Skocz do zawartości

[kaseta + przerzutka] technologia Shadow i dociążenie przełożeń

grzewho

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

planuję do korby 42-32-22 dodać kasetę Shimano CS-HG400 9rz. 11-28 i przerzutkę tylną Shimano RD-M4000 SGS z technologią Shadow. Czy będzie to działać?
Jak rozumieć te pojęcia w specyfikacji https://bike.shimano.com/en-EU/product/component/alivio-m4000/RD-M4000.html:

Low sprocket Max. 36T, Low sprocket Min. 32T

Top sprocket Max. 12T, Top sprocket Min. 11T

Kasetę 11-28 wybrałem bo chciałem dociążyć napęd (przy 30km/h trochę brakuje biegów) zamiast obecnej 11-30 (być może 11-32, nie jestem pewien).

Napisano

Tylko jesteś świadom że ta kaseta ma takie same maks przełożenie? I jeśli przełożenie 42x11 jest dla ciebie za małe przy prędkości 30km/h to musisz porządnie popracować nad techniką pedałowania, pewnie należysz do tej grupy osób którym "nie chce się kręcić" ;)

Teoretycznie nie będzie działać, w praktyce działa- ale nie idealnie, bo przerzutki nie da się przysunąć wystarczająco do kasety.

Napisano
Godzinę temu, piciu256 napisał:

Tylko jesteś świadom że ta kaseta ma takie same maks przełożenie?

Tak, ale co innego można zrobić? Chyba nic, korby nie wymienię a najmniejsza dostępna zębatka to 11.

A lepiej działać będzie z 11-28, 11-30 czy 11-32?

Napisano

Przecież zmiana kasety kompletnie nic Ci nie da to już lepiej nic nie ruszać. Można zmienić korbę, ale najlepiej to nauczyć się pedałować, bo Twój rower spokojnie może ponad 50 km/h jeździć tylko Twoje płuca nie dają rady...

Napisano

Im większa tym lepsza do Shadow chyba że masz pewność że taki młynek się nigdy nie przyda to ryzykuj mniejsza. Kolega Ci już napisał, że zadziała ale może nie być idealnie. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...