Proteader Napisano 19 Kwietnia 2020 Napisano 19 Kwietnia 2020 Witam chciałbym się dowiedzieć czy da rade wymienić mechanizm korbowy na 1x7. Obecnie mam potężny i zaawansowany technicznie SHIMANO Tourney FC-TY301 I równie dobra przerzutkę z tej samej grupy. Jako że stwierdziłem iż przerzutka przednia wcale mi się nie przydaje bo i tak jeżdżę tylko na drugim blacie to chce z jej zrezygnować. A i korba już swoje dostała. Znalazłem na alledrogo coś od sram też 170 38T (nie ma dokładnego oznaczenia modelu na aukcji ) i też na kwadrat. Jednak suport i tak bym zmienił skoro będę miał na wierzchu wszystko. Teraz pytanie brzmi czy da się to ogarnąć żeby miało ręce i nogi? Są jakieś godne polecenia mechanizmy tak do okolic 150 z jednym blatem? Na tyle siedzi prosta kaseta Shimano 7s. I to akurat wiem że kaseta a nie wolnobieg wyprzedzając pytania.
Thomass13 Napisano 19 Kwietnia 2020 Napisano 19 Kwietnia 2020 Z kwadratem to będzie kiepsko żeby taki znależć z rozkręcanymi zebatkami. Jak cos to już lepiej polować na octalink. Tylko pytanie jak u ciebie z terenem?? Nie wiem czy to jest dobry pomysł robic 1 x 7.
Proteader Napisano 19 Kwietnia 2020 Autor Napisano 19 Kwietnia 2020 Właśnie używam roweru aby do dojazdu do pracy około 20km dzień i mam szczęście że albo trasa rowerowa albo kostka. Po przygodach moich nie zbliżam się do terenu bo to kończy się albo połamanym kołem albo efektowna wywrotka. A ważąc ponad 100 i mierząc 190 kazda wywrotka jest efektowna i bolesna niestety.
MikeSkywalker Napisano 19 Kwietnia 2020 Napisano 19 Kwietnia 2020 Tani mechanizm korbowy pod napęd 1x to tania korba z trzema blatami, do tego tania zębatka narrow-wide i cztery podkładki w miejsce usuniętego blatu. W 150zł spokojnie do zamknięcia, pod warunkiem że kupi się korbę w okolicach stówki albo poszuka samych ramion. Teraz, Thomass13 napisał: Z kwadratem to będzie kiepsko żeby taki znależć z rozkręcanymi zebatkami https://allegro.pl/oferta/shimano-fc-m361-korba-6-7-8s-acera-42x32x22-175-cz-6736045721 jeden z tańszych, co nie zmienia faktu że korba kosztuje podobnie jak MT300 na sztywną oś. Ale można równie dobrze zostać przy kwadracie. 6 minut temu, Proteader napisał: Jednak suport i tak bym zmienił skoro będę miał na wierzchu wszystko. Suport z reguły robi spore przebiegi, więc jak nie jest jakiś badziewny (ocenisz po wyjęciu) może zostać. Warto go wyjąć, wyczyścić i przesmarować gwinty, żeby kiedyś nie było problemu z wykręceniem.
Proteader Napisano 19 Kwietnia 2020 Autor Napisano 19 Kwietnia 2020 A coś gotowego? Łańcuch nie będzie spadał jak ogarnę takie połączenie?
Mod Team bogus Napisano 19 Kwietnia 2020 Mod Team Napisano 19 Kwietnia 2020 Taniego gotowego rozwiązania nie ma. Nikt nie przewidział w tym przedziale cenowym gotowych korb do napędu 1x. Jeśli będziesz miał zębatkę narrow wide to nie powinien lub będzie spadał rzadko z powodu braku przerzutki ze sprzęgłem. Im więcej płaskich tras tym problem spadania będzie mniejszy.
MikeSkywalker Napisano 19 Kwietnia 2020 Napisano 19 Kwietnia 2020 20 minut temu, Proteader napisał: A coś gotowego? SLX M7000 plus zębatka, 450zł Z zębatką NW problem spadania raczej nie istnieje, mam w dwóch rowerach takowe, jeden trochę MTB, drugi miejski, jeszcze nigdy łańcuch mi nie spadł. W obu przypadkach tanie zębatki od Chińczyka.
wkg Napisano 19 Kwietnia 2020 Napisano 19 Kwietnia 2020 Ja kupiłem ostatnio używaną korbę SLX HTII 2x w świetnym stanie (praktycznie nówka) za 150 PLN - bez zębatki. Z zębatką by wyszło nieco ponad 200. Ludzie się pozbywają korb 3x i 2x - wystarczy poszukać. Nowa za kilka tygodni by wyglądała tak samo. A linia łańcucha nie jest problemem przy odpowiednim offsecie zębatki.
Proteader Napisano 20 Kwietnia 2020 Autor Napisano 20 Kwietnia 2020 Zdecydowałem się na wybór tej Acery ze zintegrowaną osią. Tylko nie wiem czy będzie pasowała do ramy. Pewnie specjalne klucze idą do tego znając życie?
MikeSkywalker Napisano 20 Kwietnia 2020 Napisano 20 Kwietnia 2020 Będzie pasowała. Potrzebujesz dwa klucze - jeden do suportu zewnętrznego - tutaj do wyboru jest sporo, zarówno płaskie jak i na grzechotkę, drugi do plastikowej nakrętki kontrującej w korbie https://www.sbike.pl/shimano-klucz-shimano-tl-fc16-do-regulacji-luzu-hollowtech-ii-o_l_1131.html
Thomass13 Napisano 20 Kwietnia 2020 Napisano 20 Kwietnia 2020 Zerknij do sklepu bitul.pl tam kupiłem klucz 2w1 i do nakrętki i do suportu.
Thomass13 Napisano 21 Kwietnia 2020 Napisano 21 Kwietnia 2020 9 godzin temu, Thomass13 napisał: Zerknij do sklepu bitul.pl tam kupiłem klucz 2w1 i do nakrętki i do suportu. Aktualnie klucz w sklepie bitul.pl w kwocie 30 zł + kw. Zależy czym kto chce żeby przyszło. Jak dzwoniłem do sklepu z pytaniem ile kasują za zakręcenie misek HTII. Cena 20 zł i podziękowałem wolałem klucz kupić. Następnym razem jak będę wykręcał cena klucz się wróci.
MikeSkywalker Napisano 21 Kwietnia 2020 Napisano 21 Kwietnia 2020 Bitul jest okej - sam od niego zaczynałem. Ale przesiadłem się na nasadowy, i jest dużo wygodniejszy w obsłudze - pod warunkiem że ma się grzechotkę.
Proteader Napisano 21 Kwietnia 2020 Autor Napisano 21 Kwietnia 2020 A jaki rozstaw śrub ma ta Acera mt-300?
Mod Team bogus Napisano 21 Kwietnia 2020 Mod Team Napisano 21 Kwietnia 2020 To zależy która wersja: 104/64 (44-32-22T), 96/64 (40-30-22T) - informacja ze strony Shimano.
Proteader Napisano 25 Kwietnia 2020 Autor Napisano 25 Kwietnia 2020 Ogarnąłem sie żeby sprawdzić dopiero jak napisałem posta:). Jakby ktoś kiedyś pytał ile taka impreza to napiszę 1. Mechanizm korbowy Shimano fc-mt 300 -160zl 2. Suport do korby Shimano bb52- 42zl 3. Klucz do mechanizmu korbowego 2w1 -30zl 4. Zębatka narrow wide ekfan 34T 104 rozstaw -50zl Łącznie wyszło niecałe 300 zł czyli plan wykonany 'tak średnio bym powiedział' . Ale po 1. suport i tak przejechał ze mną ponad 4 lata i juz jego czas nadszedł a wymiana jednego kwadratu na drugi to wg mnie aktualnie średni interes tym bardziej że rower zostanie ze mną na dłużej a po 2. 'zaoszczedzilem' na wysyłkach bo akutualnie na allegro opcja Smart jest za darmo więc można było wziąć nowe części. Na początek wybrałem ta zębatkę żeby zobaczyć czy mi odpowiada taka konfiguracja czy jednak będzie mi brakowało czegos. Po montażu w najbliższych dniach wrzucę kilka fotek w ramach instrukcji- od laika dla laika.
Proteader Napisano 29 Kwietnia 2020 Autor Napisano 29 Kwietnia 2020 Więc tak. Dziś było pierwsze starcie z korba. Tak jak myślałem zapieczona. Dwa dni na noc psikane wd-40 i wurthem różowym i dalej nic. Dopiero jazda z poluzowana śruba dała radę w stronie bez zebatki. Po ataku młotkiem oderwałem (zbiłem) zębatkę z ramienia korby - a niby takie nierozbieralne. Jednak dalej siedzi na kwadracie to nieszczęsne ramię. Ktoś? Coś? Czy brzeszczot i ogień? A i palnik też mam pod ręką jednak nie chciałbym podpalić piwnicy bo mieszkam w bloku i lipa trochę bezdomnym zostać bo chciało się zmienić napęd w rowerze także wolałbym odpuścić takie rozwiązanie. Szlifierki też niet bo nie mam złodziejki ani gniazdka
Mod Team bogus Napisano 29 Kwietnia 2020 Mod Team Napisano 29 Kwietnia 2020 A ściągacz do korb posiadasz? To podstawa do demontażu korby na kwadrat. Bez ściągacza jedynie zniszczysz to co chcesz odkręcić, a często jeszcze więcej.
Lawstorant Napisano 29 Kwietnia 2020 Napisano 29 Kwietnia 2020 Jeszcze nie spotkałem korby, która by się nie poddała ściągaczowi. Trzeba tylko porządnie wkręcić gwint.
Proteader Napisano 29 Kwietnia 2020 Autor Napisano 29 Kwietnia 2020 A więc panowie owy ściągacz posiadam. I na serio wiem jak wkręcić go w gwint. Klucz którym kręciłem był o wiele twardszy od ściągacza i najzwyczajniej w świecie wyrobił ranty. Czyli kupiłem gówniany ściągacz. Ale poradziłem sobie w ten sposób że nawiercilem korbę z 3 stron w dziury poszło WD i potem młotkiem zeszło. Teraz nie da rady odkręcić jednej strony suportu. Z jednej poszło i cały wybiłem jednak z drugiej strony została ta gwintowana część i za Chiny nie chce się ruszyć. I wiem że w drugą stronę odkręcać względem drugiej strony
Mod Team bogus Napisano 29 Kwietnia 2020 Mod Team Napisano 29 Kwietnia 2020 Jedyna rada to dobry klucz i przedłużka. Musi się odkręcić, dodatkowo na noc psiknij penetratorem.
Proteader Napisano 29 Kwietnia 2020 Autor Napisano 29 Kwietnia 2020 Najgorsze jest to że klucz kiepsko siedzi w gnieździe i potrafi się wysunąć z gniazda. Zalałem na noc i zobaczę jutro po południu czy coś poszło. W zanadrzu mam jeszcze klucz udarowy ale to będzie ostateczność.
Mod Team bogus Napisano 29 Kwietnia 2020 Mod Team Napisano 29 Kwietnia 2020 Ten udar użyty z głową wcale nie musi być złą opcją, bo liczy się moment zerwania. Szkoda tylko że klucz kiepsko siedzi bo tak to można przesadzić i objechać wielowpust.
Proteader Napisano 29 Kwietnia 2020 Autor Napisano 29 Kwietnia 2020 Tego właśnie się boje. Tak zrobiłem ze śrubą jarzma hamulca w aucie. Potem był Meksyk nie z tej ziemi żeby to doszło do ładu. No nic dam odpocząć i jutro znowu zaatakujemy. Na całe szczęście zaczęło lać to akurat nie szkoda zostawić przemieszczacza w piwnicy jutro rano.
MikeSkywalker Napisano 29 Kwietnia 2020 Napisano 29 Kwietnia 2020 Klucz trzeba przykręcić do osi suportu, i wtedy atakować kluczem płaskim z przedłużką.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.