Kaljakoppa Napisano 30 Lipca 2019 Napisano 30 Lipca 2019 Witam, kupiłem tydzień temu rower INDIANA X-Cross 5.0 M21, niestety łańcuch producenta (Indiana) nie wytrzymał. Postanowiłem zakupić nowy, porządny, producenta zastosowanych przerzutek. Specyfikacja roweru: Przerzutka przednia: Shimano Altus FD-371 31.8 Przerzutka tylna: Shimano Deore RD-M592 9 Speed Korba: Shimano FC-T4060 26/36/48T 9 Speed Kaseta: Shimano CS-HG 31 9 Speed 11-34 Do wyliczenia długości nowego łańcucha zastosowałem wzór matematyczny ze strony https://roweroweporady.pl/jak-dobrac-dlugosc-lancucha-rowerowego/ Zakupiony łańcuch to: Shimano Deore XT / Ultegra CN-HG93 9-speed 114 ogniw I teraz po wymianie łańcucha, i wrzuceniu z tyłu 1 a z przodu 3 wygląda to jak na załączonych zdjęciach. Czy to kwestia regulacji przerzutki? Czy powinienem mimo wyliczeń kupić łańcuch o 116 ogniwach a nie 114? Dodam że przy cofaniu roweru na tych przełożeniach napęd się blokuje, i ciągnie przerzutkę.
wkg Napisano 30 Lipca 2019 Napisano 30 Lipca 2019 Długość wygląda OK, to raczej kwestia regulacji przerzutki a konkretnie odległości przerzutki od kasety. Nie policzyłeś ilości ogniw starego łańcucha ?
Kaljakoppa Napisano 30 Lipca 2019 Autor Napisano 30 Lipca 2019 Nie, zdałem się na królową nauk, z resztą stary łańcuch był wątpliwej jakości, w dodatku fabrycznie na zapince.
Janu_sz Napisano 30 Lipca 2019 Napisano 30 Lipca 2019 Ale to nie znaczenia, jakiej był jakości i czym. Ilość ogniw to ilość ogniw. Jeżeli nic nie regulowałeś w przerzutce to zakładam złą długość.
Dokumosa Napisano 31 Lipca 2019 Napisano 31 Lipca 2019 W takim napędzie nie jeździ się z takimi przekosami więc w praktyce będzie działać wszystko jak trzeba. Dałbyś dłuższy to by wisiał naprzeciwnej skrajności. Do doboru dł łańcucha trzeba było zastosować metodę producenta łańcucha i przerzutek ale IMHO i tak jest ok.
Gość Napisano 31 Lipca 2019 Napisano 31 Lipca 2019 Źle przeciągnięty łańcuch, co zauważył już @Brombosz, jest odpowiedzią na Twoje problemy. Druga sprawa, że nie jeździ się na takim przełożeniu.
seraph Napisano 31 Lipca 2019 Napisano 31 Lipca 2019 Załóż poprawnie łańcuch i tyle. Podzielam opinie, że długość jest ok.
SoloTM Napisano 31 Lipca 2019 Napisano 31 Lipca 2019 Nic dodać nic ująć, długość ok, przeciągnąć przez przerzutkę poprawnie trzeba.
Kaljakoppa Napisano 31 Lipca 2019 Autor Napisano 31 Lipca 2019 Ok, szczerze mówiąc racja i tak nie jeżdżę na takich przełożeniach. Proszę o wyrozumiałość robiłem to pierwszy raz w życiu, bazując na know how z kanałów YT. Co jest nie tak w poprawności założenia łańcucha? Jest przepleciony przez przerzutkę jak poprzedni, porównuję ze zdjęciem producenta.
Kaljakoppa Napisano 31 Lipca 2019 Autor Napisano 31 Lipca 2019 Ahaaa, no możliwe, sprawdzę to dziś. Powiedz mi jeszcze czy można zakuwać kilka razy to samo ogniwo, czy lepiej go teraz rozpiąć i spiąć w innym miejscu?
KurczakNorris Napisano 31 Lipca 2019 Napisano 31 Lipca 2019 Najbezpieczniej zakuć raz ogniwo pinem Shimano do tego przeznaczonym a potem rozkuć w innym miejscu i zakuć pinem Shimano, albo najlepiej założyć spinkę do łańcucha, np. KMC.
Kaljakoppa Napisano 31 Lipca 2019 Autor Napisano 31 Lipca 2019 Macie racje, sprawdziłem i łańcuch idzie nie z tej strony płozy co trzeba. Kupiłem spinkę KMC dziś będę to poprawiał. Powiedzcie tylko czy spinkę mam dodać do łańcucha w miejsce wcześniej spinane bolczykiem, czy mam usunąć jedno ogniwo, tam gdzie spinałem bolczykiem i w to miejsce dać spinkę?
wkg Napisano 31 Lipca 2019 Napisano 31 Lipca 2019 Hehe ... ciekaw jestem kto nigdy nie popełnił błędu z ta płozą Jak nie usuniesz ogniwa to nie zadziała : ) Warto też mieć przyrząd do zdejmowania i zaciskania spinki - można to zrobić bez tego ale upierdliwe. No i jak już zmiana łańcucha nie jest problemem to warto kupić jeszcze jeden, dwa i rotować co np 500 km - kaseta i korba pożyją dłużej.
Kaljakoppa Napisano 31 Lipca 2019 Autor Napisano 31 Lipca 2019 Producent podał że wytrzyma 700km, ale zaopatrzyłem się w Muc-Off Dry Lube C3 Ceramic może podziała dłużej. Dzięki serdeczne za pomoc
KurczakNorris Napisano 31 Lipca 2019 Napisano 31 Lipca 2019 Spinka KMC do łańcucha 9s akurat zapina się i rozpina się u mnie bardzo dobrze, bez narzędzi, paluszkami, a mam ich parę. Miałem raz spinkę do 8s, jakąś noname i to był horror. Kaljakoppa, zostaw po obu stronach ogniwa z oczkami, może być w tym miejscu, gdzie poprzednio spinałeś i tam spinkę zastosuj. Spinka do czyszczenia czy zmiany łańcucha, robótek przy napędzie to super rzecz.
wkg Napisano 31 Lipca 2019 Napisano 31 Lipca 2019 Teraz, Kaljakoppa napisał: Producent podał że wytrzyma 700km, Ale, że co ??? W napędzie 10-kowym (mniej wytrzymałym) łańcuch wytrzymuje mi 2,5-3 tkm a kaseta 10tkm jeżdżąc na 3 łańcuchy. 700km robiąc czasem w 2-3 tygodnie musiałbym co chwilę zmieniać napęd
Kaljakoppa Napisano 31 Lipca 2019 Autor Napisano 31 Lipca 2019 @wkg no tak wyczytałem na stronie sklepu o tu: https://ctbike.pl/shimano-deore-xt-ultegra-cn-hg93-lancuch-9-rzedowy-box.html Cytat Przewidywana przez Shimano żywotność łańcucha to 700 km. Przy zastosowaniu 3 łańcuchów na zmianę wystarczy na dużo dłużej. Przy zastosowaniu jednego łańcucha i dbaniu o niego powinien wytrzymać nawet do 2-3 tyś. km.
wkg Napisano 31 Lipca 2019 Napisano 31 Lipca 2019 Może i tak jest napisane ale 700 km to guma od majtek :/ Ja tam się trzymam łańcuchów KMC.
Kaljakoppa Napisano 31 Lipca 2019 Autor Napisano 31 Lipca 2019 Na pewno spróbuje, dużo dobrego o nich słyszałem. Ale najpierw wykończę ten co mam :p
wkg Napisano 31 Lipca 2019 Napisano 31 Lipca 2019 To właśnie błąd - od razu wykończysz kasetę i blat w korbie :/ Ale jak chcesz to ucz się na własnych błędach
Kaljakoppa Napisano 31 Lipca 2019 Autor Napisano 31 Lipca 2019 Kupiłem rower po to żeby zbudować kondycję i wytrzymałość, nie mam zamiaru go jakoś hardcorowo katować w terenie, jak się skończy kaseta to wymienię cały napęd na jakiś SRAM/KMC.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.