Skocz do zawartości

[Kaseta] 8-rzędowa. Wymiana 1 koronki. Kupić dowolną grupę?

niebieskiczerwony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam kasetę 8-rzędową Shimano, chyba HG-70, ewentualnie niższa grupa (nie jestem w stanie zidentyfikować). Potrzebuję wymienić czwartą koronkę (18T) - ma połamane zęby. Czy wystarczy, że dobiorę jakąkolwiek Shimano HG 18T do systemów 8-rzędowych, żeby pasowała? Rozwiercić nity, podmienić i gotowe?

Kaseta ma przebieg jakieś 11 tys. km wraz z 3 łańcuchami. Wyciągnięcie łańcuchów to jakieś 0,3%, więc myślę, że koronka się przyjmie. Poniżej ta koronka. Co myślicie? A potrafi ktoś zidentyfikować?

Nie zależy mi na jakiejś kosmicznej precyzji. To ma po prostu działać na amatorskie wycieczki. Kaseta ze stalowym bębenkiem, więc mi go chyba nie zetnie, gdy roznituję.

zdjęcie 3.JPG

Napisano

Może i znajdziesz koronkę luzem, ale zazwyczaj kosztuje to tyle czasu i pieniędzy (+ ewentualna wysyłka), że jak spojrzysz na ceny kaset 8s (wymarły już praktycznie standard) to Ci to szukanie przejdzie. Kup nową kasetę i tyle.

Napisano

Plus najtańsza wysyłka, co daje 24zł. Pół ceny kasety (może trochę mniej, bo tu też dojdzie ewentualnie wysyłka) za jedną koronkę. Jeszcze trzeba mieć pewność, ze to pasuje, czyli sprawdź dokładnie symbol swojej kasety. Teoretycznie założysz w to miejsce koronkę z dowolnej kasety, ale w praktyce chodzi o to, że koronki muszą być ułożone względem siebie w odpowiedni sposób żeby płynnie działała zmiana przełożeń, co na upartego da się załatwić podpiłowaniem rowka (metoda dla zaciekłych "druciarzy" :) )

Napisano

No właśnie o to się rozchodzi w tym temacie - czy dowolna koronka 18T z ósemki będzie pasować ok do mojej niezidentyfikowanej ósemki. Na mojej kasecie nie ma żadnych symboli, które byłem w stanie zweryfikować z czymkolwiek. Są jakieś ciągi znaków, ale wrzucenie tego w google nie daje żadnych wyników.

Napisano

Jeśli patrzymy na niższe grupy, to koronkę kupię już za 7 zł + wysyłka https://allegro.pl/zebatka-tarcza-koronka-shimano-hg20-7-18t-18z-i4966848098.html#shippingInfo

Mam kilka rzeczy upatrzonych u tego sprzedającego, wysyłka się rozłoży i mam oszczędność 25 zł względem tej nowej kasety Altus + kilka minut roboty dłużej. Dobre z tym praniem prezerwatyw :)

Uważasz, że są pozostałe koronki są ZUŻYTE? Dlaczego? Jak dla mnie noszą ślady użycia, są pościerane, ale nie zdeformowane i zrobią kolejne 10 tys.

Napisano
16 godzin temu, niebieskiczerwony napisał:

Nie zależy mi na jakiejś kosmicznej precyzji. To ma po prostu działać na amatorskie wycieczki. Kaseta ze stalowym bębenkiem, więc mi go chyba nie zetnie, gdy roznituję.

Przejdź się do znajomego sklepu/serwisu rowerowego, zagadaj czy nie mają jakichś używanych kaset zdjętych z rowerów, które serwisowali. Przy odrobinie szczęścia znajdziesz sensownie niezajechaną 18 a może i kilka (nie wiadomo jak łańcuch przyjmie) i to za darmo.

Odnośnie roznitowania, jeżeli zrobisz to od strony koła, to po zmianie zębatki wkładasz z powrotem pręciki  i dociskasz je dokręcając kasetę. Nie będzie tak sztywno ale zawsze trochę lepiej niż bez nitów.

Napisano
14 godzin temu, zekker napisał:

Przejdź się do znajomego sklepu/serwisu rowerowego, zagadaj czy nie mają jakichś używanych kaset zdjętych z rowerów, które serwisowali. Przy odrobinie szczęścia znajdziesz sensownie niezajechaną 18 a może i kilka (nie wiadomo jak łańcuch przyjmie) i to za darmo.

Odnośnie roznitowania, jeżeli zrobisz to od strony koła, to po zmianie zębatki wkładasz z powrotem pręciki  i dociskasz je dokręcając kasetę. Nie będzie tak sztywno ale zawsze trochę lepiej niż bez nitów.

Dzięki. Przydatne porady

Napisano

Ja jeszcze dodam, że zanim zaczniesz ciąć łby tych niby nitów, to je najpierw oczyść , bo może okazać się że to są śruby - HG70 były skręcane. No i łby z drugiej strony - od największej zębatki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...