dobrze, ale rower kilka ładnych tysięcy nakręcił bez jakiejkolwiek zmiany napędu (w dobrym warunie) więc stwierdziłem, że na bank trzeba wymienić łańcuch. Z racji, że wcześniej nic nie było wymieniane i taka wymiana niewiele by dała zamówiłem kasetę HG41 (obecnie HG31) w zestawie z łańcuchem HG40 (obecnie założony UG40), bo koszt niewielki, a wcześniej śmigał bardzo przyjemnie. Jednak łańcuch przeskakuje głównie na 2 największych zębatkach korby, na 1 nic się nie dzieje i faktycznie 2 największe blaty to już ostre zęby mają. Wymiana 2 blatów to kilkadziesiąt złociszy, takiej samej korby (M361 22/32/42) ponad 2x tyle co 2 zębatki. Ma to sens? Może lepiej wymienić całą korbę skoro najmniejszej zębatki i tak praktycznie nie używam? A może jakaś tańsza korba tu też przypasuje? Chciałbym, aby rower po prostu chodził jak wcześniej. Dzięki i pozdro!
Mihau_ Napisano 29 Lipca 2020 Napisano 29 Lipca 2020 Wymień sobie blaty. Najtańsze korby niewiele sobą reprezentują. Przy okazji zamów sobie przymiar do łańcucha żeby nie przegapić max rozciągnięcia (które, biorąc pod uwagę, że hg40 to śmieć dość szybko nastąpi)
WaGiant Napisano 29 Lipca 2020 Napisano 29 Lipca 2020 Przeskakuje na korbie już po zmianie kasety i łańcucha ? Dobrze gdybyś dał zdjęcie korby , tzn zębatek . Ja nie doświadczyłem zjawiska przeskakiwania na korbie choć bywało że zębatki mocno zajechane były . Na kasecie to co innego , znam to zjawisko . Jesteś pewien że z przodu przeskakuje ? Aha łańcuch HG 40 to największa lipa jaką widziałem . Każdy kto miał z nim do czynienia to powie . Jak już kupiłeś to załóż ale kup też lepszy np KMC z serii X . Może być 8 albo 9 . Łańcuchy od napędów x9 pracują bardzo dobrze z kasetami x8 , i te KMC i Shimanowskie . HG 40 możesz zajechać po 300 km w trudnym terenie albo jeżdżąc na twardych przełożeniach .
lynics Napisano 29 Lipca 2020 Autor Napisano 29 Lipca 2020 Sorry za jakość i stan, ale obecnie nie ie wyczaruję nic więcej @WaGiant, nie, nie, części zamówione, jeszcze nie wymienione. Może doprecyzuję, opiszę jak to wygląda. Mianowicie przeskakiwanie łańcucha ma miejsce przy ruszaniu albo na podjeździe przy źle dobranym przełożeniu (wiadomo, siła jaka jest przenoszona wtedy na napęd robi swoje). Dzieje się tak praktycznie w każdej w możliwej kombinacji, kiedy używam 2 największych zębatek z przodu, na najmniejszej problem znika, tak samo jakiś cichy dźwięk jakiegoś cykania :o) Dzięki Panowie za info, że łańcuch szmelc. Oczywiście założę go na początek, a jak rozprawię się z całym rowerem (wymiana linek, regulacja) to zamówię coś lepszego, bo póki co i tak tylko dojeżdżam do pracy i na treningi.
WaGiant Napisano 29 Lipca 2020 Napisano 29 Lipca 2020 No faktycznie zębatki korby zajechane . Wymiana im się należy . Nie dbasz o napęd . Trzeba umyć , wyczyścić , kropelkę oleju na każdą rolkę , pokręcić , poczekać ( najlepiej kilka godź ) i wytrzeć łańcuch do sucha . W tym oczywiście nie ma sensu nic robić ale o nowy warto zadbać , będzie pracował dłużej i lepiej .
lynics Napisano 29 Lipca 2020 Autor Napisano 29 Lipca 2020 Jasne, przez większość czasu tak się działo i o napęd sumiennie dbałem przez co pewnie dopiero teraz zaczęły się dziać "dziwne" rzeczy, ale zgadzam się, że aktualnie nie wygląda dobrze. Ok, reasumując, wymiana kasety i łańcucha na ww., wymiana 2 blatów, czyszczenie tego co zostanie stare i dbanie o wszystko i powinno być ok? A no i 2 łańcuch za jakiś czas, będę pamiętać. Super, dzięki Panowie za szybką pomoc!
cervandes Napisano 29 Lipca 2020 Napisano 29 Lipca 2020 Żebyś miał świadomość: miałem HG40 i mam raczej dynamiczną nogę, Po 700km był dłuższy o ponad jedno ogniwo! To się dla nastolatek nadaje i kobietek do 45kg masy jeżdżących 100km rocznie.
wkg Napisano 29 Lipca 2020 Napisano 29 Lipca 2020 Kup 2-3 łańcuchy KMC na spinkę i wymieniaj je co 500 km. Rozciągnięty łańcuch błyskawicznie niszczy koronki.
lynics Napisano 30 Lipca 2020 Autor Napisano 30 Lipca 2020 Dzięki za potwierdzenie Panowie, tak zrobię, jak już wymienię wszystko co wymienić należy i zacznę śmigać to zajmę się tematem łańcucha.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.