Skocz do zawartości

[Kaseta] Różnica między Shimano CS-HG200 a CS-HG30

Viera

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Potrzebuję waszej porady, ponieważ jestem trochę zielony w sprawach sprzętu rowerowego. Otóż zakupiłem na allegro kasetę SHIMANO CS-HG30 a dostałem SHIMANO CS-HG200. Pytanie moje brzmi następująco. Towar nie zgadza się z tym, który zamówiłem wiec czy są jakieś znaczące różnice w obu kasetach? Nie wiem czy reklamować towar czy może CS-HG200 jest odrobinkę lepsza pod jakimś względem a sprzedawca z uwagi na brak HG30 dał mi modelowo lepszą ( wyższy numer HG30 < HG200 ) czy może różnica sprowadza się jedynie do wagi kasety?

Napisano

Kaseta cs-hg30 9 rzędów 11-32t. 

https://allegro.pl/oferta/kaseta-shimano-cs-hg30-9rz-11-32-mtb-8548336158

Mam to dokładnie w tym rowerze. 

https://www.unibike.pl/unibike2014/evolution.html

Natomiast dostałem taką 

CS-HG200 11-32T 9 rzędów 

https://allegro.pl/oferta/kaseta-cs-hg200-9-11-32-9s-shimano-altus-czarna-8075538442

Próbowałem znaleźć różnice i udało mi się dowiedzieć, że różnią się przełożeniami i wagą. 

Napisano

W sumie hg200 to oczko niżej. Zapytaj się ich czy oddadzą Ci kilka pln ( znajdz w jakimś sklepie te 2 kasety i pokaż im róznicę w cenie ) Ale tak naprawdę to różnica pomiędzy nimi jest żadna lub bardzo mała.

Napisano

@SoloTM wszystko OK, tylko jeżeli kupujesz HG30 to taki powinieneś dostać, albo przynajmniej przed wysyłką Hg200 powinni zapytać.

4 minuty temu, Sobek82 napisał:

z lepszym stopniowaniem

Wg. Ciebie "lepszym". Wszystko zależy od stylu jazdy i stopniowania korby przecież.

Napisano

Co racja to racja, że sprzedawca powinien poinformować klienta o wszystkich niezgodnościach z zamówieniem. Skontaktuje się z nim,  dopytam czy to błąd czy celowy zamiar y wymienie ją na CS-HG400.  Dzięki za szybką odpowiedź :thanks:

Napisano
3 godziny temu, Janu_sz napisał:

wszystko OK, tylko jeżeli kupujesz HG30 to taki powinieneś dostać, albo przynajmniej przed wysyłką Hg200 powinni zapytać.

Pełna zgoda. Dlatego znalazłbym u innego sprzedawcy wyżej wymienione dwie kasety - dał  temu sprzedawcy linki i poprosił o zwrot różnicy w cenie ( pewnie max 25 pln ) Bo jak sprzedawca ma płacić za wysyłkę ( zwrot ) i wysyłkę nową to prawie na jedno mu wyjdzie.

1 godzinę temu, Viera napisał:

wymienie ją na CS-HG400.

To byłaby najlepsza opcja.

Napisano

Znalazłem stronę sklepu z częściami rowerowymi, w którym różnica w cenie obu kaset wynosiła 2 zł na korzyść hg200. Teraz przeglądając allegro najtańsza Hg200 jaką znalazłem kosztuje 55.66 zl natomiast HG30 kosztuje 58. Ceny w sklepach internetowych dochodzą nawet do 80 zł. Znalazłem sklep gdzie HG200-9 jest droższa od HG30-9. Cały czas mówimy o kasecie 11-32t. Teraz to zgłupiałem. Oczywiście skontaktuje się że sprzedawca. Okazuje się, że jest mojego miasta więc będę mógł pojawić się osobiście pomijając ceremonię odesłania towaru i czekania na nowy. 

Napisano

Poza stopniowaniem tych kaset nie różni nic. Jak nie pasuje stopniowanie to wymień, ale jak tak w imię zasad... to ja bym chyba gitary sobie nie zawracał. 

Napisano

Jeśli sprzedawca poczuje się do odpowiedzialności za błąd i będzie posiadał na stanie HG400 dopłacę tę parę złotych i wymienię. Jeśli nie będzie miał to zostawię ją sobie. Najwyżej zostawię odpowiedni komentarz w allegro. Temat zostal chyba całkowicie wyczerpany. Dzięki za wszystkie porady i podpowiedzi 

• 1 rok później...
Napisano

Podepnę się pod temat. 

Syn w rowerze ma kasetę CS-HG200-9 11-34T obecnie ciężko taką znaleźć, albo są drogie. Jaką można ją zastąpić? Ktoś podpowie?

Napisano

Właśnie też widziałem takie kasety. Cena ok pytanie jak z jakością? Przełożenia nie sprawiają problemów? 

A łańcuch jakiś warto kupić w tamtym rejonie Świata?

Dzięki za linka.

Napisano

Osobiście ich nie używałem ale opinie zbierają dobre na pewno warto się zainteresować. Co do łańcucha lepiej zostań przy sprawdzonych KMC, Connex itp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...