Skocz do zawartości

[Korba] Zmiana blatu z 30t na 32/34t ?

MateuszL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie

Bije się z myślami czy kupować blat SLX 32 czy 34t ? Aktualnie mam 30t i brakuje mi trochę na prędkości a i jest taki lekki niedosyt między biegami. Raz za lekko a raz za ciężko ? Możecie coś doradzić ?

Napisano

Generalnie wszytko zależy od tego jaki masz dokładnie napę 1x  lub 2x i co masz z tyłu za kasetę,oraz ile masz z tyłu biegów 

Wtedy uważam że albo dobierasz tylną kasetę z innym stopniowaniem by nie mieć dziury w przełożeniu ,różny producent różne stopniowanie

Możesz użyć sobie np kalkulatora przełożeń

Lub gdy chcesz spróbować czegoś nowego może blat owalny o stopniowaniu 32t (tutaj musisz sobie już dokładnie poczytać) bo jest chyba tak że jak bierzesz 30 to jest 30/32 (jakoś tak

Napisano

Shimano SLX CS-M7000, 11x46T, 11s

Fakt zapomniałem dopisać, że napęd to 1x11. Aktualnie głównie jeżdżę po mieści, lasy, pola.

Napisano

Nie u mnie (śląsk) jest dość płasko. Jedynie gdzie można fajnie pojeździć to hołdy. Aktualnie mojego fathom 1 2018r wykorzystuję na dojazdy do pracy, działkę i wypady z żoną (weekend). Wrzuciłem mu ogumienie 2.0 i bardziej odczułem, że brakuje, może nie koniecznie na prędkości bo się nie ścigam ale jakby to napisać miedzy biegów. A możecie rzucić jakimś linkiem do tego jaja ?

Napisano

Zdecydowanie 34, przy 30 to praktycznie kręcenie w miejscu ;) 

Napisano

Moja żona jak się przejechał na moim rowerze to wybuchła śmiechem... Mówi, że się zajechała a rower w miejscu stał :D Ok to co jajco czy zwykłą ??

Napisano

Ja powiem Ci z ogólnego doświadczenia z komponentami rowerowymi, że dopóki sam nie sprawdzisz, to się nie przekonasz :) Bierz jajco, nie spodoba się, to sprzedasz i kupisz zwykłą :) 

Zerknij na HCC Components. Miałem od nich, a właściwie od Hell'o MTB ( ten sam wykonawca) zębatkę NW 32T. Wydaje mi się że aktualna Octane One jest nieco lepsza, ale o tamtej też złego słowa powiedzieć nie mogę.

Napisano
Teraz, piter614 napisał:

Zobacz sobie na jakiem na banless.pl maja dobre zębatki  

Przyznam że sam używałem sam i byłem mega zadowolony 

Właśnie ich wyczaiłem :) To co Panowie pod moją jazde i średnią kondycje, Jajo i 34t ?

Napisano

34T ja bym brał. Prawdę mówiąc, gdybym stał przed takim wyborem dla siebie, biorąc pod uwagę że mieszkam na płaskim, brałbym nawet 38T.

30T z kasetą 46T to jest dobre jak wjeżdżasz na pionową ścianę :P 

Napisano

Pytanie czy aktualnie masz optymalną długość. Jeżeli tak, to rzeczywiście może być z tym problem. 

Właśnie z tego powodu, ja zawsze czekałem z wymianą zębatki do momentu wymiany łańcucha i kasety.

Napisano
10 godzin temu, MateuszL napisał:

Teraz tak myślę czy jak założę 34t łańcuch nie będzie za krótki ??

Dobre pytanie. Mnie od dłuższego czasu zastanawia co by było z łańcuchem na ugiętym zawieszeniu, przy zmianie z okrągłej 32z na owal 32z.

Napisano

Daj owala 34 i w przyszłości zmień kasetę na 11-40. Bedzie nieco mniej dziur na lekkich biegach choć i tak bez cudów. Potrzebował byś kasety 11-32, by zlikwidować poważnie te dziury, ale jak to będzie chodziło z twoją przerzutką? Ja bym próbował. 

Napisano
W dniu 9.09.2019 o 08:44, Brombosz napisał:

okrągłej 32z na owal 32z

Raczej tutaj ci nie zaszkodzi miałem tak w krossie soil i nie miało to wpływu podczas uginania zawieszenia

Jeżeli masz bardziej płasko dał bym jak kolega wyżej owal 34

Napisano

Na płaskim owal nic zupełnie nie da po za tym że sprzęgło będzie cały czas pracowało w zmieniarce.

A co do samej magii jaja...mając w rowerach owale i zwykłe, nie odczuwałem żadnej różnicy przesiadając się miedzy nimi - ale to tylko moja opinia.

Napisano
35 minut temu, piter614 napisał:

Jeżeli masz bardziej płasko dał bym jak kolega wyżej owal 34

19 minut temu, radziuGD napisał:

Na płaskim owal nic zupełnie nie da po za tym że sprzęgło będzie cały czas pracowało w zmieniarce.

Pytam pod kątem gór i podjazdów. Jako użytkownik platform chciałem sprawdzić ten owal w praktyce bo nigdy nie miałem okazji. Czasami brakuje mi płynności w pedałowaniu, szczególnie po kamyczkach, gdzie trzeba się wspomagać obsługą sztycy i czasem wstać podpompować.

Połączenie kaseta 11-42  i blat 32 raczej mi odpowiada i nie będę tego zmieniał... Niby brakuje gdzie nie gdzie płuca, ale wychodzę z założenia, że łyda sama się nie wyrabia i jak się robi za twardo to nakręcam się wtedy na trening. ;) W przyszłości, ewentualne zmiany byłyby w drugą stronę, ale to już raczej nowy rower i inny napęd.

47 minut temu, piter614 napisał:

Raczej tutaj ci nie zaszkodzi miałem tak w krossie soil i nie miało to wpływu podczas uginania zawieszenia

No właśnie o to mi chodzi. Czy mając łańcuch zakuty metodą na "+ 1 ogniwo", jak założę zębatkę owalną, nie narażę wózka przerzutki na uszkodzenia kiedy przytrafi mi się dobić zawiechę przy jednoczesnym obrocie korbą? Dodam, że przerzutka to RD-M8000 GS i rama to cztero-zawias z horstem. Naoglądałem się różnych filmików gdzie faktycznie widać, że wózek pracuje jak kręci się owalem.

Napisano

O zerwanie przy dobiciu możesz się  nie obawiać, raz że praktycznie dobicia nie występują gdy masz najlżejsze przełożenie, a dwa to już na pewno nie kręcisz wtedy korbą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...