Adrianno21 Napisano 10 Czerwca 2019 Napisano 10 Czerwca 2019 Siemaneczko, nie moge ostatnio spać po nocach przez strzelajacy suport. Odechciewa się człowiekowi jeździć na rowerku, ogólnie dramat. A teraz tak poważniej troszkę, rower ma 600km przejechane. Pewnego razu zaczął strzelac suport ht 2 (race face team) standardowe objawy naciskanie mocniej na pedał, strzela. Kupilem klucz... trzeba zrobić przegląd i przesmarować, jak sie okazało marnej jakości ktory zdarł suport. Następnego dnia kupiłem w pobliskim sklepie rowerowym suport shimano mt800 i nowy dobrej jakości klucz. Suport zamontowałem który tak głośno nie strzela lecz nadal są trzaski. Ponownie 2 razy go wykrecalem czyscilem sam suport, mufe oraz smarowalem smarem shimano grease. Nic te zabiegi nie pomagały, jestem już bez pomysłów wiec zwracam się do Was o pomoc, radę Dodaje filmik na którym są słyszalne trzaski https://youtu.be/CW94PD6tlAo Ps: pedaly to nie strzelaja bo po nacisniecie na same ramie korby też są trzaski
cervandes Napisano 10 Czerwca 2019 Napisano 10 Czerwca 2019 Miałem rok temu taki sam objaw. Trzaskający suport, wykluczone pedałki bo jak naciskałem na korbę to też trzeszczało. Miałem drugi wkładzik więc zamieniłem je - nic. Czyściłem, smarowałem, nic. Prosiłem - nic. Doszedłem do wniosku, że może po ramie się niesie - luba naciskała a ja słuchałem ramy - no nic innego tylko suport. Zupełnie przypadkowo zdjąłem tylne koło, założyłem - cisza. Coś się jakoś tak ułożyło, może zabrudziło, że tylne koło na zacisku trzeszczało a niosło tak, że lewe jajo bym postawił, że winny jest suport. A to nie suport był
Adrianno21 Napisano 10 Czerwca 2019 Autor Napisano 10 Czerwca 2019 Dzieki za odpowiedz. Zanim rozkrecilem suport po raz trzeci Przeciscilem, "nasmarowalem": -Kola z sztywną osią -Stery -Przerzutke tylnia wraz z hakiem -Jarzmo oraz sztyce siodełka -Tarcze na korbie Nic z powyzszych rzeczy nie pomoglo. Nagranie które dodałem robione bylo na zablokowanym rowerze, tzn. koło przednie roweru bylo opartę o ścianę by wykluczyc inne powody trzasków.
Dokumosa Napisano 10 Czerwca 2019 Napisano 10 Czerwca 2019 Pęknięcie ramy w okolicy mufy, osadzenie rury sterowej w widelcu albo sama korba.
Adrianno21 Napisano 10 Czerwca 2019 Autor Napisano 10 Czerwca 2019 Rame ogladalem po wzgledem pekniecia i okolice mufy. Nie zauwazylem gołym okiem zadnych pęknięć ani nic niepokojacego.
abdesign Napisano 10 Czerwca 2019 Napisano 10 Czerwca 2019 @cervandes dziś miałem dokładnie to samo "Tata trzeszczą korby" no to rozkręcenie czyszczenie smarowanie jazda kontrolna... dalej trzeszczy. I co? Zacisk tylnego koła.
Adrianno21 Napisano 11 Czerwca 2019 Autor Napisano 11 Czerwca 2019 Okey rozumiem tylko że ja już to próbowałem stosowac z tylnym kołem oraz przednim i nie pomoglo. Nawet nasmarowalem gwinty oś które się wkręca w ramę.
cervandes Napisano 11 Czerwca 2019 Napisano 11 Czerwca 2019 mostek, sztyca, stery, chodzi generalnie o to, że rama to rura, bardzo niesie dźwięki... A podobne dźwięki też wydawała moja poprzednia rama, accent peak - jadę sobie kulturalnie, co obrót korby CYK CYK CYK Myślę sobie - no wkład padł, ale dziwne, rower złożyłem ledwie półtora miesiąca wcześniej i już się zepsuł wkładzik? No i dwa km dalej rama pękła, okazało się, że to nie wkład a rurka łańcuchowa chce się rozstać z resztą. Dobrze, że jak rama w zakręcie się zrobiła jak z gumy i mnie wyniosło poza trasę, że nie jechała ciężarówka bo w życiu by nie doszli czy wpadłem pod ciężarówkę bo pękła rama czy pękła rama bo wpadłem pod ciężarówkę .
Adrianno21 Napisano 11 Czerwca 2019 Autor Napisano 11 Czerwca 2019 Wszystko z wyżej wymienionych było sprawdzane. Nawet jak nacisnę na pedał jedną nogą gdy rower stoi też wydobywa się dźwięk taki jak na nagraniu. Nie mam już siły do tego sprzętu
cervandes Napisano 11 Czerwca 2019 Napisano 11 Czerwca 2019 Dobra, szarpnij się i zaprowadź do kowala, niech przejrzą, wymienią co będą podejrzewali i ustalą przyczynę. Pewnie ze stówkę wydasz.
Adrianno21 Napisano 11 Czerwca 2019 Autor Napisano 11 Czerwca 2019 Mieszkam w Monachium i tutaj takie usługi nie kosztuja 100 Ale obawiam sie ze i w serwisie odstawia z kwiatkiem tak jak mialem pare razy w Polsce. Wiecie potrzymaja rower wymienia suport skasuja hajs a rowerek nadal bedzie cykal
Gawel76 Napisano 11 Czerwca 2019 Napisano 11 Czerwca 2019 Mam podobnie, raz cyka raz nie. Najlepiej słychać podczas powolnego pedałowanie, czuje cykanie pod stopami. Pedały rozebrane ,przesmarowane i nic dalej to samo. Oczywiście na stojaku cisza. Sam suport bez łańcucha chodzi cichutko bez szemrania, tak samo piasty. Cóż poradzić taki mamy klimat
Kacperek12 Napisano 11 Czerwca 2019 Napisano 11 Czerwca 2019 Jak na stojaka cisza to siodełko bo u mnie było to samo.
Kolmark Napisano 12 Czerwca 2019 Napisano 12 Czerwca 2019 W moim starym rowerze tak cykał... mostek, konkretnie dekiel mocujący kierownicę. W końcu zapierając się przy pedałowaniu pociągamy końce kierownicy, mostek się skręca, więc trzasnąć może. Inny przypadek był taki, że cykało i cykało, prawie za każdym obrotem korby, wreszcie odłamała się sztyca i przestało
Adrianno21 Napisano 12 Czerwca 2019 Autor Napisano 12 Czerwca 2019 Mostek nasmarowalem oraz dekiel mocujacy również. Jak puszcze kierownice i nacisne mocniej na pedal nadal budzik cyka
Gawel76 Napisano 15 Czerwca 2019 Napisano 15 Czerwca 2019 Ja u siebie mam chyba winowajce. Lewa korba, dokręcając śruby jeszcze bardziej strzelało. Poluzowałem obydwie i równomiernie dokręciłem. Problem prawie ustał, jeszcze minimalnie wydaje jakieś dźwięki. Muszę tylko kupić graty do rozebrania korby i suportu i wtedy zrobię mu sekcje. Zastanawiam się czy nie potraktować jakimś smarem wielowypustu przed założeniem korby ?
Adrianno21 Napisano 16 Czerwca 2019 Autor Napisano 16 Czerwca 2019 U mnie sprawa wyjaśniona, winny był łańcuch. Fizycznie wszystko z nim okey, nie wyciągnięty, spinka zmieniona a jednak cyka. Temat można zamknąć, dziekuje za pomoc
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.