Skocz do zawartości

[Korba] Romet Mustang 27,5 2018

haskii

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie wiem skąd pomysł o jakimś luzowaniu. Dokręca się plastikową nakrętkę ręcznie, mocno ale nie bardzo mocno i niczego się o żadne 1/4 obrotu nie popuszcza. Instrukcja shimano tego nie opisuje, nigdzie mi się taki pomysł z luzowaniem nie przewinął przed oczami. Odradzam.

Napisano
7 godzin temu, Dokumosa napisał:

Dociągnąć ramię żeby doszło do końca i odpuścić siłę poprzeczną działającą na łożyska to moja metoda.

Ja też nie luzuję, bo prawdę mówiąc nie widzę sensu. Nakrętką dosuwasz ramie do suportu i tyle. Odpuszczenie nic nie da, bo przecież ramie same w sobie nie odjedzie w stronę przeciwną.

Ale co człowiek, to metoda. Ja żeby mieć 100% pewność że wszystko siedzi poprawnie, stronę napędową po wsadzeniu dobijam gumowym młotkiem ( przez grubą ścierkę!). Stronę nienapędową dokręcam plastikową nakrętką bardzo mocno, potem nakrętkę wykręcam, dotykam ramienia żeby stworzył się minimalny luz i wtedy plastikową nakrętką lekko dociskam ramię do suportu. Oczywiście potem skręcam całość z siłą 12Nm, dokręcając śruby naprzemiennie.

Robię tak od 3 lat na dwóch rowerach, zero problemów z luzowaniem.

Napisano

Luźnięcie tej śruby daje tylko i aż tyle że ew. naprężenia  w łożyskach zostaną odpuszczone. Każdy robi jak chce. Ja uważam, że daje to z 15% dodatkowej żywotności suportu a nic  nie kosztuje. 

Napisano

Przykręciłem, przejechałem się po podwórku i działa... Zobaczymy czy dam radę dzisiaj chociaż te 20 km przejechać bez problemów (oby tak!) Tylko mam wrażenie, że ciutkę za mocno przykręciłem, bo troche ciężej się pedałuje niż wcześniej, a może to dlatego, że poprzednio było za luźno i odpadło? Zdam relację wieczorem

Napisano

Dokręcenie śrub zaciskających ramię na osi, nie wpływa na opór. Najwyraźniej za mocno dokręciłeś plastikową nakrętkę. Mocno za mocno, skoro czujesz to pod nogą...

Napisano

Prosta sprawa, zdejmujesz łańcuch i pacasz w korbę, jak się obraca kilka razy, powiedzmy dwa czy cztery to jest spoko opór, jeśli pacasz i się zatrzymuje po ćwierć czy pół obrotu to znaczy, że coś jest nie tak.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...