bts Napisano 24 Maja 2019 Napisano 24 Maja 2019 Cześć, W tej chwili mam jedną podkładkę 2,5 mm między mufą (73 mm) a suportem BSA. Podkładka jest po stronie napędu. Ze względu na linię łańcucha chciałbym ją usunąć (żeby przybliżyć zębatki korby do wewnątrz), czy jest to możliwe? Wg dokumentów Shimano podkładka powinna tam być, a jak w praktyce?
Mod Team michuuu Napisano 24 Maja 2019 Mod Team Napisano 24 Maja 2019 Teraz, bts napisał: czy jest to możliwe? Oczywiście. Teraz, bts napisał: względu na linię łańcucha chciałbym ją usunąć No to usuń. 1 minutę temu, bts napisał: Wg dokumentów Shimano podkładka powinna tam być Nie jest to dogmat. Przynajmniej nie dla mnie.
bts Napisano 24 Maja 2019 Autor Napisano 24 Maja 2019 Chwila, dopiero teraz przyszło mi to do głowy – co z osią korby? Przecież będzie za długa, jeśli skrócę suport? @michuuu
Mod Team michuuu Napisano 24 Maja 2019 Mod Team Napisano 24 Maja 2019 Jak będzie cokolwiek nie teges to daj tą podkładkę po lewej.
Gość Napisano 24 Maja 2019 Napisano 24 Maja 2019 Ja mialem standard czyli 2 podkladki od strony korby i jedna z lewej. Wg mnie linia lancucha byla za bardzo na zewnatrz, wiec wywalilem jedna podkladke na lewa strone, korba przesunela sie lekko i wyrownala jak chcialem, zero problemow z przerzucaniem , itp... W sumie na swoja logike poprawilem producenta /Cube/.
Kowal1986 Napisano 24 Maja 2019 Napisano 24 Maja 2019 Nie lepiej jakieś podkładki pod zębatki, aby je przesunąć do osi roweru? Jak napęd 1x... to może zębatka z offset-em? Będzie bardziej logiczne niż przesuwanie całej korby.
Janu_sz Napisano 24 Maja 2019 Napisano 24 Maja 2019 44 minuty temu, shotgun napisał: Ja mialem standard czyli 2 podkladki od strony korby i jedna z lewej. Wg mnie linia lancucha byla za bardzo na zewnatrz, wiec wywalilem jedna podkladke na lewa strone, korba przesunela sie lekko i wyrownala jak chcialem, zero problemow z przerzucaniem , itp... W sumie na swoja logike poprawilem producenta /Cube/. Dokładnie to samo miałem w M590 i to samo zrobiłem
Gość Napisano 24 Maja 2019 Napisano 24 Maja 2019 Teraz, Kowal1986 napisał: Nie lepiej jakieś podkładki pod zębatki, aby je przesunąć do osi roweru? Jak napęd 1x... to może zębatka z offset-em? Będzie bardziej logiczne niż przesuwanie całej korby. Tylko to nie jest korba z jednym blatem a 3x10, teraz srednia jest idealnie w linii na srodku kasety.
bts Napisano 24 Maja 2019 Autor Napisano 24 Maja 2019 Teraz, Kowal1986 napisał: Nie lepiej jakieś podkładki pod zębatki, aby je przesunąć do osi roweru? Jak napęd 1x... to może zębatka z offset-em? Korba to dwurzędowa FC-M7000, także sytuacja jest trochę utrudniona. Żeby przesunąć o ~2 mm pewnie potrzebowałbym dłuższych śrub, nie wiem czy będę w stanie takie gdzieś znaleźć.
wkg Napisano 24 Maja 2019 Napisano 24 Maja 2019 Godzinę temu, shotgun napisał: Ja mialem standard czyli 2 podkladki od strony korby i jedna z lewej. Wg mnie linia lancucha byla za bardzo na zewnatrz, wiec wywalilem jedna podkladke na lewa strone, korba przesunela sie lekko i wyrownala jak chcialem, zero problemow z przerzucaniem , itp... W sumie na swoja logike poprawilem producenta /Cube/. Wszystko fajnie ale stopy względem bioder masz niesymetrycznie - przesunięte deczko w lewo. Jak to mówią: milimetr nie kilometr ale fakt faktem. Łańcuchowi lepiej ale stawy mogą reagować z opóźnieniem.
Gość Napisano 24 Maja 2019 Napisano 24 Maja 2019 A mierzyles ile od mufy suportowej wystaje lewy pedal a ile prawy? W sumie...., jutro zmierze jak nie zapomne.
wkg Napisano 24 Maja 2019 Napisano 24 Maja 2019 Nie, nie mierzyłem. Zakładam, że oryginalnie jest symetrycznie a przesunie się przecież w lewo o grubość przełożonych podkładek - co tu mierzyć. Swoją drogą nie sądzę, żeby od 2 mmm nam stawy zwyrodniały ale badań nie prowadziłem
SoloTM Napisano 24 Maja 2019 Napisano 24 Maja 2019 Q-factor czyli odległość korby od środka mufy dla linii łańcucha 50 mm jest równy. Przełożenie podkładki z prawej na lewą robi linię łańcucha 47,5 mm ( dla korby 3 rzędowej ) i to jest dobra linia łańcucha. Niestety wpływa na q-factor - po obu stronach przesuwa w lewo o 2,5 mm. Dla korb na kwadrat czy octalink można zmieniać linię łańcucha ( 50-47,5 - a nawet bardziej ) - ale najczęściej tylko kosztem prawej strony - tylko prawy q-factor się zmniejsza. Tak czy siak, mając 3 rz korbę lepiej zrobić 47,5 mm. Tylko czasami są problemy ( z LL 47,5 mm lub nawet mniejszą ) jak ktoś ma max szeroką oponę dla swojej ramy - np. 2.25 czy 2.3 cala i na najmniejszej koronce z przodu wózek przedniej przerzutki może zahaczać o oponę. To chyba ( zgaduję ) jest powód dla którego shimano wciska tę chorą linię 50 mm w swoim standardzie. Drugi powód to taki, że przy rurze 34,9 mm i przerzutce top swing ( czasami nawet z down swing ) linia łancucha 47,5 mm powoduje, że wózek przerzutki opiera się o ramę i ociera przy 1x1 lub/i niechętnie zrzuca ze środkowej na najmniejszą. Ale najczęściej przerzutka down swing ( wózek bliżej ramy można dać ) przy ramie 34,9 mm i linii łańcucha 47,5 mm załatwia sprawę. Jeśli nie ( znam takie przypadki ) to trzeba już konkretny model przedniej przerzutki, które były projektowane zarówno dla linii łańcucha 47,5 i 50 mm produkowane. Wszystkie nowsze przerzutki dla korb ze zintegrowaną osią były już projektowane pod LL 50 mm. I tak np. Rama 34,9 mm, LL 47,5 mm i przerzutka przednia deore xt fd-m761A ( 9 sp - projektowana już dla korb ze zintegrowaną osią - czyli dla LL 50 mm ) będzie odsunięta dalej od ramy niż przerzutka deore xt fd-m751 ( 9 sp - projektowana dla korb kwdarat/octalink i przystosowana dla korb z linią łańcucha 47,5 oraz 50 mm ) Czyli po wafla mają się męczyć, tworzyć wyjątki itp. - lepiej zrobić LL 50 mm i każda przerzutka do każdej ramy i szerokości opony będzie pasowała - tak chyba sobie pomyślało Shimano i wciska LL 50 mm.
Gość Napisano 25 Maja 2019 Napisano 25 Maja 2019 To takie info od siebie. Opona to NN 2.35 i 58mm na balonie- zero problemow. Przerzutka XT z gornym ciagiem, mdelu nie pamietam, ale to ostatnia grupa zanim wprowadzili sprzeglo do tylu- zero problemow, mam nawet wrazenie, ze chetniej pod duzym obciazeniem zrzuca. Lancuchy wymieniam rzadziej bo przekosy i ograniczenia nie interesuja mnie...
Mod Team michuuu Napisano 25 Maja 2019 Mod Team Napisano 25 Maja 2019 9 godzin temu, wkg napisał: Swoją drogą nie sądzę, żeby od 2 mmm nam stawy zwyrodniały ale badań nie prowadziłem Gdyby człowiek był idealnie symetryczny to pewnie trzeba by szukać tej symetrii w rowerze. Ale w związku z tym że tak nie jest to podpisuję się pod opinią jak wyżej.
SoloTM Napisano 25 Maja 2019 Napisano 25 Maja 2019 @shotgun a co to za rama ? Pewnie przewidzieli, że będą tam wkładać max szerokie częściej i większe niż 2.1 cala. Oczywiście rurę masz 34,9 ? Ja mam 31,8 i z linią łańcucha 47,5 oraz oponą NN 2,25 ( 55 mm ) i już niestety ociera wózek o boczne klocki opony - minimalnie, ale jednak. Dla opony o szerokości 2.1 nie byłoby problemu, a nawet dla mniej trzymających wymiar opon 2,25. Oczywiście mogę wyregulować tak, że nie ociera o oponę - wykręcam baryłkę przedniej o 3-4 obroty - ale wtedy nie chce dobrze zrzucać na najmniejszą koronkę. No , ale moja rama to zwykły 2 kg hardtail pod koło 26 cali sprzed ponad 10 lat.
bts Napisano 25 Maja 2019 Autor Napisano 25 Maja 2019 Pomierzyłem u siebie i aktualnie jest idealnie symetrycznie (no, z dokładnością do 0,5 mm). Pewnie sam idealnie symetryczny nie jestem, pytanie tylko czy moja asymetria jest akurat tak skierowana, żeby przesuwać korbę w lewo – szansa jest 1/2 Jakby nie było, symetria korby jest najbezpieczniejszą opcją. Patrzyłem jeszcze na korbę którą mam (M7000 dwublat), obie tarcze mocowane są od wewnątrz: Czyli w przeciwieństwie do niektórych trójrzędowych nie powinno być problemu z dodaniem podkładek pod obie tarcze. Jeśli tylko znajdę śrubki, to chyba tą opcję sprawdzę najpierw.
itr Napisano 25 Maja 2019 Napisano 25 Maja 2019 Fajnie, dużo piszecie, ale czy ta odległość 2mm coś wpływa na Wasz napęd? W ostrym/ singlu bez narowłajd to rzeczywiscie ma znaczenie a w napędzie 10 11 12 ? Raczej psychologiczny ... Im bliżej blota i piasku jest łańcuch tym gorzej, jedynie jeśli brzydko klinuje się po spadnięciu łańcuch między 22 z a ramą - no wtedy jest powód
bts Napisano 25 Maja 2019 Autor Napisano 25 Maja 2019 Teraz, itr napisał: Fajnie, dużo piszecie, ale czy ta odległość 2mm coś wpływa na Wasz napęd? W ostrym/ singlu bez narowłajd to rzeczywiscie ma znaczenie a w napędzie 10 11 12 ? Raczej psychologiczny ... Im bliżej blota i piasku jest łańcuch tym gorzej, jedynie jeśli brzydko klinuje się po spadnięciu łańcuch między 22 z a ramą - no wtedy jest powód W dwurzędowym napędzie nie da się uniknąć przekosów, ale przez zmianę linii łańcucha da się dokonać wyboru pomiędzy 1) przekosami na młynku + małych zębatkach na kasecie lub 2) przekosami na blacie + dużych zębatkach kasety. W tej chwili linię łańcucha mam taką że zachodzi opcja 2), które przez moje osobiste preferencje jest mniej korzystna – blat ma 34T i jeżdżę z niego przez większość czasu, w tym czasem wrzucając na najlżejsze tryby kasety. Dlatego chciałbym, żeby z blatu łańcuch chodził przyzwoicie na całej kasecie. Za to kombinacja młynek + małe zębatki jest dla mnie zupełnie bezużyteczna i jeśli na nich robi się przekos, to nie ma to dla mnie żadnego znaczenia.
wkg Napisano 25 Maja 2019 Napisano 25 Maja 2019 Przekosów nigdy się nie da uniknąć z wyjątkiem napędu 1x1 : )
itr Napisano 25 Maja 2019 Napisano 25 Maja 2019 Ruch ze zmianą podkladki jest super prosty, i trzeba przetestować, ale mam wrażenie, że ani mniejsze zużycie ani jakieś inne wrażenia nie będą... Odczuwalne
bts Napisano 25 Maja 2019 Autor Napisano 25 Maja 2019 Teraz, itr napisał: Ruch ze zmianą podkladki jest super prosty, i trzeba przetestować, ale mam wrażenie, że ani mniejsze zużycie ani jakieś inne wrażenia nie będą... Odczuwalne Z ciekawości – nie spadał Ci nigdy łańcuch na okoliczne biegi przy pedałowaniu do tyłu? To dość standardowy przypadek gdy przekos jest zbyt duży. Na technicznych podjazdach nieprzyjemnie daje się we znaki. Co do mniejszego zużycia, też się nie spodziewam żeby był jakiś przełom
SoloTM Napisano 25 Maja 2019 Napisano 25 Maja 2019 @shotgunshotgunh Nie mogę tego wyżej usunąć. W kompie spróbuję. Linia łańcucha 47,5 jest o tyle lepsza, że mogę korzystać z calej kasety na środkowej koronce oraz blat + 8 biegów licząc od najmniejszej ( ale korzystam z 6 ). Napęd 3x9.
tomo63 Napisano 25 Maja 2019 Napisano 25 Maja 2019 Ja jeżdzę z 3 blatowym XT 760 przesuniętym o 2.5mm w lewo i jest bajka. Dużo lepiej łańcuch pracuje szczególnie na dużym blacie. mniejsze przekosy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.