Skocz do zawartości

[napęd] Zmiana SLX7000 na XT8100 w Giant Anthem 2

stona1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

I tak i nie. O ile wycieniowany korpus to drogi gadżet, o tyle szybsze zazębianie czy nierdzewne łożyska to już konkret (36 na pełen obrót to takie optimum w mojej opinii). Można to też włożyć do 350, ale mówimy o piaście nowej ;) Nie zmienia to faktu, że 240 ma sens tylko kupowana razem z kołami. Jej sklepowa cena jest w mojej opinii nieuzasadniona w relacji do 350.

Napisano
Teraz, Dokumosa napisał:

Nierdzewne łożyska i ratchet o 2X mniejszym kącie zazębiania to całkiem użyteczne "gadżety".

Pewnie tak, ale łożyska się i tak wymienia wcześniej czy później a ratchet 18 przynajmniej jest bardziej trwały. Jasne - 240 to 240 ale 350 to optimum price/performance imho.

Zresztą wymiana ratcheta to kilkanaście sekund ...

Napisano

@Sabarolus cena 180tek robi wrażenie, 240tki da sie kupic jeszcze w cenie do przełknięcia.

@wkg tak, kilkanascie sekund ale i 200zł. Łozyska owszem wymienia się ale to teź nie jest za darmo a dobre łożysko kosztuje 30-50zł (nierdzewne nawet 60-100zł). Łożysk jest 8. 

Napisano

OK, to wybór między bardzo dobrym a bardzo, bardzo dobrym :D Wziąłem 350 a za rok, dwa będę się martwił o łożyska o ile jeszcze będę miał ten rower : )

Jakoś zazębianie 18 mnie nie boli ale pewnie 36 by było fajniejsze.

Napisano

@Dokumosa 180'stki mają chyba sens li tylko dla fanów odchudzania, bo innych realnych przewag nad konkurentami w tym budżecie raczej nie mają.

Co do 240-stek to ceny poniżej 1k jakie widuje to głównie demontaże w nie zawsze "normalnych" kolorach, choć może czasem się coś zdarza.

@wkg to takie klasyczne forumowe dzielenie włosa na czworo, w końcu zima (czy tam inna wiosna).

Napisano

Co do maksymalnego momentu jaki zdolny jest przenieść rachet, to nie ma co się oszukiwać, nie generujemy takiego aby uwalić nawet zwykłe zapadki. Za to zazębienie co 20 stopni vs 12 nawet w przeciętnych piastach już robi różnicę.

Pod średnie koło polowałbym raczej na xm1501 ktore mozna nowe wyrwać w bardzo przyzwoitych cenach, a które, o ile się nie mylę, są na 240tkach

Napisano

240'stki to max co przeciętnemu rowerzyscie jest potrzebne. Jak ktoś chce jakiś rarytas, to ja bym brał Chrisa Kinga, wtedy mamy zazebienie co 5 stopni, najlepiej z punktu widzenia inżynieryjnego rozwiązana konstrukcje samej piasty oraz genialne łożyska i świetne wykonanie. Wszystko kosztem wagi. 

Napisano
4 godziny temu, radziuGD napisał:

Co do maksymalnego momentu jaki zdolny jest przenieść rachet, to nie ma co się oszukiwać, nie generujemy takiego aby uwalić nawet zwykłe zapadki.

Tyle, że to zupełnie nie ma znaczenia : ) Bo to nie przenoszony moment jest ważny w tej konstrukcji. Zastanów się nad konstrukcją - co trzeba wymienić w razie awarii sprzęgła a co w razie awarii zębatek.

Napisano

Zestaw naprawczy do 370tki (3 zapadki i sprężyna) kosztuje 17zł. Pierścień zębaty 12-20zł. I fakt w 370 nie widziałem zmielonych zapadek ale np. w novatekach owszem.

@radziuGD xm1501 są na 240tkach ale te tanie pod 27,5 to wąskie obręcze okrutnie (22mm).

Napisano
18 godzin temu, wkg napisał:

No, jeżeli tak to zapadki są dla Ciebie i nawet nie myśl o czymś lepszym : )

Tylko ja nie widzę lepszości 350tki z 18t względem 370tki na 3ch zębach

@Dokumosa jeszcze pare lat temu obręcze do FR/DH miały 19mm , dla przeciętnego kowalskiego 22,5 będzie przynajmniej wystarczające, a dzięki parciu branży w szerokie rawki jest również przyjemnie tanie

Napisano
11 godzin temu, Dokumosa napisał:

xm1501 są na 240tkach ale te tanie pod 27,5 to wąskie obręcze okrutnie (22mm).

Jak ktoś nie planuje zakładać szerszej opony niż 2.25 to szersza obręcz niż 22,5 mm potrzebna mu jak drugą dziura w d... ;-) Ale ci którym marketingowy bełkot doszczętnie zjadł mózg zakładają obecnie tak szerokie obręcze do szosy :-)

Napisano
6 minut temu, Sabarolus napisał:

To jakie tam mają być obręcze żeby było dobrze?

Obecnie prewie wszystkie topowe modele xc maja montowane obrecze 25mm. I tak patrząc to można powiedzieć że 25 mm w rowerze do takich zastosowań jest optymalne. Ale mówienie o obręczy 22,5mm że jest okrutnie wąska to już przeginka.

Napisano

25mm to fakt, dla opon 2.25 chyba takie obecne optimum pozwalające założyć dodatkowo oponę 2.4 bez efektu żarówki, ale tak jak wspomniałeś 22,5 i opony 2.1 to nadal bardzo dobre połączenie.

Napisano

Koła XM są przeznaczone do AM/Trailu i współcześnie to kategoria zawładnięta przez maszyny plusowe. Jak ktoś myśli o czymś cięższym niż XC to będzie old-schoolowo na obręczach 22mm się poruszać. I żaden to argument, że kiedyś były obręcze 19mm bo kiedyś też nie było fulli, elektryków, napędów z pierdylionem przełożeń, węgla, szerokich kierownic a młodzież musiała na składakach rodzimej produkcji stunt uprawiać. Rynek dosyć szybko weryfikuje nietrafione wymysły marketingowe a mleko i dobrze ułożona guma w obręczy jakoś trzyma się mocno i raczej nic nie zapowiada powrotu do "żarówek".

Jako posiadacz wspomnianego zestawu xm1501 uważam że to świetne koła... do roweru dla 10-latka pod gumy 2,0 (tanie, lekkie, wytrzymałe) i w takim właśnie rowerze moje wylądowały. Sam poszedłem w 30mm i IMHO to szerokość min do gum 2,35 (realnie 2,2). Mam też na obręczy 25mm gumy 2,2 (czyli realnie 2,1) i mogłoby być szerzej.

Odnośnie ratcheta 18T to podpisuję się rękami i nogami, że kąt zazębiania 20* jest cholernie irytujący szczególnie po przesiadce z czegoś co miało 10* lub mniej. Tak - można zmienić (+200zł). 

Tak, 370 można doprowadzić do 350 ale to koszt od 350zł w górę ;)

Napisano
9 godzin temu, wkg napisał:

Jeżeli nie ma dziur i korzeni. 

Jeśli twoim zdaniem na oponie 2.1 nie da się jeździć w terenie xc to znaczy że brakuje ci techniki.

Napisano

22,5mm dobre dla kół dla dziesięciolatka, są "okrutnie wąskie".

:D

Niektórym chyba sałatka zaczęła fermentować po świętach a i tak wcinają ze smakiem. Dwa lata temu HURR DURR wszystkie forumowe eksperty pisały: składaj u Daveo na M442 lub XM401, teraz się okazuje, że jak ktoś złożył albo kupił to ma koła dla dziesiąciolatka pod oponę najlepiej mniejszą niż 2.0. Uwielbiam te mądrości, czy tam przemądrzałości i prostowanie innym światopoglądu. Ludzie po lasach nadal na 17mm się zdarzają, opona 2.25 jak żarówka i cisną pierwsza klasa a tutaj jak się 30mm obręczy nie ma to się jest łajza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...