Skocz do zawartości

[5000-6000] Rower crossowy do jazdy po mieście

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy na pewno potrzebujesz do jazdy po mieście roweru za 5-6 tys.? Oczywiście wiadomo - kto bogatemu zabroni... ;) Tylko kwestia tego, czy to nie będzie przerost formy nad treścią...

Napisano

Zostaw panie takiego bajka pod biedronką :D Ja się tam dwa razy rozglądam, gdy swojego budżetowca przypinam. A co do tematu to odkąd zobaczyłem na żywo Marina Muriwoodsa, to wiem, że to będzie mój następny komunista do jeżdżenia do roboty.

21 przełożeń to mało? Ja tam na swoich 27 może z 1/2 wykorzystuje, a większość tras po lasach to na 3-4 przepędzam.

Napisano

Choć sam mam całkiem dobrego crossa, to aż tyle bym na taki rower nie wydawał, chyba, że masz bardzo specyficzne wymagania a pieniądz ma drugorzędne znaczenie. 

Chcesz jeździć szybciej i efektywniej, to coś bardziej sportowego (fitness) ze sztywnym widelcem i węższymi oponami. Wolisz spokojniejsze tempo i większy komfort, to też nie potrzebujesz w crossie przerzutek XT czy amortyzatora z górnej półki, wystarczy coś tańszego. W obu przypadkach za 3-4 tysiące kupisz rower, który z nawiązką spełni te wymagania. 

Napisano

ogólnie nie tylko do miasta , chodź w mieście jeżdżę te 80 kilometrów z żarciem z wolta , zapięcie mam dobre jak dotychczas się sprawdza :D ale też po za miastem dużo będę jeździł, 17 kilometrów mam w jedną stronę na dojazd :D trochę jest :D na tych 21 przełożeniach gdzie droga jest prawie cały czas prosta jadę w 53 minuty :D myślę że więcej przełożeń pomoże mi zejść do tych 45 minut? , tak jak mówię czasem brakuje mocy noga chce dać więcej a już nie ma z czego :D 

Napisano

Zamiast wydawać góry zetów po prostu zainwestuj w większy blat/kasetę.

Chociaż od siebie polecam jazdę z większą kadencją - to naprawdę działa.

Napisano
2 godziny temu, Danuel napisał:

odkąd zobaczyłem na żywo Marina Muriwoodsa, to wiem, że to będzie mój następny komunista do jeżdżenia do roboty.

ciekawe w jakim rozmiarze go widziales, bo w rozmiarach malych wyglada jak jamnik czy tam autobus przegubowy :PP baza koł dla Ski 1052 - dzizas ... Serio nie wiem skad tyle zachwytu nad tą rama w zastosowaniu miejskim ... juz kiedys o tym pisalem, niektore fitnesy maja tyle bazy kol  w polowie rozmiarowki, moj przelaj w XLce ma 1043mm,  do miasta chyba byle cross bedzie mial w korespondencyjnym rozmiarze baze kol mniejsza o 2cm. 

Zeby  nie bylo goloslownie - Stevens x5 lite w rozmiarze 61cm XL - Effective top 590mm, baza 1076mm, no to patrzac na tego mirwoodsa mamy effectiv top 590mm dla Mki baza kol 1070mm,  a dla rozmairow dla mnie to bedzie bazy z 1090mm albo 1094mm   to chyba na 2 razy kazdy zakręt trzeba brac :P

Napisano

Czyli co na crossie nie zrobi się tych 17 kilometrów w 45/ 50 minut? ;)

Już nie mówię że z Torbą  na plecach bo to chyba mało wykonalne ;)

Napisano
16 minut temu, grekuu napisał:

Czyli co na crossie nie zrobi się tych 17 kilometrów w 45/ 50 minut? ;)

Już nie mówię że z Torbą  na plecach bo to chyba mało wykonalne ;)

No bez przesady. 17km w 45 minut to średnia 22,5. Ja na crossie robię teraz na początku sezonu 24-25km/h (a zimę tradycyjnie przespałem), a na szosie ok 3-4km/h więcej. 

Napisano

https://bikepark24.pl/Rower-crossowy-Cube-Cross-EXC-grey-orange-2019.html

tu masz wszystko w xt i najfajniejszy w klasie amorek, ale musisz sobie zdac sprawę, tak jak już wcześniej powiedziano, z kosztów które poniesiesz eksploatując taki rower (kaseta, łańcuch , przegląd amortyzatora etc)

edycja

btw to jest chamstwo i skandal aby za rower w cenie 5600 dawać piasty alivio (nawiązuje do Meridy w linku wyżej)

Napisano
3 godziny temu, cinol123 napisał:

ciekawe w jakim rozmiarze go widziales, bo w rozmiarach malych wyglada jak jamnik czy tam autobus przegubowy :PP baza koł dla Ski 1052 - dzizas ... Serio nie wiem skad tyle zachwytu nad tą rama w zastosowaniu miejskim ... juz kiedys o tym pisalem, niektore fitnesy maja tyle bazy kol  w polowie rozmiarowki, moj przelaj w XLce ma 1043mm,  do miasta chyba byle cross bedzie mial w korespondencyjnym rozmiarze baze kol mniejsza o 2cm. 

Odpowiednia długość to była jedna z cech dla których kupiłem Muirwoodsa :rolleyes: Krótkie ramy to są dobre pod baranka bo masz zwykle mostek ~100mm + "wysięg" barana + klamkomanetki. Krótka rama + prosta kierownica (i jeszcze na krótkim mostku) = zuo (IMHO). A rama, o tak stromym kącie główki i krótkim rozstawie kół, że zawadzam butem o oponę = podwójne ZUO (IMHO) ;) Summa summarum tak czy siak wygrał baranek, tyle że o geometrii raczej niezbyt szosowo-przełajowej, ale to już inna historia.

Poza tym fakt, Muirwoods w mniejszych rozmiarach może wydawać się nieproporcjonalnie długi, bo rama jest dosyć niska i główka też jest dosyć nisko. Mój prezentował się tak:

IMG_20180830_172752_small.jpg

Napisano

Na moim mbiku  ostatnio dobry czas miałem, ale manetka  do zmiany więc jeżdżę na przedniej dwójce cały czas , więc myślę że jak byłby sprawny to 50 minut będzie,  dlatego chce więcej przełożeń bo jak wszystko było sprawne to brakowało mocy na prostej ;) co do kosztów od grudnia zrobiłem  nim 4500 tys  kilometrów,  i jedynie co często wymieniłem to dętki  , dopóki opony nie kupiłem,  no i wiadomo klocki 

Screenshot_20200306-112148_Endomondo.jpg

Screenshot_20200306-112450_Endomondo.jpg

Napisano

Panowie...nie wiem czemu na piłe chcecie reanimowac trupa, jak osoba zakładająca ten wątek zdecydowała aby kupić nowy rower....dlaczego mu odmawiacie takiej frajdy?

Napisano

Problem chyba nie do końca jest po stronie sprzętu a bardziej marketingu i reklamy. Świetny sprzęt nie sprawi, że będzie sam jechał tylko to znacznie ułatwia. 

Maszw miarę prosty rower z dużym blatem korby i wystarczającym kasety. Jeździsz trupem a porywasz się na rower z wysokiej półki który będzie służył do pracy oraz wymaga pozostawiania bez opieki i przedzierania się przez miasto.

Moim zdaniem spd + nauka jazdy na swoim sprzętem zaoszczędzą sporo pieniędzy i Twojego zdrowia. 

Jeśli jednak na siłę chcesz kupić coś nowego to chyba na każdym crossie, gravelu, szosie, xc jesteś w stanie osiągać średnią prędkość z przedziału 20-30km/h na tej trasie co przełoży się na dojazd w 45 minut ale dotyczy to też Twojego roweru - przy założeniu, że działają przerzutki (a nie działają) korba/kaseta nie ma zeszlifowanych ząbków a korba i piasty jeszcze się nie zatarły. 

Reasumując: Wydaj 1500-2000 zł na tani sprzęt na grupie alivio, regularnie go serwisuj a dopiero potem zastanów się czy warto wydać 2-3x razy tyle w celu zyskania ok 5 minut na tej trasie. 

Napisano
33 minuty temu, mrnobody napisał:

Panowie...nie wiem czemu na piłe chcecie reanimowac trupa, jak osoba zakładająca ten wątek zdecydowała aby kupić nowy rower....dlaczego mu odmawiacie takiej frajdy?

Frajda frajdą, i owszem. Fajnego, lekkiego fitnessa czy crossa można kupić i jeździć dla przyjemności, ale jak w grę wchodzi zabawa w kurierkę to rower ma być wygodny, prosty, szybki i tani. 

@grekuu poprzedni sezon jeździłem do pracy na fitnessie. Napęd 1x10, korba 44T, kaseta 11-36. Trasę 14km pokonywałem w pół godziny, nie pamiętam ile zszedłem poniżej tego czasu ale w każdym razie średnia wychodziła ponad 30. I spokojnie możesz to osiągnąć rowerem w okolicach 2-3 tysięcy. Popatrz sobie na Orbee Carpe. Bardzo fajny rower, coś w temacie miejskiego "ostrego" ale wygodniejsze, z tarczówkami i prostym napędem. 

Napisano
10 godzin temu, MikeSkywalker napisał:

Frajda frajdą, i owszem. Fajnego, lekkiego fitnessa czy crossa można kupić i jeździć dla przyjemności, ale jak w grę wchodzi zabawa w kurierkę to rower ma być wygodny, prosty, szybki i tani. 

@grekuu poprzedni sezon jeździłem do pracy na fitnessie. Napęd 1x10, korba 44T, kaseta 11-36. Trasę 14km pokonywałem w pół godziny, nie pamiętam ile zszedłem poniżej tego czasu ale w każdym razie średnia wychodziła ponad 30. I spokojnie możesz to osiągnąć rowerem w okolicach 2-3 tysięcy. Popatrz sobie na Orbee Carpe. Bardzo fajny rower, coś w temacie miejskiego "ostrego" ale wygodniejsze, z tarczówkami i prostym napędem. 

i tu się zgodzę. Nie doczytałem, że do pracy on ma być, wiec kwestia kosztów częsci jest istotny, bo dość często będą wymieniane

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...