Skocz do zawartości

[Napęd] Wymiana 2x 8 na 1 x 11 Shimano Deore 5100

joloxx9

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich, z gory sorry za brak Polskich znakow ale niestety system na ktorym jestem ich nie obsluguje...

Pytanie dosc proste, aktualnie mam rower Carrera 2020, naped 2x8 altus, chce go wymienic na Deore 5100, do koszyka oddalem to co na obrazku ponizej, czy musze wymienic cos jeszcze zeby to dzialalo? 

Z gory dzieki

Capture.JPG

Napisano
Teraz, wkg napisał:

Manetkę wymień na obejmę - chyba, że (w co wątpię) masz hamulec z mocowaniem manetki - I-Spec ale wtedy też bierz na obejmę.

Co do manetki, mam hamulce BR-M355 i chce do nich zakupic manetke Deore i zrobic swap zeby wlasnie je spiac razem, msuze tylko potwierdzic ze manetka bedzie dzialac wraz z zaciskiem(nie wiem czy srednica przewodu jest taka sama) - co do reszty to wszystko jest ok, wystarczy jeszcze dorzucic linke i tyle?

Edit - czemu odradzasz i-spec? Jezeli manetka na obejme to wtedy nie musze zmieniac klamki.

Napisano

Bo to gówno jest. Nie wiem, czy masz I-Spec EV w tych klamkach ale jedno jest prawie pewne - jak kiedyś będziesz chciał zmienić hamulec na porządny albo bo Ci się popsuje albo jak będzisz chciał zmienić manetkę i pozostać przy ISPEC to już będzie trzeba zmieniać komplet.

Mi wyszło, że jak chciałbym zmieniać tylny hamulec to już z manetką i całym napędem - podziękowałem i kupiłem na obejmę.

Napisano

Jeśli wymieniasz też klamki hamulcowe na któreś z nowej rodziny Shimano (6100, 7100, itd) bierz manetkę ispec. Te klamki mają taki kształt, że z obejmą ciężko znaleźć wygodną pozycję.

W przeciwnym wypadku bierz wersję na obejmę. 

Napisano

Rozumiem, w takim razie chyba to oleje, poczytalem troche o I-spec i nie jest tak kolorowo jakby sie moglo wydawac, ale to w sumie na plus nie musze sie bawic w zmiane itd. Co do reszty to rozumiem , ze nic wiecej nie potrzebuje i bedzie to dzialac ze soba?

Napisano

Dopytałbym jeszcze czy do 11-51 w 1x musisz mieć długi wózek przerzutki SGS bo coś mi się wydaje, że krótki ogarnie. Coś mi się  kojarzy, że kolega @Dokumosa pisał o krótkim ale mogłem coś pomieszać. I nie mieszaj z tym durnowatym ISPEC - jak np. najdzie Cię na hamulec Magury to jesteś w ciemnej ... Nie należy się uzależniać od kaprysów działu marketingu dostawcy.

Napisano

O widzisz, a zadziała dobrze z kasetą 11-36 ?  Będzie można to poustawiać ? Trochę długi wózek do 11-36 - będzie zawadzał i się urwie :/

I jaką ma rzeczywistą pojemność ? Konkretnie chodzi mi o to, czy ogarnie 11-40 + 38-24 albo 11-42 + 38-26

Napisano
Teraz, wkg napisał:

nie mieszaj z tym durnowatym ISPEC - jak np. najdzie Cię na hamulec Magury to jesteś w ciemnej ... 

Wtedy można kupić nową manetkę za 100 PLN, a starą pchnąć w świat za kilkadziesiąt PLN. Albo po prostu dokupić adapter ispec do Magury. Też mi problem....

A do tego czasu cieszyć się z manetki w wygodnym miejscu, a nie tam, gdzie pozwala obudowa hamulca. 

7 minut temu, joloxx9 napisał:

Rozumiem, w takim razie chyba to oleje, poczytalem troche o I-spec i nie jest tak kolorowo jakby sie moglo wydawac, ale to w sumie na plus nie musze sie bawic w zmiane itd.

Nie jest kolorowo o tyle, że Shimano uraczyło nas już trzecią wersją tego "standardu" i kto wie, co wymyślą za parę lat :) Manetka na obejmę jest bardziej uniwersalna, ale z drugiej strony właśnie z nowymi hamulcami Shimano trochę koliduje i nie każdy znajdzie optymalne ustawienie. 

Napisano
6 minut temu, wkg napisał:

O widzisz, a zadziała dobrze z kasetą 11-36 ?  Będzie można to poustawiać ? Trochę długi wózek do 11-36 - będzie zawadzał i się urwie :/

I jaką ma rzeczywistą pojemność ? Konkretnie chodzi mi o to, czy ogarnie 11-40 + 38-24 albo 11-42 + 38-26

Wg producenta jest tylko do 10-51 i pojemność niby 41T. Działa z 11-46 być może jeszcze zadziała z 11-42 ale mogą być problemy ze względy na zakres regulacji odległości kółka prowadzącego od kasety.

Napisano
Teraz, some1 napisał:

Wtedy można kupić nową manetkę za 100 PLN, a starą pchnąć w świat za kilkadziesiąt PLN.

Raczej ie bo jak kupowac manetkę Shimano to XT a one są droższe. Starych mam kilka i jakoś nie idą za kilkadziesiąt ale jak chcesz to chętnie oddam  2za 50 :D

Teraz, some1 napisał:

Albo po prostu dokupić adapter ispec do Magury. 

Kolejny płatny gadżet 

Teraz, some1 napisał:

ale z drugiej strony właśnie z nowymi hamulcami Shimano trochę koliduje i nie każdy znajdzie optymalne ustawienie. 

Tyle, że kolega ma stary więc nie mieszaj.

Napisano
28 minut temu, Dokumosa napisał:

Do takiej rozpiętości kasety jak 11-51 brałbym nową rd-m6100 i ona jest tylko SGS. Kosztuje taniej niż m6000, będzie działać idealnie z 10,11 i 12x.

Ok bralbys ten - tylko czemu? Pytam z ciekawosci i przez to, ze jest po prostu drozszy od tego ktory wrzucilem i ma dzialac z reszta zestawu :) 

5 minut temu, some1 napisał:

Wtedy można kupić nową manetkę za 100 PLN, a starą pchnąć w świat za kilkadziesiąt PLN. Albo po prostu dokupić adapter ispec do Magury. Też mi problem....

A do tego czasu cieszyć się z manetki w wygodnym miejscu, a nie tam, gdzie pozwala obudowa hamulca. 

Nie jest kolorowo o tyle, że Shimano uraczyło nas już trzecią wersją tego "standardu" i kto wie, co wymyślą za parę lat :) Manetka na obejmę jest bardziej uniwersalna, ale z drugiej strony właśnie z nowymi hamulcami Shimano trochę koliduje i nie każdy znajdzie optymalne ustawienie. 

Zastanowie sie nad tym, w sumie koszt nie duzy :) Chcialbym sie tylko upewnic - w razie czego przewod hamulcowy bedzie pasowac jesli chodzi o srednice itd?  

Napisano

Ja jestem trochę obrażony na ISPEC, tak ze względu na tą zmianę standardów i zmuszanie do kupowania nowych rzeczy jak i na to, że w (chyba) ISPEC-B nie można było sztywno przykręcić manetki do klamki i cały czas manetka mi latała - może w tych nowszych odsłonach jest lepiej. 

Napisano

@joloxx9 Właśnie dopatrzyłem się, że rozważacie sobie o 5100... Można brać i 5100. Co prawda macałem w praktyce tylko 6100 ale 5100 wydaje się być identyczną przerzutką.

Teraz, wkg napisał:

Ja jestem trochę obrażony na ISPEC, tak ze względu na tą zmianę standardów i zmuszanie do kupowania nowych rzeczy jak i na to, że w (chyba) ISPEC-B nie można było sztywno przykręcić manetki do klamki i cały czas manetka mi latała - może w tych nowszych odsłonach jest lepiej. 

Dało się ;). W każdym razie w I-SPEC II zrobili to IMHO prawie idealnie a teraz ubzdurali sobie zmianę położenia obejmy klamek i przez to cały ten -EV, który uważam jednak za pewien regres względem II. Naprawdę ktoś narzekał na sztywność mocowania klamki shimano do kierownicy?

Napisano
Teraz, joloxx9 napisał:

Zastanowie sie nad tym, w sumie koszt nie duzy :) Chcialbym sie tylko upewnic - w razie czego przewod hamulcowy bedzie pasowac jesli chodzi o srednice itd?  

Rozumiem, że chcesz wymienić samą klamkę hamulca na taką z rodziny m6100? Wydaje mi się, że będzie działać, ale to ktoś mądrzejszy musiałby potwierdzić. 

Osobna sprawa, czy taka wymiana ma sens... No i tu właśnie musisz uważać, bo klamki m6100, m7100 to Ispec-EV, a starsze klamki m6000, m7000 to poprzedni Ispec, do którego manetka m5100 ispec-EV nie będzie pasować. 

Może bardziej się opłaci hamulec SLX m7000 + manetka na obejmę. Tam już obudowa tak bardzo nie koliduje z manetką. 

Napisano

Ja narzekałem na sztywność mocowania manetki do klamki. tam było takie kwadratowe wyżłobienie i nie pasowało idealnie - jakby mocno nie przykręcać to latało i cholera mnie brała.  Raz mi to odpadło w trakcie jazdy - no horror.

Napisano
1 minutę temu, Dokumosa napisał:

@joloxx9 Właśnie dopatrzyłem się, że rozważacie sobie o 5100... Można brać i 5100. Co prawda macałem w praktyce tylko 6100 ale 5100 wydaje się być identyczną przerzutką.

W takim razie zostane przy 5100, uzywam dosc rekreacyjnie roweru wiec wystarczy :)

Teraz, some1 napisał:

Rozumiem, że chcesz wymienić samą klamkę hamulca na taką z rodziny m6100? Wydaje mi się, że będzie działać, ale to ktoś mądrzejszy musiałby potwierdzić. 

Osobna sprawa, czy taka wymiana ma sens... No i tu właśnie musisz uważać, bo klamki m6100, m7100 to Ispec-EV, a starsze klamki m6000, m7000 to poprzedni Ispec, do którego manetka m5100 ispec-EV nie będzie pasować. 

Może bardziej się opłaci hamulec SLX m7000 + manetka na obejmę. Tam już obudowa tak bardzo nie koliduje z manetką. 

Chce wymienic moja klamke na  BL-M6100, jest to model 2020(albo juz 2021?) ktory ma I-spec EV(zalaczony obrazek).

Co do wymiany hamulców - niedawno przesiadlem sie na te, standardowo w rowerze mialem tarczowe ale nie hydrauliczne i szczerze, do mojej jazdy wystarczaja, rozwazam co prawda wymiane za jakis czas( 2021) tarcz na wieksze, wtedy moze pokusze sie o zmiane calych hamulców(ewentualnie klamka by mi zostala i zakupilbym tylko toleczk + nowy przewod).

Chce zmienic naped z dwoch powodow, z przodu nigdy nie wrzucam 1 biegu, wedlug kalkulatora 1x11 bedzie ciut lepszy przy mojej jezdzie. Klamka + manetka to tylko dla wygody.

1.JPG

Napisano
10 godzin temu, Lawstorant napisał:

@joloxx9 tylko pytanie, czy tam masz sztywną oś czy kwadrat?

Szczerze to nie mam pojecia, jak to sprawdzic?

Rozumiem, ze jezeli mam kwadrat to musze dokupic cos takiego? https://www.bike-discount.de/en/buy/shimano-sm-bb52-hollowtech-ii-bottom-bracket-68-73mm-255584 lub https://www.bike-discount.de/en/buy/shimano-bb-mt500-pa-hollowtech-ii-press-fit-bottom-bracket-912843 

Napisano

Wiesz co? Daj jakiś link do tego roweru bo nie jestem pewien czy to nie jest jakaś tania marketówka, gdzie nie warto będzie wrzucać takich części bo i się ten rower rozpadnie.

Napisano

Nic się nie rozpadnie ale... niewspółmiernie dużo inwestujesz w dość przeciętny rower. I to nie jest opłacalna inwestycja.

A korbę masz na kwadrat więc łożyska suportu masz do wymiany

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...