Pietern Napisano 1 Sierpnia 2019 Napisano 1 Sierpnia 2019 Wygląda na to, że różnią się głownie stopniem usyfienia.
wkg Napisano 1 Sierpnia 2019 Napisano 1 Sierpnia 2019 Bez sensu ten temat ; ) Korba się odkręciła no to trzeba imbusem dokręcić i tyle. Jak nie będzie działać to gwarancja.
Pietern Napisano 1 Sierpnia 2019 Napisano 1 Sierpnia 2019 Międlim z kacperkiem12 o podwodnych piastach, to można i tu.
Dokumosa Napisano 1 Sierpnia 2019 Napisano 1 Sierpnia 2019 Ta plastikową śrubę co wkręca się przez ramię korby w osiowo w oś to skręcamy potem luzujemy o 1/4 obrotu i dopiero zakręcamy te dwie śruby imbusowe na ramieniu.
cervandes Napisano 2 Sierpnia 2019 Napisano 2 Sierpnia 2019 Nie wiem skąd pomysł o jakimś luzowaniu. Dokręca się plastikową nakrętkę ręcznie, mocno ale nie bardzo mocno i niczego się o żadne 1/4 obrotu nie popuszcza. Instrukcja shimano tego nie opisuje, nigdzie mi się taki pomysł z luzowaniem nie przewinął przed oczami. Odradzam.
Dokumosa Napisano 2 Sierpnia 2019 Napisano 2 Sierpnia 2019 Ja odradzam skręcania mocno. Dociągnąć ramię żeby doszło do końca i odpuścić siłę poprzeczną działającą na łożyska to moja metoda.
Gość Napisano 3 Sierpnia 2019 Napisano 3 Sierpnia 2019 7 godzin temu, Dokumosa napisał: Dociągnąć ramię żeby doszło do końca i odpuścić siłę poprzeczną działającą na łożyska to moja metoda. Ja też nie luzuję, bo prawdę mówiąc nie widzę sensu. Nakrętką dosuwasz ramie do suportu i tyle. Odpuszczenie nic nie da, bo przecież ramie same w sobie nie odjedzie w stronę przeciwną. Ale co człowiek, to metoda. Ja żeby mieć 100% pewność że wszystko siedzi poprawnie, stronę napędową po wsadzeniu dobijam gumowym młotkiem ( przez grubą ścierkę!). Stronę nienapędową dokręcam plastikową nakrętką bardzo mocno, potem nakrętkę wykręcam, dotykam ramienia żeby stworzył się minimalny luz i wtedy plastikową nakrętką lekko dociskam ramię do suportu. Oczywiście potem skręcam całość z siłą 12Nm, dokręcając śruby naprzemiennie. Robię tak od 3 lat na dwóch rowerach, zero problemów z luzowaniem.
Dokumosa Napisano 3 Sierpnia 2019 Napisano 3 Sierpnia 2019 Luźnięcie tej śruby daje tylko i aż tyle że ew. naprężenia w łożyskach zostaną odpuszczone. Każdy robi jak chce. Ja uważam, że daje to z 15% dodatkowej żywotności suportu a nic nie kosztuje.
haskii Napisano 6 Sierpnia 2019 Autor Napisano 6 Sierpnia 2019 Przykręciłem, przejechałem się po podwórku i działa... Zobaczymy czy dam radę dzisiaj chociaż te 20 km przejechać bez problemów (oby tak!) Tylko mam wrażenie, że ciutkę za mocno przykręciłem, bo troche ciężej się pedałuje niż wcześniej, a może to dlatego, że poprzednio było za luźno i odpadło? Zdam relację wieczorem
Gość Napisano 6 Sierpnia 2019 Napisano 6 Sierpnia 2019 Dokręcenie śrub zaciskających ramię na osi, nie wpływa na opór. Najwyraźniej za mocno dokręciłeś plastikową nakrętkę. Mocno za mocno, skoro czujesz to pod nogą...
haskii Napisano 6 Sierpnia 2019 Autor Napisano 6 Sierpnia 2019 Ok chyba mi się wydawało na pierwszy przejazd... Przjechałem 30 km i wszystko jest w porządku! Oby jak najdłużej
cervandes Napisano 7 Sierpnia 2019 Napisano 7 Sierpnia 2019 Prosta sprawa, zdejmujesz łańcuch i pacasz w korbę, jak się obraca kilka razy, powiedzmy dwa czy cztery to jest spoko opór, jeśli pacasz i się zatrzymuje po ćwierć czy pół obrotu to znaczy, że coś jest nie tak.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.