Skocz do zawartości

[Łańcuch] nowy KMC X10.93 i już wyciągnięcie 0.25%

bastek32

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Kupiłem łańcuch KMC X10.93, i przy okazji przymiar UNIOR 1643/4 :) Pytanie czemu na nowym łańcuchu już jest zużycie lekko ponad 0,25%? 

20190118_171033.jpg

Napisano

Bo ten pomiar ma się nijak do faktycznego zużycia łańcucha. Jeśli rolki łańcucha są obejmowane z dwóch przeciwnych stron rolki, to nie sprawdzisz w żaden sposób podziałki łańcucha. Żeby pomiar był miarodajny przymiar musi opierać się z tej samej strony o rolki.

Napisano

Nawet jeśli inny przymiar pokaże to samo to nie jest to jakiś ewenement, bo wszystko produkowane jest z jakaś tolerancją - nie da się nigdy uzyskać wymiaru idealnego. Łańcuchów też to dotyczy i czasem trafi się taki z granicy pola tolerancji i mamy coś takiego. Nie oznacza to wcale, że łańcuch jest jakiś gorszy i mniej trwały - łańcuchy nie zużywają się liniowo, więc ta końcówka to może być nawet nie 100 km przebiegu.

Z powyższego wynika rada, żeby przy jeździe na kilka łańcuchów zawsze zakładać najkrótszy, a nie po prostu kolejny, bo może się zdarzyć, że 2 łańcuch jest nowy i jednocześnie dłuższy. Często też przytaczane są akcje z łańcuchami Campagnolo, które są zwykle ciaśniejsze od łańcuchów innych marek i potrafią nie "siadać" na wcale nie starych kasetach. Być może Campa ma bardziej restrykcyjną kontrolę jakości?

Inna sprawa to jest to co napisał kolega wyżej. Wystarczy, że marka robi luźniejsze rolki i wychodzi co widać...

Napisano

ooo widzę że kolega seraph też działa na dwa fronty ;) czyli nie drązyć tematu, i tak ma być? przy jakim rozciągnięciu w takim razie zmieniać łańcuch?

Zmierzyłem jeszcze łańcuch taki sam, tylko że juz ma najechane 300km, i wyszło jak na foto :)

50133404_2169596433355764_8361155634195857408_n.jpg

Napisano
Godzinę temu, bastek32 napisał:

przy jakim rozciągnięciu w takim razie zmieniać łańcuch?

Przy takim, jakie się tworzy po 350-400km :) Jak mocno deptasz to częściej. Mam 3 różne przymiary i żaden z nich tak właściwie nie jest mi potrzebny. Z pomiarów niewiele wynika, a łańcuchy (też KMC) zmieniam na pamięć. Nigdy problemów nie było.

Napisano

Byłem dziś w sklepie rowerowym, i wszystkie nowe rowery mają już 0.25%. czy ten przymiar nadaje się w takim razie do reklamacji? czy co?

Napisano

Jeżeli kolega @TheJW nie wyjaśnił ci tego wystarczająco wklejonym obrazkiem, to raczej ciężko będzie ci znaleźć odpowiedź. Po prostu nie zmierzysz wyciągnięcia łańcucha idealnie. Nawet przymiarem zrobisz to na "mniej więcej". Jest to po prostu narzędzie dla zapominalskich lub osób, które nie liczą kilometrów... no może jeszcze dla serwisantów, którzy nie znają przeszłości roweru.

Napisano
8 minut temu, Brombosz napisał:

dla serwisantów, którzy nie znają przeszłości roweru.

I tych serwisów co zarabiają na wmawianiu klientom , że łańcuch/napęd jest już do wymiany.:whistling: Dla przykładu mój brat był ostatnio w serwisie ze swoim rowerem i po zmierzeniu przymiarem wyszło że łańcuch kmc x10 jest już wyciągnięty 1% - dodam że napęd od nowości ma max1500 km - więc w serwisie orzekli, że na nowy sezon trzeba kupić minimum nową kasetę i łańcuch - mimo że wszystko działało i nic nie przeskakiwało. Brat nie ma zbyt dużej wiedzy, więc już się za kieszeń łapał:P. Po oględzinach uznałem że kaseta jest ok więc namówiłem brata na nowy łańcuch kmc x10. Jak powiesiłem stary i nowy łańcuch na gwoździu to wyszło że ten stary wyciągnął się max 5mm (gdzie przy 108 ogniwach 1% to 13mm)  i kaseta bez problemu przyjęła nowy łańcuch. Taka ściemaB)

Napisano

Akurat podejściu serwisu się nie dziwię to często przyjęcie nowego łańcucha przez kasetę to loteria, to że działa na starym nie znaczy że będzie tak samo działało na nowym. I druga sprawa, kiedyś już było na forum że kmc mają to do siebie że mają troszkę większy odstęp niż inne łańcuchy.

Napisano
52 minuty temu, Piter233 napisał:

Akurat podejściu serwisu się nie dziwię to często przyjęcie nowego łańcucha przez kasetę to loteria, to że działa na starym nie znaczy że będzie tak samo działało na nowym.

A ja się dziwię, bo profesjonalny serwis Treka i dystrybutor Shimano powinien mieć taki przymiar, który ocenia faktyczne zużycie łańcucha, a nie jakieś badziewie służące do naciągania ludzi. Łańcuch mający 108 ogniw wyciągnięty o 5mm, to nie jest łańcuch wyciągnięty o 1%.To nawet nie jest 0,4%:whistling:. Proste! Pomijając fakt, że jak ktoś się zna, to widzi czy kaseta jest zjechana czy nie. 

Napisano
12 godzin temu, Piter233 napisał:

nie wszystkie łańcuchy mają taki sam wymiar

Przymierzyłem dwa nowe łańcuchy KMC X10.93 i SRAM 1051 i okazało się że KMC jest dłuższy o 2mm.

Napisano

W łańcuchach "normalnych", biegowych, nie kontrolowałem dlugości w czasie nowości, ale pamiętam z tanich 1 rzędowych zakładanych do ostrego, że nowy łańcuch na starcie zmieniał wymiar, sporo, potem jeszcze troszeczkę i się stabilizował na jakiś czas, zużywając się proporcjonalnie. Myślę że coś w tym jest i łańcuch z pudełka na gwożdziu można zmierzyć, alem musi zrobić np 10 km przed pierwszym istotnym  pomiarem, i wtedy warto ten wynik traktować jako punkt wyjścia do dalszego rozciągania, dodatkowo nie wpadałbym w paranoję zmieniania łancuchów przy statecznej spokojnej jeździe szosowej... W błocie i prawdziwych górach i nieustannym skakaniu po koronkach łańcuchy i napęd wykazują dużo większe zniszczenie. Tanie wręcz ciągnęły się jak makaron... szczególnie pamiętam takie przygody z niskimi sramami lata temu pc 38 np...co ciekawe to nie było tak że zawsze, bo stareńkie niskie sramy były niezłe, tylko się zpsiły z czasem. 

co do kmc to mam nowe pudelko 10 s (pierwszy kmc łańcuch u mnie) i po tych uwagach, też się będę przyglądał na wiosnę. Dziękuję za zwrócenie uwagi, przymiar mam wciskowy Bitula. Na marginesie taka przygoda. Skakanie łancucha.przy obciążeniu. taki moment, kaseta xt podejrzana, kupuję w Jeleniej koronki np 13 15 17  na oko bo podejrzane,  wracam do Swieradowa, skacze dalej. Po czeskiej stronie kupuję na scieżkach w wypożyczalni nowy łańcuch chyba  pc990 skacze dalej! Siniak na piszczeli! Rozbieram bębenek w Nowateku -  czysto i pieski  bez zastrzeżeń, w koncu patrzę na korbę, taki wyjazd że jezdziliśmy z dzieciakami znajomych i cały czas na środkowej tarczy w zasadzie. tarcza 32 jakieś tanie shimano, typu altus np, zęby wyjściowo dość krótkie nie widać na nich wyostrzenia... Po tylu latach patrzenia na swoje napędy nie wpadlęm na to że noga może mi przepadać o cwierć obrotu na zębatce 32. W dodatku przez 10 lat kompozytowo stalowa zębatyka mojej podstawowej korby xt, innej, nie tej ze Świeradowa, "niezużywająca"  trzydziestka dwójka się :) przyzwyczaiła mnie do beztroski... Dlatego zwracam Wam też uwagę aby kontrolować wszystkie ząbki swoich napędów :) zawsze.

Napisano

Dla osób, które nadal nie wiedzą o co chodzi: łańcuch ma trzymać podziałkę, czyli odległości między tymi samymi elementami mają wynosić 127mm przy dziesięciu ogniwach. Miejsce pomiaru jest dowolne, można mierzyć od sworznia, od początku czy od końca płytki ogniwa - obojętnie. Rozciągnięty łańcuch będzie miał coraz większą odległość między tymi samymi elementami i to oznacza, że zwiększa się jego podziałka.

Miernik zużycia jaki zaprezentowano i generalnie każdy inny za dychę działa tak, że opiera się o rolki, ale nie po tej samej ich stronie tylko po dwóch przeciwnych stronach (rozpiera je od wewnątrz). Jeśli podziałka łańcucha jest idealna, jak nowa, 127mm ale rolki są odrobinę zużyte, czyli ich ścianka się zmniejszy, to przymiar będzie pokazywał zużycie łańcucha mimo, że pod względem długości jest on idealnie taki, jak być powinien. Oczywiście nigdy nie dochodzi do sytuacji w której rolki ulegają zużyciu a sworznie nie. Ale przymiary mierzące zużycie metodą rozporową nie uwzględniają zużycia samych rolek, przez co zużycie łańcucha przez przymiar jest pokazywane o wiele na wyrost.

Napisano

A mój łańcuch KMC X8 po około 1300 km przymiar Bike Hand pokazuje zużycie 0,75. Ten sam przymiar "nie wchodził" w nowy łańcuch. Na razie wszystko działa, smarować tylko trzeba, bo łapie rdzę od soli.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...