Skocz do zawartości

[Łańcuch] Shimano Deore XT Ultegra CN-HG93 - czy tak to powinno wyglądać?

Kaljakoppa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, kupiłem tydzień temu rower INDIANA X-Cross 5.0 M21, niestety łańcuch producenta (Indiana) nie wytrzymał. Postanowiłem zakupić nowy, porządny, producenta zastosowanych przerzutek.

Specyfikacja roweru:

Przerzutka przednia: Shimano Altus FD-371 31.8

Przerzutka tylna: Shimano Deore RD-M592 9 Speed

Korba: Shimano FC-T4060 26/36/48T 9 Speed

Kaseta: Shimano CS-HG 31 9 Speed 11-34

Do wyliczenia długości nowego łańcucha zastosowałem wzór matematyczny ze strony https://roweroweporady.pl/jak-dobrac-dlugosc-lancucha-rowerowego/

Zakupiony łańcuch to: Shimano Deore XT / Ultegra CN-HG93 9-speed 114 ogniw

I teraz po wymianie łańcucha, i wrzuceniu z tyłu 1 a z przodu 3 wygląda to jak na załączonych zdjęciach.

Czy to kwestia regulacji przerzutki? Czy powinienem mimo wyliczeń kupić łańcuch o 116 ogniwach a nie 114?

Dodam że przy cofaniu roweru na tych przełożeniach napęd się blokuje, i ciągnie przerzutkę.

67325547_3089876321030292_5981402371031302144_n.jpg

67381636_2247846852194612_3877581721339691008_n.jpg

67536475_697070377381935_8987358112151240704_n.jpg

68529444_716064888852931_7276559439996387328_n.jpg

Napisano

Długość wygląda OK, to raczej kwestia regulacji przerzutki a konkretnie odległości przerzutki od kasety.

Nie policzyłeś ilości ogniw starego łańcucha ?

Napisano

Nie, zdałem się na królową nauk, z resztą stary łańcuch był wątpliwej jakości, w dodatku fabrycznie na zapince. 

Napisano

Ale to nie znaczenia, jakiej był jakości i czym. Ilość ogniw to ilość ogniw. Jeżeli nic nie regulowałeś w przerzutce to zakładam złą długość.

Napisano

W takim napędzie nie jeździ się z takimi przekosami więc w praktyce będzie działać wszystko jak trzeba. Dałbyś dłuższy to by wisiał naprzeciwnej skrajności. Do doboru dł łańcucha trzeba było zastosować metodę producenta łańcucha i przerzutek ;) ale IMHO i tak jest ok.

Napisano

Źle przeciągnięty łańcuch, co zauważył już @Brombosz, jest odpowiedzią na Twoje problemy. Druga sprawa, że nie jeździ się na takim przełożeniu.

Napisano

Ok, szczerze mówiąc racja i tak nie jeżdżę na takich przełożeniach. Proszę o wyrozumiałość robiłem to pierwszy raz w życiu, bazując na know how z kanałów YT. Co jest nie tak w poprawności założenia łańcucha? Jest przepleciony przez przerzutkę jak poprzedni, porównuję ze zdjęciem producenta.

indiana.jpg

Napisano

Ahaaa, no możliwe, sprawdzę to dziś. Powiedz mi jeszcze czy można zakuwać kilka razy to samo ogniwo, czy lepiej go teraz rozpiąć i spiąć w innym miejscu?

Napisano

Najbezpieczniej zakuć raz ogniwo pinem Shimano do tego przeznaczonym a potem rozkuć w innym miejscu i zakuć pinem Shimano, albo najlepiej założyć spinkę do łańcucha, np. KMC.

Napisano

Macie racje, sprawdziłem i łańcuch idzie nie z tej strony płozy co trzeba. Kupiłem spinkę KMC dziś będę to poprawiał. Powiedzcie tylko czy spinkę mam dodać do łańcucha w miejsce wcześniej spinane bolczykiem, czy mam usunąć jedno ogniwo, tam gdzie spinałem bolczykiem i w to miejsce dać spinkę?

Napisano

Hehe ... ciekaw jestem kto nigdy nie popełnił błędu z ta płozą  :D 

Jak nie usuniesz ogniwa to nie zadziała : )

Warto też mieć przyrząd do zdejmowania i zaciskania spinki - można to zrobić bez tego ale upierdliwe. No i jak już zmiana łańcucha nie jest problemem to warto kupić jeszcze jeden, dwa  i rotować co np 500 km - kaseta i korba pożyją dłużej.

Napisano

Producent podał że wytrzyma 700km, ale zaopatrzyłem się w Muc-Off Dry Lube C3 Ceramic może podziała dłużej.

Dzięki serdeczne za pomoc :)

Napisano

Spinka KMC do łańcucha 9s akurat zapina się i rozpina się u mnie bardzo dobrze, bez narzędzi, paluszkami, a mam ich parę. Miałem raz spinkę do 8s, jakąś noname i to był horror.

Kaljakoppa, zostaw po obu stronach ogniwa z oczkami, może być w tym miejscu, gdzie poprzednio spinałeś i tam spinkę zastosuj. Spinka do czyszczenia czy zmiany  łańcucha, robótek przy napędzie to super rzecz.

Napisano
Teraz, Kaljakoppa napisał:

Producent podał że wytrzyma 700km,

Ale, że co ???

W napędzie 10-kowym (mniej wytrzymałym) łańcuch wytrzymuje mi 2,5-3 tkm a kaseta 10tkm jeżdżąc na 3 łańcuchy. 700km robiąc czasem w 2-3 tygodnie musiałbym co chwilę zmieniać napęd :D

Napisano

Kupiłem rower po to żeby zbudować kondycję i wytrzymałość, nie mam zamiaru go jakoś hardcorowo katować w terenie, jak się skończy kaseta to wymienię cały napęd na jakiś SRAM/KMC.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...