ahaja Napisano 4 Czerwca 2019 Napisano 4 Czerwca 2019 Jak dla mnie to ta nowa generacja napędu (1x) jest dla marketingowców a nie dla użytkowników, co widać na załączonym obrazku - koledze brakuje ... i nie jest to pierwszy przypadek. Do HT zawsze będzie brakowało i będą dziury, w fullach już prędzej bo te nie do prędkości stworzone. Ale to jak zwykle kompromis i własne preferencje. Korb możesz kupić mnóstwo, nie ma problemu z dostępnością. Jeśli ma 14T różnicy to mniej się jeździ na przekosach i efektywniej te 2 tarcze wykorzystuje. Masz korbę 38-22 - a jaką przednią zmieniarkę dobrałeś?
wkg Napisano 4 Czerwca 2019 Napisano 4 Czerwca 2019 Kolego nie chodzi o 1x tylko, że to nie ten wypust ! W starszych korbach był a różnica 14 w nowych jest 10. Oczywiście można mieszać jeżeli pojemność tylnej pozwoli. 1x jest super w 10-50 tylko drogie. Nie dobierałem, mam SHIMANO SLX M676, zmieniłem po prostu młynek z 24 na 22. Było trochę zabawy z regulacją i tyle.
TjakTomek Napisano 4 Czerwca 2019 Autor Napisano 4 Czerwca 2019 Koledzy pamiętacie o tym: „Nie chcę w górach korzystać z obu przednich zębatek. Ma to działać zero-jedynkowo, mała tarcza w góry, większa po płaskim.”? Kasety nie chcę zmieniać bo jest ponoć trwała i kosztuje ciut ponad stówkę. Szarpałbym jak Reksio szynkę 1x12 10-50 + 32T ale wymiana samej kasety to ponad 500zł a jest mniej trwała od 11-42 10rz. Nie oszukujmy się, nie chcę się stresować tym jak nie muszę. Edytka: mam 168cm, ważę około 65kg przy niewielkiej ilości tkanki tłuszczowej.
dovectra Napisano 4 Czerwca 2019 Napisano 4 Czerwca 2019 Teraz, TjakTomek napisał: Kasety nie chcę zmieniać bo jest ponoć trwała i kosztuje ciut ponad stówkę. No to kaseta 11-42, a korba 26-36 / plus psierzutka pod 10-kę (pod 11 będą węższe wodziki). Popatrz na konfigurację gotowców i ściągnij...
wkg Napisano 4 Czerwca 2019 Napisano 4 Czerwca 2019 A tak poza konkursem - ja w napędzie 10-kowym jeżdżę na łańcuchach 11-kowych I jest OK.
TjakTomek Napisano 4 Czerwca 2019 Autor Napisano 4 Czerwca 2019 2 godziny temu, dovectra napisał: No to kaseta 11-42, a korba 26-36 / plus psierzutka pod 10-kę (pod 11 będą węższe wodziki). Popatrz na konfigurację gotowców i ściągnij... https://www.cyklomania.pl/shimano-grupa-deore-m6000-2x10rz,id9586.html Tylko to znalazłem. Tam tych przerzutek, suportów, manetek urodzaj - nic konkretnego.
TjakTomek Napisano 4 Czerwca 2019 Autor Napisano 4 Czerwca 2019 Nie podają detali, tylko grupę. https://www.cannondalebikes.pl/o-marce/archiwum/2018-rowery-2018/gorskie/sport/trail-29/trail-4 https://velmar.pl/pl/p/MERIDA-BIG-SEVEN-500-2019-TITAN-DOSTEPNE-17/6806 https://sprint-rowery.pl/rower-gorski-cannondale-trail-5-2018
bts Napisano 4 Czerwca 2019 Napisano 4 Czerwca 2019 Przecież te detale podawałem Ci już w innym wątku: Chcesz korbę o innym zestawieniu, to sobie podmień. Suport najlepiej jak Ci dobiorą w serwisie – zakładam że i tak samemu tego nie będziesz wymieniał. Nie wiem co Ty chcesz jeszcze za detale znaleźć. Dodam tylko, że jak chcesz brać korbę 28-38 to weź ją w wersji Boost. Biorąc pod uwagę, że większość czasu spędzisz na 28T, linia łańcucha będzie nieco lepsza.
TjakTomek Napisano 4 Czerwca 2019 Autor Napisano 4 Czerwca 2019 Tak, pamiętam oczywiście. Tylko Ty zamontowałeś z rowerze dziewczyny 24/34 z Boostem - myślałem, że mniej zębów coś zmienia. 26-36 też z Boostem? Kiepsko dostępne. 19 godzin temu, TjakTomek napisał: Znalazłem fajną korbę. Na dobrą sprawę takie właśnie zębatki bym chciał: https://allegro.pl/oferta/korba-shimano-deore-fc-m615-175mm-38x26-10-speed-7594999654?item=7594999654 Da się zamontować przy kasecie 11-42? Tylko z nią zakup ma sens. Sprzedający twierdzi, że da się to zgrać.
dovectra Napisano 5 Czerwca 2019 Napisano 5 Czerwca 2019 Przednie przerzutki na dwa blaty i 10 rzędową kasetę , mają różne skoki max dla blatu. 10 -14 z. Może 10- tka da radę - nie wiem. może 14 lepsza? W tej chwili popularne jest deore 6000, dwa blaty 10 zębów różnicy, niby to najpłynniej chodzi i obsłuży 11-42 z tyłu. Koniec.
wkg Napisano 5 Czerwca 2019 Napisano 5 Czerwca 2019 Ja lubię 10-kę ale niestety kolega by musiał wymienić kasetę. No i jeżeli: W dniu 4.06.2019 o 11:10, TjakTomek napisał: „Nie chcę w górach korzystać z obu przednich zębatek. Ma to działać zero-jedynkowo, mała tarcza w góry, większa po płaskim.”? to raczej zdecydowanie 11-42 z tyłu i 10 zębów różnicy z przodu.
desix Napisano 5 Czerwca 2019 Napisano 5 Czerwca 2019 21 godzin temu, TjakTomek napisał: https://www.cyklomania.pl/shimano-grupa-deore-m6000-2x10rz,id9586.html Tylko to znalazłem. Tam tych przerzutek, suportów, manetek urodzaj - nic konkretnego. Kolego, kupiłem niedawno ten zestaw do swojego Talona 29. 2x10, kaseta 11-42, korba 175mm 36/26, dołożyłem do łańcucha HG95. Przerzutka SGS. Nie opowiem Ci o liczbach przełożeń, ale mogę coś wtrącić odnośnie czucia jazdy. Mam 187 wzrostu i niecałe 70kg wagi. Jeżdżę głównie po Warmii i jest tu płasko, może dlatego nie potrzebuję schodzić na mniejszą tarczę z przodu. 36 spokojnie wystarcza mi do jazdy po ścieżkach, lasach, mieście, asfalcie a nawet na podjazdach. Zbliżają się dwa maratony w Olsztynie, w których chcę trochę bardziej przetestować napęd. Kilka razy zrzuciłem na mniejszą zębatkę, głównie z ciekawości jak sobie poradzi. Mam wtedy tak fajny młynek, czuję że podjadę wszędzie Przednia przerzutka działa doskonale, nie zawodzi., tylna tak samo. Nie wiem z jaką jeżdżę kadencją, nie mierzyłem, aktualnie chyba mnie to nie interesuje. Kopyto też dopiero buduję, ale nie mam problemu, by rozpędzić się do 35-40 km/h i nawet przez jakiś czas to utrzymać Czasami pojawiają mi się myśli o przejściu na 1x10, ale póki co uniwersalność tego napędu wygrywa i sprawia mi niesamowitą frajdę. A dla mnie ta frajda jest ważniejsza od wykresów i tabelek przełożeń. W tej samej cenie był SLX 1x11, myślałem też o nim, ale ostatecznie zdecydowałem się na Deore. Jestem zwykłym amatorem, trochę ambitniejszym, ale dalej amatorem i 2 tarcze z przodu wydały mi się bardziej przyszłościowe - kto wie gdzie posieje mnie z rowerem? A tarcza 36 na żywo jest tak fajna i mała, że wygląda jak 1xX, i to mnie cieszy Ze swojej strony polecam gorąco, myślę że w górach sprawdzi się równie dobrze!
wkg Napisano 5 Czerwca 2019 Napisano 5 Czerwca 2019 Myślę, że to super rozwiązanie. Mój napęd dziesiątkowy też mi bardzo pasuje ale jednak w góry lepiej 36-22 niż 38-24 przy największej koronce z tyłu 36. 1x1 w Shimano to za mało jeżeli myśli się o górach a 10-50 SRAM-a drogie. Jedno co bym zmienił to łańcuch na KMC ze spinką : )
TjakTomek Napisano 5 Czerwca 2019 Autor Napisano 5 Czerwca 2019 Na dobrą sprawę sytuacja jest jasna. Dziękuję bardzo wszystkim uczestnikom za dyskusję, rady i uwagi. Desix, skoro jeździsz po płaskim dlaczego wybrałeś 26/36 a nie 28/38? 36-13, 36-11 są wystarczająco twarde po asfalcie?
desix Napisano 5 Czerwca 2019 Napisano 5 Czerwca 2019 Wiesz, taki napęd dostałem w rowerze testowym w sklepie i bardzo spodobało mi się to, jak jeździ. Poza tym taka duża kaseta fajnie wyglada na kole
TjakTomek Napisano 5 Czerwca 2019 Autor Napisano 5 Czerwca 2019 Pytałem o rozmiar tarcz w korbie. i przydatność większej na asfalcie. Dlaczego nie rozmiar większy zestaw zębatek skoro teren płaski?
bts Napisano 5 Czerwca 2019 Napisano 5 Czerwca 2019 3 godziny temu, wkg napisał: Mój napęd dziesiątkowy też mi bardzo pasuje ale jednak w góry lepiej 36-22 niż 38-24 przy największej koronce z tyłu 36. 1x1 w Shimano to za mało jeżeli myśli się o górach a 10-50 SRAM-a drogie. Witku, czy Ty na korbie 22-36 jeździsz albo jeździłeś? Pytam, bo jeśli tak to chyba jesteś pierwszą znaną mi osobą która używa tego napędu i nie jest sfrustrowana ogromnym przeskokiem między 22 a 36. Shimano nie przypadkiem wycofało się z takich zestawień – są problematyczne przez to, że przy zmianie biegu z przodu trzeba dowachlować całe TRZY biegi z tyłu żeby zapewnić płynne przejście (zobacz np. sekwencję 22/15 -> 36/15 -> 36/17 -> 36/19 - > 36/21): Zresztą nawet tutaj na forum często czytam opinię ludzi, którzy cisną po napędach 2x mając w głowie tą właśnie pierwszą generację z przeskokiem rzędu 63%. Na szczęście korby z 10T różnicy rozwiązują ten problem, przy zestawieniu 26/36 wystarczy dorzucić z tyłu jeden bieg albo dwa.
wkg Napisano 5 Czerwca 2019 Napisano 5 Czerwca 2019 36-22 czy 38-24 to przeskok prawie taki sam : ) Cóż, Kupiłem rower z korbą 38-24 i na początku (poprzedni napęd był 3x) byłem zaszokowany jak można coś tak kretyńskiego wymyślić Dla kilkudziesięciu gramów oszczędności rezygnować z najbardziej uniwersalnej tarczy 30. Obłęd I jeszcze wmówić całemu światu, że tak jest sexi choć przekosy większe :) Jakoś się przyzwyczaiłem, kupiłem manetki XT z multi- i instant- release. Zrzucają natychmiast i o 4 biegi więc łatwiej kontrować tyłem przy zmianie przodu. W góry w sumie tylko raz zabrałem 36-22 (nie mam 2 korb tylko zmieniam zębatki). Potem po prostu zmieniałem zębatkę 24 na 22 i jeździłem na korbie 38-22. Jeszcze większy skok ale w górach to albo się młynkuje pod górę albo dokręca na zjazdach - czasem przez 3 godziny non stop na młynku kilometr do góry a potem w dół więc w sumie mała różnica. Kłopot jest w normalnym, leśnym terenie - drogach pożarowych, piasku, liściach gdzie normalnie na 3x albo 1x (to przecież prawie to samo) wszystko obskoczyłbym na 30 zębach z przodu. Jak kupowałem ten rower 3 lata temu to pojemność napędów 2x11 była mniejsza od pojemności 2x10 więc już nie kombinowałem i tak się jakoś przyzwyczaiłem ; ) Też krótkie podjazdy robię na twardo podnosząc tyłek a to mi dobrze robi, bo jadąc cały czas z wysoką kadencją trzeba też troszkę siłę poćwiczyć - więc rzadziej tego młynka używam. Na Mazowszu awaryjnie a w górach problemu nie ma. W sumie na 24 z przodu mogę komfortowo jechać do 27 km/h a na 38 z przodu mogę komfortowo jechać od 11 km/h więc jakoś daję radę
TjakTomek Napisano 6 Czerwca 2019 Autor Napisano 6 Czerwca 2019 Pod koniec miesiąca ma się pojawić w sklepach nowa grupa Shimano https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/slx-m7100.html Ponoć w konkurencyjnej cenie, jeden dobry serwis mi to zaproponował. 10-51+32T.
TjakTomek Napisano 6 Czerwca 2019 Autor Napisano 6 Czerwca 2019 Zrobiłem sobie taką tabelkę, co powinienem był zrobić od samego początku. Pomogła bardzo zrozumieć czego chcę, idę w 38/28. Dostanę dwa prawdziwe twardsze biegi a najbardziej miękki z oczywistych względów bez zmian i najwyraźniej pasuje mi to bardziej niż inne kombinacje. Przy zębatce 36 koronka 15 robi się mniej użyteczna, nie wspominając o trzeciej najtwardszej (14) w 10-51 12rz, zyskuję "półtora" biegu twardszego i tracę jeden właśnie ten wspomniany trzeci. Po drugiej stronie kasety zysk niewielki. Podobnie ma się sytuacja z 26-11. Nie wiem czy opisałem wnioski z tabelki w sposób jasny, w każdym razie moim priorytetem są "prawdziwe" dodatkowe biegi twarde, konkretnie dwa. Trzecia z mniejszych zębatek w optymalnym rozwiązaniu byłaby tak samo twarda jak aktualnie 28-11. Na dobrą sprawę najgorsza opcja to 12rz 10-51+32T. Przy 10rz 36/26 nie pasuje mi tylko to, że 36-15 jest bardziej miękkie od 28-11. Po namyśle mniejszej zębatki z przodu nie potrzebuję, bo chyba wolę prowadzić rower tam gdzie nie jestem w stanie wjechać na przełożeniu 28-42. Kręcenie w miejscu mnie irytuje. Nie dalej jak przedwczoraj wjechałem siłowo na 28-32 pod wzniesienie z którym męczyłem się w październiku 2018 na 28-42, więc kondycyjnie jest lepiej, podjazd trwał o wiele krócej. Czy korba 38/28 musi być faktycznie w wersji boost?
dovectra Napisano 6 Czerwca 2019 Napisano 6 Czerwca 2019 2 godziny temu, TjakTomek napisał: Pod koniec miesiąca ma się pojawić w sklepach nowa grupa Shimano https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/slx-m7100.html Ponoć w konkurencyjnej cenie, jeden dobry serwis mi to zaproponował. 10-51+32T. Ktoś się tu w Srama zapatrzył...
bts Napisano 6 Czerwca 2019 Napisano 6 Czerwca 2019 37 minut temu, TjakTomek napisał: Czy korba 38/28 musi być faktycznie w wersji boost? Korba Boost różni się tylko tym, że linia łańcucha jest przesunięta o 3 mm do zewnątrz. Teoretycznie to właśnie taką powinieneś wybrać, bo piasta jest w standardzie Boost – ja też obawiałem się, że łańcuch będzie zbyt blisko opony na zwykłej korbie. W praktyce okazało się, że te dodatkowe 3 mm to całkiem sporo i dystans łańcuch-opona jest zupełnie bezpieczny. Zarazem przesunięcie tej linii łańcucha do zewnątrz sprawia, że na biegu 34-42 (mam blat 34T) jest już naprawdę duży przekos, raczej nieakceptowalny w zwykłej jeździe. Biegi 34-32 oraz 34-37 też mają istotne przekosy, ale do przeżycia. Ogółem przekosy blat-wielkie zębatki kasety są gorsze na korbie Boost niż przekosy młynek-małe zębatki. W przypadku korby 24-34 to niezbyt pożądany efekt, bo większość jedzie się jednak z blatu. Na korbie 28-38 będziesz jeździł większość z młynka, także korba Boost może być lepszym wyborem. Jak wrócę do domu to jeszcze zrobię zdjęcie tej linii łańcucha to sobie sam ocenisz.
TjakTomek Napisano 6 Czerwca 2019 Autor Napisano 6 Czerwca 2019 Dziękuję, zdjęcie się przyda. Szczególnie zapiętego przełożenia przy którym łańcuch jest najbliżej opony i kolejnego z największym przekosem. Aktualna korba (chyba) też jest w wersji Boost. Przy 28-42 jest już przekos, natomiast łańcuch jest daleko od opony. 3mm bliżej nic by nie zmieniły. Dostępność korb w Boostem jest niewielka a zależy mi na tym aby wybrać długość 170mm. Myślę, że czas korzystania z obu zębatek będzie zbliżony. Prawie jestem tego pewien patrząc na przełożenia. Może się nawet okazać, że z powodu większej uniwersalności 38 młynek będzie tylko do podjazdów. Wszystko wyjdzie w trakcie użytkowania.
bts Napisano 6 Czerwca 2019 Napisano 6 Czerwca 2019 Teraz, TjakTomek napisał: Aktualna korba (chyba) też jest w wersji Boost. Przy 28-42 jest już przekos, natomiast łańcuch jest daleko od opony. 3mm bliżej nic by nie zmieniły. Aktualną korbą się nie sugeruj. Tam jest jeszcze zębatka z nieokreślonym offsetem. Teraz, TjakTomek napisał: Dostępność korb w Boostem jest niewielka a zależy mi na tym aby wybrać długość 170mm. No dostępność faktycznie jest problemem, ale lepiej mieć właściwą korbę bo się jej codziennie nie kupuje. Ja na zamówienie kupowałem w rowerplus, ściągnęli mi odpowiednią mimo że nie było na stanie. Jak już ustalisz czego potrzebujesz to możesz tam zapytać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.