Skocz do zawartości

[do 4000zł] do jazdy po lesie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam kolegów, chciałbym kupić rowerek do jazdy po lesie podjazdy i zjazdy. Wzrost 180 waga 95kg. Jestem totalnym laikiem, spodobał mi się Trek Roscoe 7 zwłaszcza rama. Co myślicie o tym rowerku czy warto go kupić czy jest coś lepszego w do tej kwoty. Jeśli coś taniej to lepiej. 

Napisano

No to brać skoro sie spodobał.

Tylko czy pluszaki to jest to co tygrysy lubią najbardziej?

Bo w końcu się okażę że jeździ głównie pop asfaltowych dróżkach,  i co tak ciężko idzie.....

Napisano
2 godziny temu, dovectra napisał:

No to brać skoro sie spodobał.

Tylko czy pluszaki to jest to co tygrysy lubią najbardziej?

Bo w końcu się okażę że jeździ głównie pop asfaltowych dróżkach,  i co tak ciężko idzie.....

Pluszak ma rower na asfalt chcę coś do lasu jak w temacie. 

Napisano

Ten rower ma napęd o bardzo małej pojemności. Z tyłu kaseta 11-42 a z przodu jedna zębatka 28. Na 42 z tyłu jest już miękko ale wcale znowu nie tak bardzo miękko : ) W lesie też bywa stromo i piaszczyście a piszesz o podjazdach. Z zębatką 28 na zjazdach nie dokręcisz - zapomnij.  Oczywiście na płaskie mowy nie ma.

To ścieżkowiec - najfajniejszy na przygotowanych ścieżkach bez większych podjazdów ani zjazdów do fajnej jazdy ze średnimi prędkościami.  

Szukałbym czegoś z napędem 2x11 bo Eagle 10-50 to już inny poziom cen. 

Napisano

Nie przesadzajmy, na blacie 28 i kasecie 42 można już sporo podjechać. Ale jeszcze więcej się podjedzie jak się masy własnej zrzuci z 10kg. Mam podobny wzrost co kolega i ważę 79-80, na takim sprzęcie podjeżdżam kilkukilometrowe podjazdy w Beskidach, oczywiście nie wszystkie ale całkiem sporo jednak. Może dla Kolegi jakiś dwublat z młynkiem 24 albo 22. 

Napisano

Bardzo fajny rower, sam poluję żeby gdzieś dorwać model testowy i zabrać w teren :)

Co do przełożeń - zębatka nie jest przyspawana do korby. Jak będzie za miękko zawsze można ją zmienić. A jeśli za twardo to wzmocnić łydkę. 

Napisano

Michał, ja rozumiem, że dziś jesteś w nastroju krotochwilnym :D

3 godziny temu, darektr napisał:

Jestem totalnym laikiem, spodobał mi się ...

To nie jest gość któremu już się znudziły mazowieckie maratony wszystkich organizacji i atakuje większość górskich : )

Myślę, że przód 24-34  i tył 11-42 Shimano to dobry złoty środek w napędzie 11-kowym. W dziesiątkowym przód 22-36 i tył 11-36.

Napisano

U mnie nastrój minorowy z wiadomych względów, jako jedno rowerowiec obecnie nie mam na czym jeździć więc sobie snuję fakty historyczne;-) Ale masz rację, takie kombinacje jak pisałeś będą dla kolegi optymalne, przynajmniej na początek.

Napisano

Michał, współczuję i trzymam kciuki. Znalazłeś jakąś ramę na przekładkę ? MAsz widelec z taperem i koła pod sztywną oś ?

Teraz, darektr napisał:

To macie jakieś propozycje? Może kross level 7.0

Kolego, Ty najpierw - radzę - poczytaj o rowerach CrossCountry (XC) i o ścieżkowcach (trail). Ścieżkowce mają bardziej płaski kąt główki, amortyzator o większym skoku,  są dłuższe ale mają krótszy mostek, trochę bardziej wysoko z przodu żebyś na zjazdach nie fiknął. 

Najpierw musisz podjąć tą decyzje XC czy ścieżkowiec. Jak XC to rac29 cali, jak ścieżkowiec to może 27,5. Potem myśl o konkretnych rowerach.

Napisano

Dobry wybór. 

A jeszcze jak się z 2018 trafi taniej .. 

https://sprint-rowery.pl/rower-gorski-trek-x-caliber-8-2018

Za to gdybyś chciał coś bardzo topowego, to:

https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-500-29-id_8518393.html?rec=recommendations_extra_5

Ale droższy i przednią zębatkę musiałbyś wymienić na 30 lub 32, pewnie wymieniliby w cenie. Nie wiem, czy można się targować ale raczej nie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...