Skocz do zawartości

[kaset +łancuch] z Shimano CS-HG500 + kmc x10

mrnobody

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!! jest to temat tak na dobrą sprawę do 2 działów jednocześnie. w każdym bądź razie mam rower cube cross pro na jakiś obręczach Cuba i piastach alivio. Niestety jestem ciężki i w związku z tym chce kupić nowe kola na piastach xt. Juz zamówiłem zaplecenie, ale doszedłem do wniosku, ze od razu można to połączyć z wymiana kasety i łańcucha. W związku z tym mam pytanie czy wystarczy jak kupię SLX CS-HG81 10rz.11-34T + łańcuch Deore XT CN-HG95 10rz  czy lepiej kupić kasetę Xt z tym łańcuchem....(znalazłem dość tanią kasetę slx...za 138 zł dlatego się pytam).Co prawda mój zestaw (podany w tytule) ma raptem 1400 km przejechane, ale może przy wymoianie kół jest sposobność od razu wymiany napędu.

• Mod Team
Napisano

Po co wymieniać coś co jest dobre? Zwłaszcza, że wymiana kasety i łańcucha w późnienszym czasie nie stanowi problemu. Łącznie ze zdjęciem koła taka operacja to zaledwie 15 minut pracy.

Ewentualnie rozważyłbym nowy łańcuch, jeśli masz zamiar jeździć dłużej na jednym napędzie.

Napisano

W sumie racja....ale docelowo jaką kasetę kupić slx wystarczy czy sie szarpać na xt?

Na przód mam juz kupioną piastę, kiedys udało mi sie w promocji za 70 zł kupić nówkę ale teraz zacząłem sie zastanawiać co do piasty na tył...jaką zastosować, bo założyłem ze to będzie xt...a moze cos w tej cenie będzie lepszego jednak? nie będę nowego tematu zakładał, niech mi admin wybaczy :)ma być to zaplecione na obręczy 453d wraz ze  szprychami Sapim Leader + aluminiowe nyple.

Napisano

Mialem w rowerze kasetę SLX i łańcuch kmc x10... Teraz jezdze zawsze na gh50 + kmc x10. Róznica jest tylko w wadze, a to nie robi mi zadnej roznicy. Cięższa kaseta = cięższy portfel :)

Napisano

Kaseta alivio zużywa się tak samo szybko jak xt (biorąc pod uwagę tylko stalowe koronki) jeśli obie pracują z tym samym łańcuchem i w tych samych warunkach. Łańcuch xt to żadna rewelacja. W jego cenie są 2 szt lepszego kmc x.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...