Skocz do zawartości

[napęd] zmiana z 3x9 na 2x10

Pulse

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam do przeprowadzenia pewien projekt. 

Rower Scott Aspect do którego użytkownik ma duży stentyment i chce dać mu drugie życie poprzez wrzucenie nowego napędu.
Zmiana tylko i wyłącznie na 2x10

Napęd ma być zmieniony na:

- Korba FC-M6000 36/26
- suport BB52
- Łańcuch KMC X10-73
- Kaseta HG50 11-36
- manetki XT SL-M780
- przerzutka tył XT M786 SGS
- przerzutka przód XT FD-M785
- linki i pancerze MTB Optislik

Całość ma poprostu dobrze chodzić na co dzień i być uniwersalna.  Seria 78X od XT w mojej opinii to bardzo udane modele, sam do dzisiaj na tym jeżdzę i bardzo sobie chwalę.
Mam jednak mały zgryz...

1. FD-M785 przerzutka przód katalogowo obsługuje blat 38-44T, czy myślicie, że będzie dobrze chodzić w tym zestawieniu? Jest tu blat 36T czyli 2 zęby mniej niż wynika ze specyfikacji tej przerzutki.
Czy bezpieczniej dać FD-M6025 Deore która ma w specyfikacji blat 34-38T?
2. Co sądzicie o tym zestawieniu?

Napisano

ad 1. Jak nie zamierzasz zmieniać blatu na większy, to nie ma sensu (chyba ze cena) brać M787. Jedna uwaga, jedna jest Top Swing, a druga Down Swing. Z drugiej strony dwa zęby z przodu to niewielka różnica, wiec powinno dać się wyregulować, W obecnym rowerze mam przerzutkę niepasujaca do korby i działa. Fakt że jej nie używam, tylko sprawdzam po smarowaniu łańcucha ;)

Napisano

Weź przerzutkę dedykowaną do korby ze stopniowaniem co 10T. Czyli seria M6/7/8000. 

BTW: uważam, że XT 78x już tandetą zalatuje. Dla przykładu RD-M781 potrafią złapać monstrualne luzy na głównym pivocie po 1kkm.

Optislick to tylko linki. W zestawie są standardowe pancerze SP41. Lepiej kupić oddzielnie linki i pancerze bo wyjdzie kilka x taniej.

Napisano
1 godzinę temu, Dokumosa napisał:

BTW: uważam, że XT 78x już tandetą zalatuje. Dla przykładu RD-M781 potrafią złapać monstrualne luzy na głównym pivocie po 1kkm.

Trudno uogólniać ale u mnie po prawie 15 tkm chodzi jak nowa :/

Napisano
4 godziny temu, JWO napisał:

Jedna uwaga, jedna jest Top Swing, a druga Down Swing.

obydwie Top Swing

Deore https://bike.shimano.com/en-EU/product/component/deore-m6000/FD-M6025-L.html

XT https://bike.shimano.com/en-EU/product/component/deorext-m780/FD-M785.html

3 godziny temu, Dokumosa napisał:

Optislick to tylko linki. W zestawie są standardowe pancerze SP41. Lepiej kupić oddzielnie linki i pancerze bo wyjdzie kilka x taniej.

Nie koniecznie, dwie linki optislick to koszt 36-40zł do tego 3.3m pancerza SP41 co daje jakies 20zł (przy założeniu zakupu u jednego sprzedawcy i darmowej wysyłki).
Cały set z końcówkami linek i zakończeiami pancerzy to koszt 68zł, więc doliczając końcówki wychodzi z grubsza na to samo.

Napisano
48 minut temu, Dokumosa napisał:

Może nasz M786 które trzyma się lepiej że względu na sprzęgło (na sprzęgle ;))?

Nic nie wiem, żebym miał sprzęgło ; )

Napisano

U mnie ma okolo 4000-5000 km i chodzi jak Szwajcar w Watykanie i zero luzow...

Napisano
15 godzin temu, Pulse napisał:

Nie koniecznie, dwie linki optislick to koszt 36-40zł do tego 3.3m pancerza SP41 co daje jakies 20zł (przy założeniu zakupu u jednego sprzedawcy i darmowej wysyłki).

Cały set z końcówkami linek i zakończeiami pancerzy to koszt 68zł, więc doliczając końcówki wychodzi z grubsza na to samo.

W sumie faktycznie jednostkowe ceny są koszmarne. W zbiorczych linka wychodziła niedawno po niecałe 11 a pancerz po 3zl/m. Jak chcesz komplet taniej to biosternie po 57 set na MTB a po 53 na szosę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...