slimson7221 Napisano 13 Czerwca 2020 Napisano 13 Czerwca 2020 Witam, W tematyce rowerów jestem mocno początkujący. Liczę na Waszą pomoc :) Ponad miesiąc temu zakupiłem sobie nowy rower - LAZARO X-FORCE V4 MEN 2020. Na rowerze przejechałem dotychczas 220 km. Robię trasy po 20-30 km, więc niewielkie. Rower wydawał mi się spoko jak na taką jazdę, poczytałem parę opinii i zdecydowałem się na zakup przez Internet. Rower po zakupie przeszedł regulację przerzutek bo nie chciał wrzucać na 3x8 i 3x9 ale nie o tym... Wszystko było ok do dzisiaj. Po przejechaniu 200 km postanowiłem nasmarować delikatnie łańcuch smarem do tego przeznaczonym. Łancuch być moze tego nie wymagal, ale slyszalem ze po jakimś tam przebiegu nalezaloby go przesmarowac. Przyznaje - nie czyscilem go przed nalozeniem smaru - jedynie nalozylem po kropelce na ogniwo. Dodam, że rowerem jezdzilem tylko po asfalcie, nie bylo piasku, nie byl nawet zakurzony. Dzisiaj po smarowaniu zrobilem rowerem 25 km - od poczatku trasy zaczał delikatnie stukac na najwyzszej przedniej zebatce - na pozostalych OK. Zaczałem szukac co jest przyczyna i oto to zaobserwowałem na zdjeciu ponizej - połamane/zjechane zeby... Na zdjeciu zamiescilem jeden ząb, ale w takim stanie są conamniej 4. To wydaje sie powodem, ale pytanie do ekspertów, jak to możliwe ze w nowym rowerze po 220 km łamia się zeby? To wogole mozliwe, czy ktos po prostu zrobil mnie w balona, a moze ja cos zle zrobilem? Dodam najciekawsza rzecz, otoz okazuje sie, że przepadła gwarancja, bo nie bylem w serwisie po 30 dniach od zakupu - dzis mija 32 dzien od zakupu. Czy to oznacza, że mam wymieniac cala kasete na wlasny koszt? Jak działa rekojma w tym przypadku? Macie jakieś doswiadczenie jak sprzedawca do tego podejdzie? Nie usmiecha mi sie wydawac 200-300 zl na nowa korbe w rowerze za ktory zaplacilem miesiac temu 1750 zł... Jak to mozliwe? :)
slimson7221 Napisano 13 Czerwca 2020 Autor Napisano 13 Czerwca 2020 O i to jest dobra wiadomosc Dobrze, że na starcie zaznaczylem ze jestem poczatkujacy hehe Gdzie zatem szukac przyczyny "stukania" i ewentualnie jak ja wyeliminowac? Czy moze po smarowaniu lancuch sie "dogra"?
MaxCava Napisano 13 Czerwca 2020 Napisano 13 Czerwca 2020 17 minut temu, slimson7221 napisał: Gdzie zatem szukac przyczyny "stukania" W serwisie
Blueforce Napisano 13 Czerwca 2020 Napisano 13 Czerwca 2020 Na pewno nie obciera o przerzutkę z przodu? Film najlepiej nagraj to spróbujemy pomóc PS w twojej korbie możesz wymienić zębatki, nie trzeba nowej korby.
wkg Napisano 13 Czerwca 2020 Napisano 13 Czerwca 2020 Ale to stukanie nie szuranie od ocierania. Mi jak czasem stuka to zawsze po karcherze przechodzi ale to niepopularne wśród ortodoxów : ) Kiedyś o mało co nie kupiłem nowej korby bo mi stukała o czujnik kadencji jak się po czasie okazało : )
Mod Team bogus Napisano 14 Czerwca 2020 Mod Team Napisano 14 Czerwca 2020 Proponuję wyczyścić dokładnie łańcuch, kasetę i korbę z brudu, piasku i nadmiaru smaru. Czasem jest tak, że brud tak się układa, mimo że nie ma go dużo, że pogarsza pracę napędu. O dziwo zwykle dźwięki dochodzą z okolic korby. Spróbuj, to nic nie kosztuje.
SoloTM Napisano 14 Czerwca 2020 Napisano 14 Czerwca 2020 Obstawiam, że miskę suportu, lewą, trzeba dokręcić.
cervandes Napisano 14 Czerwca 2020 Napisano 14 Czerwca 2020 Wzór na obwód koła, to 2*Pi*r a Pi to 3,14 z hakiem. I to ten hak stuka. Serio po 2 dniach spóźnienia na serwisie uwalą gwarancję?
slimson7221 Napisano 15 Czerwca 2020 Autor Napisano 15 Czerwca 2020 Jak znajdę chwilę czasu to nagram ten filmik. @cervandes mysle, że tak. Kolega zakupil Crossa, spoznil sie 3 dni i "po ptokach". Dodam, że to dzieje się tylko na najwyżej przerzutce (3) z przodu. Mielenie tyłem w zasadzie bez znaczenia. Po wrzuceniu "2" i "1" stukot zanika. Watpie zeby bylo to od zabrudzenia, bo nie jest to "chrobotanie" ani nic w tym stylu. Jest to punktowy dzwiek "tykania" po nacisnieciu lewego pedala w tym samym polozeniu w zasadzie - w momencie kiedy pedal znajduje sie o godzinie 17.25 mniej wiecej, czyli na dole. Jesli chodzi o dokrecenie lewego suportu - tutaj chodzi o dokrecenie lewego pedała imbusem tak? Czy inaczej?>
SoloTM Napisano 15 Czerwca 2020 Napisano 15 Czerwca 2020 Miskę suportu. Trzeba lewą korbę zdjąć i kluczem do suportow dokrecic. I zamontować lewą korbę.
slimson7221 Napisano 15 Czerwca 2020 Autor Napisano 15 Czerwca 2020 OK dzieki, nie mam co prawda klucza ale zobaczylem na Youtube jak to sie robi. https://allegro.pl/oferta/klucz-do-osi-suportu-rower-shimano-neco-na-kwadrat-7886003663?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=YmM4NWI3OGEtNzk2NS00OGRjLTkzYzUtZmU2ODNiYjcyZTI4AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=2c1cbfb3-b350-4640-85da-11d5cda2c129 Czy taki klucz bedzie pasowal, to jest standard?
SoloTM Napisano 15 Czerwca 2020 Napisano 15 Czerwca 2020 Tak. A do ramienia korby https://allegro.pl/oferta/sciagacz-korby-na-kwadrat-octalink-kl-9725b-8114946699
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.