gungel8 Napisano 11 Czerwca 2020 Napisano 11 Czerwca 2020 Witam, ostatnio ściągałem koło w rowerze żeby zmienić dętkę. Jest to koło od gazzeli z przekładnia shimano nexus 8 i hamulcem rolkowym. Założyłem koło z powrotem i teraz gdy przerzucę na biegi 5-8 przekładnia halasuje, jakby się zacierała. Na biegach 1-4 jest wszystko ok. Wie ktoś o co chodzi? Koło założyłem tak samo jak było.
MikeSkywalker Napisano 11 Czerwca 2020 Napisano 11 Czerwca 2020 Zobacz na 4 biegu czy przypadkiem nic się nie rozregulowało.
gungel8 Napisano 11 Czerwca 2020 Autor Napisano 11 Czerwca 2020 Jak to sprawdzić? Ściągałem już ponownie koło wszystko sprawdzałem i dalej tak samo się dzieje
WaGiant Napisano 11 Czerwca 2020 Napisano 11 Czerwca 2020 Z tego co pamiętam na którymś biegu ( wynika że na 4 ) jest wskaźnik . Trzeba kreski czy punkty ,,zgrać" ze sobą . Na you tubie były filmiki .
gungel8 Napisano 11 Czerwca 2020 Autor Napisano 11 Czerwca 2020 Są ustawione na 4 biegu kreski w równej lini
marvelo Napisano 11 Czerwca 2020 Napisano 11 Czerwca 2020 Podkładki zapobiegające obracaniu osi (te z ząbkiem) dobrze zakładasz? Znajomy kiedyś po wymianie dętki założył je tak, że zamiast wejść w wycięcie w hakach opierały się na ich płaszczyźnie i aż wyginały oś po dokręceniu koła (prawdopodobnie dlatego, że łańcuch był już rozciągnięty i dopiero w tym miejscu uzyskał jego właściwe napięcie). Warto sprawdzić też, czy nie poluzowała się (albo za mocno zacisnęła) nakrętka kontrująca piastę z lewej strony. Piasta hałasuje też podczas obracania koła, bez pedałowania? Koło kręci się swobodnie? Czy ma luz boczny? A może hałasuje sam hamulec rolkowy (za mocno naciągnięta linka i okładziny ocierają)?
gungel8 Napisano 11 Czerwca 2020 Autor Napisano 11 Czerwca 2020 Sprawdzę jutro te podkładki. Podczas obracania koła piasta nie halasuje koło się kręci swobodnie i nie ma luzu. Hamulec na pewno nie bo sprawdzałem Po prostu na 5 6 7 8 biegu tak gruchocze głośno coś w piascie
inforobert Napisano 20 Czerwca 2020 Napisano 20 Czerwca 2020 1.Ściągasz koło. 2. Łapiesz w imadło oś koła (oś jest frezowana specjalnie pod takie zastosowanie) 3. Sprawdzasz czy się swobodnie obraca, czy nie ma luzów. 4. Kasujesz luzy. Oś jest z stali molibdenowej, więc kasujesz luzy na "zero". W piastach to MTB/XC itd z szybko zamykaczem zostawia się lekki luz który kasuje się po zamontowaniu koła. Jak wszystko jest okej. Sprawdzasz hamulec , czy jest czysty. Montujesz koło, sprawdzasz czy kręci się swobodnie. Sprawdź czy podkładki antyrotacyjne są dobrze zamontowane. Sprawdzasz czy linka jest skalibrowana. Czy znaczniki są w jednej linii. Sprawdzasz czy linka się nie zacina, czy działa lekko. Na wszystkich biegach musi działać swobodnie manetka, bez zacięć. Jak nie działa nadal to trzeba wyjąć piastę, i umyć w benzynie ekstrakcyjnej/nafcie. Jak w środku będzie rdza/woda to będzie to przyczyna hałasów. Przejrzeć czy któryś z elementów się nie złamał. Zastosować smar shimano do piast planetarnych, albo smar EP-1 lub inny w klasie NLGI-1 , może być też molibdenowy lub morski. Piastę można też zanurzyć w oleju do skrzyń automatycznych, jak odkapie olej , potem przesmarować smarem Smar ŁT-4 nie nadaje się do piast planetarnych.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.