Skocz do zawartości

[SPD] Czym przesmarować skrzypiące pedały

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Ostatnio zakupiłem pedały SHIMANO SPD Deore XT PD-M8020 oraz buty Buty SHIMANO SH-MT500 MT5. Po niecałym miesiącu zacząłem słyszeć skrzypienie podczas mocniejszego wciśnięcia korby. Według mnie dźwięk pochodzi z wpięcia blaszki w pedał. Proszę powiedzcie czego używacie do smarowania pedałów albo butów?

Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

Napisano

Jak miałem ten problem ( bo od dawna już nic nie słyszałem) pomagał silikon w sprayu. Psikasz, wycierasz nadmiar i powinno  być cicho. Przy okazji wypłuczesz cały brud.

Napisano

Buty są nowe? Jeśli już w nich trochę jeździłeś, a może i chodziłeś, to starła się lekko podeszwa. Ponieważ but tak naprawdę naciska na pedał przez te kawałki gumy/plastiku po bokach zaczepu a nie samym zaczepem, to niewielkie starcie podeszwy daje luz i but się obraca. Tam trzeba smarować a nie samo jarzmo.

Mam te same pedały i dwa komplety butów. Stare M077 są na gumowej podeszwie i skrzypią, nowe XC51 są na plastiku i nie skrzypią.

• Mod Team
Napisano

Jeżeli to jest na styku buta i pedała to proponuję suchy smar teflonowy w sprayu. Po całości (pedała) co jakiś czas.

Syf się nie przykleja.

Napisano

W przypadku pedałów i tego jakie karkołomne nazwy zastępcze ludzie wymyślają to ja jestem w stanie uszanować normalne, ludzkie i swojskie błędy językowe ;).

• Mod Team
Napisano
43 minuty temu, Garlock napisał:

Hmmm, proponowałbym jednak po całości pedału

Jako orędownik poprawnego pisania dostałem strzał w nery.:thumbsup:

.:wallbash:

Napisano

Miałem samobójcze myśli po jeździe w nowym zestawie SPD Shimano, 1000 czy 2000km i skrzypiało tak, że spać po nocach nie mogłem.

Moim zdaniem nie skrzypi blok tylko gumowe połączenie pedał - but. Miejsce, w którym się but o pedał opiera. Smarowałem, cudowałem, pomagało na 10 czy 30km. A potem jak samo przeszło tak dwa lata problemu nie było.

• 1 rok później...
Napisano
W dniu 28.05.2019 o 10:27, skom25 napisał:

Jak miałem ten problem ( bo od dawna już nic nie słyszałem) pomagał silikon w sprayu. Psikasz, wycierasz nadmiar i powinno  być cicho. Przy okazji wypłuczesz cały brud.

Powiedz psikałeś na pedały czy bloki?

Napisano

Pedały. Przelać całość porządnie ( sprężynę, szczęki) a nadmiar z zewnątrz wytrzeć.

Napisano
1 godzinę temu, skom25 napisał:

Pedały. Przelać całość porządnie ( sprężynę, szczęki) a nadmiar z zewnątrz wytrzeć.

Podesłałbyś używany przez ciebie produkt? Wczoraj popsikałem niebo Brunoxem na same bloki i również pomogło :)

Napisano

Wszystko co ma w nazwie silikon i spray. Kupowałem te wyglądające Profesjonalnie, jak i najtańsze, niemalże marketowe. Różnica jest tylko taka, że niektóre dość nieprzyjemnie śmierdzą. Brunox może przyciągać brud, ale próbuj, świat się nie zawali.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...