Skocz do zawartości

[szosa] Jaka do 7000zł

shaand

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć za jakiś miesiąc chciałbym zakupić nową szosę i stoję przed lekkim dylematem ponieważ nie wiem co ciekawego kupić z jednej strony ciągnie mnie by kupić Canyon endurance al 7.0 disc, a z drugiej coś innego może rose? Chętnie poczytam wasze opinie na temat canyona, ponieważ strasznie mi się on podoba :) Jedyny wymóg jaki mam to hamulce tarczowe hydrauliczne.

Napisano

Kim jesteś, do czego ma służyć ten rower, czego od roweru oczekujesz, który to Twój rower ogólnie, która to Twoja szosa i jakie masz doświadczenia z poprzednimi rowerami i generalnie doświadczenie kolarskie. To taki start aby móc coś rozmawiać.

Napisano

No właśnie trochę mało danych od autora...do czego ten sprzęt itp. Ale mając jedną alu szosę na tarczach i drugą karbonową na zwykłych hamplach wybrałbym raczej dobrą ramę karbonową- to tylko moje prywatne zdanie. No ale, może autor ma takie, a nie inne potrzeby, które argumentują zakup hydrauliki. Przyznać trzeba jednak, że na papierze ten canyon wypada bardzo dobrze. A jeszcze lepiej model cf sl disc.

Napisano
18 godzin temu, arturooo3 napisał:

Kim jesteś, do czego ma służyć ten rower, czego od roweru oczekujesz, który to Twój rower ogólnie, która to Twoja szosa i jakie masz doświadczenia z poprzednimi rowerami i generalnie doświadczenie kolarskie. To taki start aby móc coś rozmawiać.

Jestem prostym człowiekiem jeżdżącym na szosie rekreacyjnie. Służyć ma do spokojnej jazdy ( nie wyscigi). Będzie to moja druga szosa, pierwsza to kross vento 4.0, ale chciałbym coś na tarczach hydraulicznych ponieważ mieszkam blisko gór i z moją wagą 95kg jest kiepsko z pivotami.

Napisano

No i od razu łatwiej dyskutować :D

W górkach tarcze sprawdzą się rewelacyjnie. Widzę, że w tym Canyonie są Mavicki Aksium Elite UST Disc - poszukałbym opinii pod kątem wagi, jak się sprawują bo producent kół sugeruje aby nie przekraczać 120kg razem z wagą roweru (może będzie git a może zbliżanie się do tej granicy nie zadziała, trzeba poszukać). Z drugiej strony jeżeli Kross się fajnie sprawdzał to ciekawą opcją jest też Vento 7.0 w podobnej cenie i już z ramą karbo.

Napisano
W dniu 7.03.2020 o 23:01, shaand napisał:

Cześć za jakiś miesiąc chciałbym zakupić nową szosę i stoję przed lekkim dylematem ponieważ nie wiem co ciekawego kupić z jednej strony ciągnie mnie by kupić Canyon endurance al 7.0 disc, a z drugiej coś innego może rose? Chętnie poczytam wasze opinie na temat canyona, ponieważ strasznie mi się on podoba :) Jedyny wymóg jaki mam to hamulce tarczowe hydrauliczne.

Mam ten rower w wersji z ubiegłego roku (różni się jedynie kołami i oponami). Też brałem pod uwagę ten i Rose. Oba rowery są bardzo podobne i oba mają fajny stosunek ceny do osprzętu. Rose ma trochę lepiej zrobione spawy niż Canyon ale dla mnie to była sprawa drugorzędna. Ostatecznie zadecydował wygląd ogólny, dostępność i wyprzedaż na stronie Canyona ;). Jakikolwiek rower nie kupisz bierz rower ze sztywnymi osiami - przy tarczowych hamulcach to must have. Przy 178cm/79kg mam rozmiar 54 M. Jakbyś chciał rower zobaczyć to możemy się gdzieś umówić, czasem jeżdżę w twoich okolicach.

Napisano
11 godzin temu, arturooo3 napisał:

No i od razu łatwiej dyskutować :D

W górkach tarcze sprawdzą się rewelacyjnie. Widzę, że w tym Canyonie są Mavicki Aksium Elite UST Disc - poszukałbym opinii pod kątem wagi, jak się sprawują bo producent kół sugeruje aby nie przekraczać 120kg razem z wagą roweru (może będzie git a może zbliżanie się do tej granicy nie zadziała, trzeba poszukać). Z drugiej strony jeżeli Kross się fajnie sprawdzał to ciekawą opcją jest też Vento 7.0 w podobnej cenie i już z ramą karbo.

Modele rose oraz canyon aktualnie są na kołach DT Swiss P1800 Spline 23. Coraz więcej przekonuję się do rose. Tylko nie wiem jak z rozmiarem Rose pewnie bym brał 53, a canyona S. Czy mając mój wzrost 174-175 i przekrok ~80 rozmiar 53 jest dobry? Tutaj geometria Rose: image.png.c7f60422e7201121bfb330ce0b41aa9d.png

Napisano
26 minut temu, Chociemir napisał:

Może byłoby warto nie zamykać się tylko na te dwie firmy, bo czasem można znależć coś ciekawszego, Np. te oferty nie są złe (do niedawna były wszystkie rozmiary): https://www.merlincycles.com/look-765-optimum-105-disc-road-bike-2019-187125.html

https://www.merlincycles.com/felt-vr3-performance-disc-carbon-road-bike-2018-146220.html

Niestety jest to już poza budżetem i tak zaszalałem i pozwoliłem sobie na rower do 7000zł. ale tej granicy przekraczać już niechcę.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Pisałem o tym na grupie canyona na FB i powiedzieli, że faktycznie zdarza się, ale rzadko. A ten koleś z YT podobno przepada tylko za LOOK i nic więcej :D Więc sam już nie wiem co na ten temat myśleć.

Napisano

Hambini ogólnie zjechał wykonanie Canyona. Poniżej przeciętnej... Wg tego co on mierzył, samym wykonaniem i tolerancjami in plus wyróżnia się Look i Time. 

A czego można oczekiwać na grupie Canyona? :D Kazdy chwali co ma, to oczywiste, szczególnie jak wydał dużo forsy.

Napisano
W dniu 27.03.2020 o 06:29, Sabarolus napisał:

Hambini ogólnie zjechał wykonanie Canyona. Poniżej przeciętnej... Wg tego co on mierzył, samym wykonaniem i tolerancjami in plus wyróżnia się Look i Time. 

A czego można oczekiwać na grupie Canyona? :D Kazdy chwali co ma, to oczywiste, szczególnie jak wydał dużo forsy.

Canyon cf sl zaczyna się od 7k, look 695, którego kiedyś zachwalał zaczynał się od 17k:D Też mogę zrobić porównanie dacii duster z mercedesem glc, ciekawe co będzie lepsze

Poza tym pomiary średnicy okręgu suwmiarką są w uj wiarygodne

Napisano
38 minut temu, Mihau_ napisał:

Też mogę zrobić porównanie dacii duster z mercedesem glc

Dacia będzie miała mniej bajerów, ale jednak nie chciałbyś, aby miała od nowości luzy w układzie kierowniczym prawda?

Napisano
2 minuty temu, Sabarolus napisał:

Dacia będzie miała mniej bajerów, ale jednak nie chciałbyś, aby miała od nowości luzy w układzie kierowniczym prawda?

Ciężko też mi jest uwierzyć, że każdy rower jest aż tak źle zrobiony. Możliwe, że pare sztuk z serii będzie wadliwych, ale jak rozpoznasz to zapewne ci wymienią rower na sprawny. Więc też bym nie zakładał z góry, że wszystkie są takie same i ogólnie Canyon to śmieć nie warty kupienia.

Napisano
34 minuty temu, Sabarolus napisał:

Skąd wiesz kto i co robił z tym rowerem przez 5 lat od zakupu? Jeżeli luzy byłyby od wyjazdu z fabryki to chyba ktoś by to reklamował, przynajmniej logika na to wskazuje.

Napisano
28 minut temu, shaand napisał:

ogólnie Canyon to śmieć nie warty kupienia.

A to jest inna sprawa - sam bym go kupił :)

Teraz, Mihau_ napisał:

Skąd wiesz kto i co robił z tym rowerem przez 5 lat od zakupu?

ja nie wiem :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...