Skocz do zawartości

[do 4000 PLN] Rower dla wysokiego/uniwersalność

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Potrzebuję Waszego wsparcia w wyborze roweru :)

1. Informacje o mnie: 198 cm, 105 kg

2. Generalnie poszukuję roweru do: 

a. dłuższych wypadów (do 500 km w ciągu 5-6 dni) na trasach asfaltowo-szutrowych w tereny pagórkowate lub górskie (Pieniny, Bieszczady), ale także do wycieczek w bardziej nizinnych terenach (czyli w miarę też komfortowego i z możliwością podpięcia bagażnika), czyli funkcji trekkingowej

b. korzystania na co dzień z roweru, czyli funkcji miejsko-rekreacyjnej

c. dodatkowo, roweru, który sobie poradzi na w miarę cywilizowanych trasach off-road tzn. jak już zostanę w tych Pieninach, i będę chciał trochę zboczyć, to rower się nie rozpadnie... , czyli funkcji terenowej

...oczywiście rozumiejąc, że nie można mieć wszystkiego w jednym rowerze ;)

Mniej interesuje mnie ściganie się na rowerze.

3. Mój budżet to powiedzmy 2 - 4,5k PLN, może być używany. 

4. Nie znam się na rowerach, ale po mini researchu wydaje mi się, że najbardziej by do mnie pasował rower hybrydowy, taki między crossem a trekkingiem, ew. cross bardziej niż np. gravel (tym bardziej, że to mało komfortowy rower vs hybryda jeśli dobrze rozumiem), szczególnie podoba mi się Trek dual sport 3 lub 4.

Na wstępnej liście oprócz Treka jest również:

a. Cube Attention

b. Giant Roam 2

Czy mógłbym Was prosić o poradę, jaki rower najbardziej pasowałby do moich wymagań, i byłby optymalny, a jeśli trzeba zrobić jakiś trade-off, to w jaką opcję bardziej się opłaca pójść.

Dzięki!

Pozdrawiam,

Patryk

Napisano

A na czym jeździsz teraz? 

2 godziny temu, zziutas napisał:

niż np. gravel (tym bardziej, że to mało komfortowy rower vs hybryda jeśli dobrze rozumiem),

Nie rozumiesz. Są tacy co są zakochani. Wiele rowerów wyprawowych ma barana. Wiele graveli to sa rowery świetnie skrojone na wyprawy...
Tu nie ma co rozumieć tu trzeba się przejechać kilka razy i zobaczyć Albo sie zakochasz, albo znienawidzisz. 
A Pieniny czy Bieszczady to też się opowiedz czym tam chcesz jeździć... Bo może sie okazać ze jednak coś cięższego byłoby na miejscu co się troche kłuci z łykaniem km.  No i kwestia jak noga, bo i przełożenia musisz dobrać.  Boję się, że jak wielu szukasz św Grala. 

Szukasz takiego https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-wyprawowe/1120/1120/p/22005/?colorCode=grey w góry.

I takiego na te dłuższe... ;)https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-wyprawowe/520/520-disc/p/24000/?colorCode=red

Jest jeszcze 920  też fajna.

Wiem, że się budżet nie zgadza, ale chodziło mi o pokazanie Ci rowerów turystycznych.  To, co pokazałeś musiał być zrobić na turystyki ale według mnie nigdy nie osiągniesz pełnej wygody. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...