woojj Napisano 24 Września 2018 Napisano 24 Września 2018 Teraz, tomac napisał: Dołączam zdjęcie. Spokojnie możesz zakładać każdą piastę biegową . Mamy przesuwne haki.
remover Napisano 24 Września 2018 Napisano 24 Września 2018 29 minut temu, tomac napisał: Tak, miał koła 26". W tej chwili nie mam do niego dostępu. Ale z tego, co pamiętam przy korbie były tarcze 42, 32 i 22 zęby, z tyłu była kaseta na 7 biegów - nie wiem jakie były zębatki, ale po równej drodze najlepiej mi się jechało na 5 biegu (z przodu oczywiście największa koronka). Bardzo rzadko dochodziłem do 7 przełożenia. 26'' 42/32/22 to pewnie ATB/MTB z 7-biegowym wolnobiegiem z tyłu. On jest taki samy co 6 biegowy - 14-28, 5 zębatka - 18. Przełożenie 3-5 to jest 42/18=2.3, a maksymalnie 42/14=3 czyli mniej niż u ciebie jest teraz na składaku. Ale jedziesz szybciej, bo koło 26 jest 1.3 razy "dłuższe" od 20. Jeżeli dobrze liczę to przy tej samej kadencji jednakową prędkość będziemy mieli dla 26''/42/18~=20''/46/14. W przypadku Nexus7 z zębatką 16 to będzie 5 bieg 1.145*(46/16)~=46/14.
tomac Napisano 24 Września 2018 Autor Napisano 24 Września 2018 Teraz, remover napisał: 26'' 42/32/22 to pewnie ATB/MTB z 7-biegowym wolnobiegiem z tyłu. To stary rower, ma już ponad 20 lat. Na 100% była kaseta - wymieniałem zębatki i wiem, że była kaseta, nie wolnobieg. Jednak nie pamiętam, jakie były zębatki. Z przodu była wymieniana korba z zębatkami - oryginalnie maksymalna zębatka miała 38 zębów (nie pamiętam, ile miały mniejsze koronki), ale zmieniłem ją na 42/32/22.
remover Napisano 24 Września 2018 Napisano 24 Września 2018 A to szkoda, bo wolnobiegi są takie same a kasety mogą być różne. No dobrze, 7 biegowa kaseta 11-28 lub 12-32, 5-ty bieg 15 lub 16. Przełożenie 3-5 to jest 42/15(16)=2.8(2.6), a maksymalnie 42/11(12)=3.8(3.5). Odpowiednikiem 26''/42/15 był by ~=20''/46/12 czyli ostatni lub przedostatni bieg kasety 7x/8x. W przypadku Nexus7 z zębatką 16 to będzie 6 bieg 1.33*(46/16)~=46/12.
tomac Napisano 25 Września 2018 Autor Napisano 25 Września 2018 Dzięki za odpowiedź. Jednak nie jestem pewien, czy będę w stanie zastosować Nexusa. Zmierzyłem rozstaw haków z tyłu i wynosi około 125mm. Na stronie Shimano podano szerokości (parametr O.L.D. jak rozumiem oznacza szerokość piasty, która powinna być zgodna z rozstawem haków - zgadza się?) Nexusy 8-biegowe mają w zależności od wersji 132 do 135mm, czyli są za szerokie. Nexusy 7-biegowe są węższe, ale co dziwne - wersja z torpedem jest węższa od wersji bez torpeda! Z torpedem jest możliwa szerokość 127mm (na tyle chyba się haki da rozgiąć), a bez torpeda - 130mm. Jednak nie jestem pewien, czy na stronie Shimano nie ma błędów. Niektóre wersje podają np. szerokość 132.3mm i offset 2.55mm (Link), inne - szerokość 1323mm i offset 255mm (Link). Jest tu jakiś ewidentny błąd. Takich błędów znalazłem więcej i są w różnych wersjach językowych. Trochę mnie dziwi, że taka poważna firma jak Shimano pozwala sobie na takie pomyłki. Jednak wracając do mojego roweru - mam aluminiowa ramę o rozstawie około 125mm. Czy można zaryzykować próbę wciśnięcia w nią piasty o szerokości 130 lub 135mm?
woojj Napisano 25 Września 2018 Napisano 25 Września 2018 Sturmey Archer ma 8 w wersji pod 120 nawet http://www.sturmey-archer.com/files/catalog/files/35/SPECIFICATIONS - IGH S80 (W).pdf Co do shimano 8- wybierasz wersję pod VB- ta ma 132 mm i zastępujesz lewą kontrę na cieńszą i masz prawie 128 a to już wepchniesz w ramę...
tomac Napisano 25 Września 2018 Autor Napisano 25 Września 2018 Teraz, woojj napisał: Sturmey Archer ma 8 w wersji pod 120 nawet http://www.sturmey-archer.com/files/catalog/files/35/SPECIFICATIONS - IGH S80 (W).pdf A to da się gdzieś kupić w Polsce? Nie znalazłem sklepów, które mają je w ofercie.
remover Napisano 25 Września 2018 Napisano 25 Września 2018 127 da się wepchnąć bez druciarstwa, 130 może jak wymienić nakrętkę. A piastę na przerzutkę zewnętrzną też da się dopasować - pobawić się z tą uszczelką z lewej strony i może dorzucić coś z prawej.
tomac Napisano 25 Września 2018 Autor Napisano 25 Września 2018 No to mam temat do przemyśleń. Po Twoim wpisie nie chcę torpeda, więc musiałbym kombinować z szerszymi przekładniami. Zastanawiam się, czy nie kupić TEJ piasty o szerokości 132mm i nie spróbować zeszlifować nakrętek. Nie wiem, na ile są grube i czy da się je wystarczająco odchudzić. Skoro muszę coś przerabiać to i tak gwarancję mogę sobie wsadzić w buty, więc mogę kupić tańsze bez gwarancji i na tym eksperymentować.
woojj Napisano 26 Września 2018 Napisano 26 Września 2018 Zacznij od zdemontowania tylnego koła i porządnie zmierz szerokość ramy. Potem będziesz kombinował. Poczytaj na forum - jest kilka tematów o wadach i zaletach piast 7/8 biegowych. Nie wiem czy 7 nie będzie lepsza dla 140 kg chłopa. 8 z racji innej konstrukcji zabieraka ma czasami uślizg. Co do piast Sturmey Archer- to jest w Polsce przedstawiciel. Sprawdzę jaka jest dostępność i cena (jest droższa od shimano).
tomac Napisano 26 Września 2018 Autor Napisano 26 Września 2018 5 godzin temu, woojj napisał: Co do piast Sturmey Archer- to jest w Polsce przedstawiciel. Sprawdzę jaka jest dostępność i cena (jest droższa od shimano). Dzięki. Czekam na tę informację. W najbliższych dniach zdemontuję koło i zmierzę wymiar.
tomac Napisano 26 Września 2018 Autor Napisano 26 Września 2018 Już zmierzyłem szerokość po zdemontowaniu koła - 123,7mm. Jest nieco węższa od piasty - piasta ma jakieś 125-126mm (nie jestem w stanie założyć suwmiarki, bo zębatka przeszkadza). Po założeniu koła w ramę jestem w stanie palcami używając niewielkiej siły rozgiąć ramę jeszcze o jakieś 2-3mm. Obawiam się, że po wepchnięciu na siłę piasty 132mm rama będzie zbyt mocno naprężona. Ale może da się zeszlifować nakrętki piasty. Mam jeszcze pytanie na wypadek, gdybym kupował Nexusa - co potrzeba do kompletu razem z piastą? Ta piasta z OLX, którą podawałem trzy posty wyżej nie ma nic w komplecie. Na pewno będzie potrzebna zębatka, manetka i jakiś przyłącze linki do piasty, ale co jeszcze? Jakieś podkładki i nakrętki?
woojj Napisano 26 Września 2018 Napisano 26 Września 2018 Musisz dokupić manetkę + komponenty do piasty https://allegro.pl/osprzet-do-piasty-shimano-nexus-8-i7509614076.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&ev_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria&ev_adgr=Rowery+i+akcesoria&ev_ln=PRODUCT+GROUP&utm_content=&gclid=EAIaIQobChMIovWqp7TZ3QIVFKmaCh3Y1gUmEAYYASABEgL9pvD_BwE&gclsrc=aw.ds&dclid=COvRq6m02d0CFUtUGAodV2YLYg
abdesign Napisano 26 Września 2018 Napisano 26 Września 2018 Jest i jest dostępny taki wynalazek jak sunrace mfex-9 11-32. Nie wiem czy podejdzie pod piaste na której siedział wolnobieg 7s niech ktoś mądrzejszy się wypowie
remover Napisano 27 Września 2018 Napisano 27 Września 2018 Nie wypowiem się nt kompatybilności, a tylko o cenie. Za odpowiednik 50usd+dostawa mozna wymienić wszystko co jest potrzebne przy wymianie na kasetę. A przy okazji uzyskać większą sztywność, co przy 140kg jest wręcz wskazane, i możliwość zakupu w przyszłości kasety za 50zl, a nie kolejnego wolnobiegu za 50$. @tomac, jak masz teraz klamkomanetke, to ew. mozesz kupić klamkomanetke do Nexusa, ale ona kosztuję >100. Taniej wychodzi Revoshift do Nexusa i oddzielnie jakaś porządna klamka hamulca. Na allegro byla Avid fr5 za 20zl. Chwyt prawy do wymiany lub obcięcia, linka, pancerz, końcówki
clavdivs Napisano 27 Września 2018 Napisano 27 Września 2018 Nexus 7 spokojnie wystarczy do tego typu roweru. W rowerach trekkingowych nexus8 jest bardziej odpowiednia, do miejskiego pomykacza 7
woojj Napisano 27 Września 2018 Napisano 27 Września 2018 Nexus 8 w wersji pod rolkę ma 125....dopiero jak założysz do niego hamulec rolkowy+kontra robi wymiar 132. Właśnie zmierzyłem. Zmieniasz lewą kontre na klasyczną i wymiar się zgadza. Ta zalinkowana jest dokładnie taka jak potrzebujesz.
tomac Napisano 27 Września 2018 Autor Napisano 27 Września 2018 Dzięki za odpowiedzi. 11 godzin temu, remover napisał: @tomac, jak masz teraz klamkomanetke, to ew. mozesz kupić klamkomanetke do Nexusa, ale ona kosztuję >100. Taniej wychodzi Revoshift do Nexusa i oddzielnie jakaś porządna klamka hamulca. Na allegro byla Avid fr5 za 20zl. W tej chwili mam grip shift, więc Revoshift powinien w jego miejsce wejść. 3 godziny temu, woojj napisał: Nexus 8 w wersji pod rolkę ma 125....dopiero jak założysz do niego hamulec rolkowy+kontra robi wymiar 132. Właśnie zmierzyłem. Zmieniasz lewą kontre na klasyczną i wymiar się zgadza. Ta zalinkowana jest dokładnie taka jak potrzebujesz. Dzięki - to bardzo dobra wiadomość. Kupię ją, jeśli jeszcze jest dostępna.
zekker Napisano 29 Września 2018 Napisano 29 Września 2018 Sprawdź jeszcze czy dostaniesz szprychy odpowiednio krótkie. Pewnie nie będzie problemu ale lepiej sprawdzić, bo koło jednak małe, a piasta ma sporą średnicę. Może też czekać cię wymiana suportu, żeby poprawić linię łańcucha. Jeżeli nie będzie szedł równolegle do zębatek, to o wiele szybciej się zużyją (pierwszy komplet zajechałem w 3000km, drugi po wymianie suportu wytrzymał 9000km, trzeci ma na razie niecałe 7000km). W dniu 23.09.2018 o 21:46, tomac napisał: I mam następne pytanie: Shimano zaleca stosunek ilości zębów jak 2,1 do 1 To jest zalecane minimum. Chodzi o siły działające na piastę, przy mniejszym kole wydaje mi się to mniej istotne, bo dźwignia piasta - obręcz jest mniejsza. Poza tym przy mniejszym kole i tak będziesz potrzebował większego przełożenia. Pobaw się: http://www.gear-calculator.com/ W dniu 26.09.2018 o 07:43, woojj napisał: 8 z racji innej konstrukcji zabieraka ma czasami uślizg No niestety ma. U mnie potrafi przeskoczyć na biegach 5-8 ale tylko jak solidnie depnę w pedały (np. startując dynamicznie na zielonym). Na niższych biegach nawet przy stromych górkach nie doświadczyłem tego. Przeważnie startuję z 4, co przy odrobinie wprawy w zmianie biegów i tak pozwala na dynamiczne ruszenie. Waga około 75kg z plecakiem, rower około 18-19kg.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.