kmk Napisano 30 Maja 2020 Napisano 30 Maja 2020 [Test] Napęd XT - 2004 r - wytrzymał 40 tys km na 3 łancuchy 95% po szosie, 5% w terenie, co 400-500 przekladanie lancucha, ogolne czyszczenie, raczej nie byl nigdy zabity blotem. 9s, XT fcm760 44-32-22 kaseta sram 950 chyba, lancuch sram pc970 - potem 2 pc951. - n 3 lansuchy Potem probowalem nizsze grupy o 1 poziom. Tez probowalem pc69 srama lancuch. 970, i hg53. Niestety każdy nowszy z tych nizszych wydaje sie - coraz słabszy.. . Nawet raz pc951 lancuch kupiony na allegro w worku a nie w plastykowej paczce - zerwal sie na podjezdzie.. Albo podrobki na allegro...
Mod Team bogus Napisano 30 Maja 2020 Mod Team Napisano 30 Maja 2020 40000 km to jest rewelacyjny wynik, nawet biorąc pod uwagę trzy łańcuchy.
kmk Napisano 30 Maja 2020 Autor Napisano 30 Maja 2020 moze i wiecej czyscilem, ale jak patrze na Blat - to jest bardzo dobry stop tak na oko... musze kupic nowy XT fcm760 czy pdobny - zeby porownac -
Mod Team sznib Napisano 30 Maja 2020 Mod Team Napisano 30 Maja 2020 22 minuty temu, kmk napisał: Napęd XT 22 minuty temu, kmk napisał: 9s, XT fcm760 44-32-22 kaseta sram 950 chyba, lancuch sram pc970 - potem 2 pc951. - n 3 lansuchy Czyli co, z tego napędu XT to tylko korba była XT?
cervandes Napisano 30 Maja 2020 Napisano 30 Maja 2020 Ale że co, kaseta i łańcuchy też łącznie 40 kafli zrobiły? Po 13 tysięcy na łańcuch? To jeszcze dopisz, proszę - o jakiej mocy i stylu jazdy rozmawiamy. Bo jak mi łańcuch 3000km robi, to jest cud.
kmk Napisano 30 Maja 2020 Autor Napisano 30 Maja 2020 Nie mierzyem W, styl - gorki max 500 mpnm, kadencja - raczej 32t niz 44t niestety potem kupilem troche nizsze grupy tarcz i kaset i widze, ze sa duzo slabsze, Dzisiaj z ciekawosci kamieniem na pile szlifowalem oba rodzaje tarcz - te co mialy duzy przebieg to ani iskry nie puscily, takie jakies dobre stopy, a te tansze to zwykla jakas slaba stal - mnostwo iskier szlo z nich. Duzo czyscilem naped wtedy. Nie dla blota itp.
wkg Napisano 30 Maja 2020 Napisano 30 Maja 2020 5 godzin temu, cervandes napisał: Ale że co, kaseta i łańcuchy też łącznie 40 kafli zrobiły? Po 13 tysięcy na łańcuch? To łańcuch 8 rzędów chyba. Kiedyś to rowery budowali ; ) ja na 4 łańcuchach KMC 10 robię 10 tys a 12 to już napęd wygląda jak zęby rekina
Mod Team bogus Napisano 31 Maja 2020 Mod Team Napisano 31 Maja 2020 Nie chcę wyrokować, ale ten test wydaje mi się ściemą kolegi @kmk. Na początku napisał, że jeździł na 3 łańcuchy, potem że zmieniał kasety, a teraz że zębatki do korby też kupował różnej klasy. To co w takim razie z tego napędu zrobiło 40000 km? Ramiona korby i może przerzutki o których kolega nie wspomina? Jak dla mnie żeby ramiona tyle wytrzymały to nie jest wyczyn. Czekam na obszerne wyjaśnienia od kolegi.
kmk Napisano 31 Maja 2020 Autor Napisano 31 Maja 2020 Ramiona maja 88 000, kaseta byla ta sama od srama, lancuchy od srama i korba z tarczami xt hollowtech2. Chcialme tylko pokazac ze jest duza w moim doswiadczeniu roznica miedzy xt a nizszymi klasami a takze na przestrzeni lat - pierwsza tarcza 32t wytrzymala wiecej niz druga identyczna po oznaczeniach, i material ten sam bo szlifowana tez nie iskrzyla. Cel byl pokazac, ze jedak xt byl duzo trwalszy niz nizsze klasy co potem kupilem, a moze i trwalszy byl ten z 2004 niz te nowsze ... choc to nie badania laboratoryjne... wiadomo duzo zmiennych
cervandes Napisano 31 Maja 2020 Napisano 31 Maja 2020 Dobra, czyli clickbait i pitu pitu. Jakieś kasety, jakieś łańcuchy, tytuł sugeruje, że żeś na jednym napędzie z 3 łańcuchami zrobił 40 tysia i to robi mega wrażenie, ale widzę, że emocje szybko opadły. Dla porównania - ja na 1x11 i 3szt KMC X11.93 właśnie minąłem 8000km i to już ostatnie chwile tego napędu. Krótko miałem jedną koronkę podmienioną 13T na kasecie, ale generalnie mi XT zrobiło 8 kafli na 3 łańcuchach i się kończy. Nie wiem czy już w czerwcu czy później będę zakładał nowe koronki i łańcuchy. W kolejce na test czekają u mnie teraz 4 łańcuchy HG701.
Mod Team bogus Napisano 31 Maja 2020 Mod Team Napisano 31 Maja 2020 Dokładnie tak jak @cervandes napisał dużo zamieszania, a cały temat nic nie wnosi. Jak miał być to test to potrzebne są konkrety, czyli jedna kaseta, jedna korba i 2-3 łańcuchów plus dokumentacja zdjęciowa. Jeśli na takim zestawie zrobisz 40000 km to szacun. Zmieniając wszystko po kolei a zostawiając tylko ramiona korby można wpisać nawet milion kilometrów, bo taki test sądzę, że też zdadzą i poza rysami nie będzie śladów zużycia.
Lawstorant Napisano 31 Maja 2020 Napisano 31 Maja 2020 @kmk łap polskie znaki diakrytyczne bo chyba ci ktoś ukradł Cytat ą ć ę ł ó ś ź ż
Mod Team durnykot Napisano 31 Maja 2020 Mod Team Napisano 31 Maja 2020 Jakieś zdjęcia tego niewiarygodnie trwałego napędu? 11 godzin temu, kmk napisał: Dzisiaj z ciekawosci kamieniem na pile szlifowalem oba rodzaje tarcz - te co mialy duzy przebieg to ani iskry nie puscily, takie jakies dobre stopy, a te tansze to zwykla jakas slaba stal - mnostwo iskier szlo z nich. Ilośc iskier to bardzo słaby argument, chyba ,że masz baaaardzo duże doświadczenie i wiedzę do określania rodzaju stali metodą iskrową.
kmk Napisano 31 Maja 2020 Autor Napisano 31 Maja 2020 CEL - wskazac, ze dawniej byly lepsze stopy, a z czasem gorsze - w tej samej serii Nie mam zdjec bo to lata temu bylo. Na 1 tarczy 32T z XT (z przodu) zrobilem wiecej km niz na kolejnej kupionej pare lat pozniej. O to chodzilo. W tych samych mniej wiecej realnych warunkach. Ta ilosc iskier to wiadomo, ze smiesznie brzmi, ale obserwacja jest taka, ze inne materialy. Tak wiaodmo - dac do laboratorium. Tylko po o - to test amatorski a raczej obserwacja.
wkg Napisano 31 Maja 2020 Napisano 31 Maja 2020 Pisz precyzyjnie bo będą po Tobie cisnąć I będą mieli trochę racji.
kmk Napisano 31 Maja 2020 Autor Napisano 31 Maja 2020 Teraz, wkg napisał: Pisz precyzyjnie bo będą po Tobie cisnąć I będą mieli trochę racji. Spoko, Btw. gdzie tu ktoś widział clickbait niby jak na tym miałbym zarobić, że dawniej dostałem w sklepie lepszej jakości tarcze XT niż te późniejsze modele, a to wszystko parę lat temu ;). Nie ma clickbaita.
cervandes Napisano 31 Maja 2020 Napisano 31 Maja 2020 Cytat [Test] Korba XT fcm760 - 2004 r - wytrzymała 40 tys km na 3 łancuchy To nie jest clickbait? Zmieniałeś zębatki po drodze? To nie wytrzymała 40 tys km. Już w pierwszym poście piszesz, że najpierw 3 łańcuchy a potem kolejne. Potem dodajesz, że zmieniałeś też zębatki. Chłopie, wynik to z jednego zestawu się podaje. Korba, kaseta, ile i jakich łańcuchów i najważniejsze, JAKA JAZDA. Bo moja matka na HG40 jeździ już 3 lata! Kumasz? 3 lata jeździ i super łańcuch, nic się nie dzieje! To nic, że w te 3 lata przejechała 1000km z mocą pewnie 40W. Ja, jak kiedys HG40 kupiłem, to wytrzymał miesiąc. 700km i kosz, ponad 1% wyciągnięcia. Tyle tylko, że ja kręcę średnio nie 40 a 140W, maxa rozwijam pod 600. Kumasz różnicę?
wkg Napisano 31 Maja 2020 Napisano 31 Maja 2020 Teraz, cervandes napisał: Tyle tylko, że ja kręcę średnio nie 40 a 140W, maxa rozwijam pod 600. No to błyskawicznie dojeżdżasz te łańcuchy na takie parametry
cervandes Napisano 31 Maja 2020 Napisano 31 Maja 2020 Już nie, to na ósemce było. Jak wsiadłem w 2018 na 1x11 to pierwszy raz z ciekawości pojechałem do pierwszych przeskakiwań na jednym KMC X11.93 i napęd (wszystko XT) zrobił 2800km. Po prostu HG40 to do roweru dla dzieci i facetek po 50kg się nadaje.
kmk Napisano 31 Maja 2020 Autor Napisano 31 Maja 2020 Teraz, cervandes napisał: To nie jest clickbait? Zmieniałeś zębatki po drodze? To nie wytrzymała 40 tys km. Już w pierwszym poście piszesz, że najpierw 3 łańcuchy a potem kolejne. Potem dodajesz, że zmieniałeś też zębatki. Chłopie, wynik to z jednego zestawu się podaje. Korba, kaseta, ile i jakich łańcuchów i najważniejsze, JAKA JAZDA. Bo moja matka na HG40 jeździ już 3 lata! Kumasz? 3 lata jeździ i super łańcuch, nic się nie dzieje! To nic, że w te 3 lata przejechała 1000km z mocą pewnie 40W. Ja, jak kiedys HG40 kupiłem, to wytrzymał miesiąc. 700km i kosz, ponad 1% wyciągnięcia. Tyle tylko, że ja kręcę średnio nie 40 a 140W, maxa rozwijam pod 600. Kumasz różnicę? Nie zmienialem po drodze, ale po 40 tys.. Obserwacja a nie LAB. Ja tyle przejechalem, Ty mozesz nawet 700 km zrobic.. Powiem ci ze jakies m480 czy cos 32 t kupilem zebatke w marcu i po nie wiem 400 -500 km juz zęby w trojkaty zjechane bo rozciagniety lancuch zostawilem... wiec to wszystko jest plynne Z czasem tez moc rosnie, wiec dawniej moze mialem mniejsza moc- nie o to tu chodzi, Chodzi, ze subiektwnie z mojego doswiadczenia - dawniej byly lepsze stopy w XT. Ot cala historia.
Mod Team durnykot Napisano 31 Maja 2020 Mod Team Napisano 31 Maja 2020 1 godzinę temu, kmk napisał: dawniej byly lepsze stopy w XT. Ot cala historia. I tym akcentem zamykamy dyskusję.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.