erun Napisano 2 Maja 2018 Napisano 2 Maja 2018 Dzien dobry czy to normalne ze tetno spoczynkowe mam 57 natomiast hrmax 195 dodam ze mam 50 lat i puls przez ostatnie 10 lat niewiele sie zmienil , tj max hr spadl z ok 205(taki najwyzszy zanotowalem na zawodach mtb w 2008r) natommiast tętno spoczynkowe spadlo o jakies 15 , chory jestem czy co ? nic nie odczuwam zlego ale w/g roznych tabelek powinienem miec hr max ok 170, czy to normalne? ze serce bije jak u wróbelka ?
Mod Team KrissDeValnor Napisano 2 Maja 2018 Mod Team Napisano 2 Maja 2018 Ja miałem podobne wartości w wieku lat 20 -tu, teraz mam 2 x tyle ( lat oczywiście ) i wartości się bardziej wypośrodkowały, bo spoczynkowe jest wyższe, a do max nawet się nie zbliżam, bo i po co. Poniekąd może to być związane ze stopniem wytrenowania ( zawodowi kolarze mają bardzo niskie spoczynkowe ), a poniekąd decydują indywidualne kwestie osobnicze - jak porównasz startujących regularnie w czołówce stawki, to mają oni różne maxy, a wydolność i wyniki zbliżone. Ciebie pewnie "martwi" kwestia związana z wiekiem, ale jeśli nie odczuwasz żadnych dolegliwości, to nie ma powodu do obaw, jednak dla pewności i spokojnego sumienia wypadałoby się skonsultować z lekarzem - pewnie najlepiej ze sportowym i zrobić jakieś badania, próby wysiłkowe itp.
Gość Napisano 2 Maja 2018 Napisano 2 Maja 2018 17 minut temu, KrissDeValnor napisał: z lekarzem - pewnie najlepiej ze sportowym i zrobić jakieś badania, próby wysiłkowe itp. hehe, pojdzie wtedy na np echo serca itp, i zaraz sie dowie ze ... sa pewne kosmetyczne rzeczy ktorych nie trzeba poprawiac ale warto monitorować ;-) ziarenko niepokoju zostanie zasiane. Co do wyników, to Hr max masz niezly jak na ten wiek :-) spoczynkowe zdaje sie w normie .. nie znam w sumie na cardio, wiec nie bede swirował Ja mam spoczynkowe ponizej 40.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 2 Maja 2018 Mod Team Napisano 2 Maja 2018 < 40 Jaja sobie robisz, czy jesteś zombie
arek_wro Napisano 2 Maja 2018 Napisano 2 Maja 2018 Hr max to kwestia genetyczna. Nie ma potrzeby się stresować tym, że tętno jest wyższe niż by to wynikało ze wzoru 220 - wiek. Wiele osób tak ma. Powiem więcej. Spośród najbliższych znajomych, z którymi zdarza mi się jeździć, wszyscy mają tętno max wyższe niż pokazuje ten wzór. Niektórzy znacznie wyższe. Tętno spoczynkowe to już inna bajka, bo wraz z wytrenowaniem może znacząco spadać. Nie trzeba być zawodowcem, a tym bardziej zombie, żeby zejść w okolice 40
erun Napisano 2 Maja 2018 Autor Napisano 2 Maja 2018 Dystans10,51 km, Czas trwania1g:01m:47s , kcal1 221 kcal, Średnia Prędkość 10.21 km/h, Maks. Prędkość 12.40 km/h, Średnie tempo 05:53 min/km, Maks. tempo 04:50 min/kmŚrednie tętno176 Maks. tętno 191 tu akurat jest moj trening uzupelniajacy biegowy Polar m400 jeden z wielu , takie wartosci zanotowal, teoretycznie to chyba nimoglbym biec ze sednim 176 tak dlugo, chyba jednak zeby uspokoic swoje niepokoje wybiore sie do kardiologa a najdziwniejsze jest to ze nic nie boli , czuje sie ok , po treningu tez jest ok , jakis dziwny jestem ......
Mod Team KrissDeValnor Napisano 2 Maja 2018 Mod Team Napisano 2 Maja 2018 arek_wro Poniżej 40 to już jest raczej ewenement, skoro średnio w zdrowym społeczeństwie jest dwukrotnie wyższe ( tzn. powinno być lub takie się uznaje za prawidłowe według jakiegoś tam schematu ). Nawet niegdysiejsze moje < 60 było stosunkowo niskie, a < 40 to już jakiś hardkor erun W tej sytuacji chyba faktycznie wizyta u lekarza jest wskazana, nawet jeśli tylko profilaktyczna.
arek_wro Napisano 2 Maja 2018 Napisano 2 Maja 2018 Przeciętny przedstawiciej zdrowego zdrowego społeczeństwa nie uprawia sportu, lub uprawia go w stopniu śladowym. Ambitny kolarz amator, jakich wielu na tym forum, może spokojnie zejść w okolice 40. Nie każdy oczywiście, ale nie jest to jakiś wielki wyczyn. Do zawodowców mi raczej daleko, a jak raz z ciekawości założyłem pulsometr z samego rana, to po kilku minutach wyciszenia tętno zeszło mi do 42.
Gość Napisano 2 Maja 2018 Napisano 2 Maja 2018 A ja mam spoczynkowe pomiedzy 75-80, jakos nic mnie to nie martwi.
Gość Napisano 2 Maja 2018 Napisano 2 Maja 2018 2 godziny temu, KrissDeValnor napisał: < 40 Jaja sobie robisz, czy jesteś zombie Nawet dodam, że miewałem tetna w okolicy 35. Pomiar 24h przez pare tygodni wykazywal mi wlasnie czasem srednie tygodniowe spoczynkowe w tej okolicy. Za to z Hr max u mnie wzorowo dobijam do Max i nic ponad oczywiscie czasem sie to zmienia i bywaly wyzsze pulsy spoczynkowe ale raczej nie wiecej niz 44 z tego co pamietam ... 1 godzinę temu, erun napisał: Średnie tętno176 Mam znajomego, budowy dosc szczuplej i on też tak ma, jego srednie tetna podczas wysiłku sa takie że oczy przecieram. Badany wielokrotnie. Nic mu nie jest. Nawet biega w podobnym tempie z tego co widze. Co ciekawe, wazyl duzo mniej niz ja np na studiach ok 15kg-20kg a zawsze potrafil wypic duzo wiecej Generalnie wóda na niego slabo działała
Belinda Napisano 28 Czerwca 2018 Napisano 28 Czerwca 2018 Niskie HR spoczynkowe, wysokie max, 50 lat = PESEL wyższy niż wiek biologiczny.
gocu Napisano 29 Czerwca 2018 Napisano 29 Czerwca 2018 W dniu 2.05.2018 o 12:35, KrissDeValnor napisał: < 40 Jaja sobie robisz, czy jesteś zombie W czym problem? Żaden ze mnie sportowiec, a mam 42. Pamiętaj jak się spoczynkowe mierzy... nie wystarczy usiąść na parę minut w fotelu. W takim przypadkowym pomiarze fotelowym to poniżej 50 nie zejdę.
Gość Napisano 29 Czerwca 2018 Napisano 29 Czerwca 2018 I nie należy mieszać Tetna spoczynkowego z tętnem minimalnym, bo jest miedzy nimi pewna różnica, z moich obserwacji i pomiarów zabawkami Garmina jest to mniej wiecej ok3 uderzenia mniej, w przypadku tetna minimalnego. minimalne miewam w okolicy 35.
aleks86 Napisano 3 Października 2018 Napisano 3 Października 2018 ja bym nie lekceważył żadnych wyników odstających od normy, lepiej profilaktycznie przebadać serce i układ krążenia. może zrób sobie test na ryzyko chorób układu krwionośnego, np. tu https://tinyurl.com/zdrowe-cisnienie i ewentualnie zmiana diety. pomidory są świetne na serce i ciśnienie - najlepiej jeść 1-2 dziennie.
dovectra Napisano 3 Października 2018 Napisano 3 Października 2018 W dniu 2.05.2018 o 12:35, KrissDeValnor napisał: < 40 Jaja sobie robisz, czy jesteś zombie Ja mam około 50, i lekarz powiedział ze to od roweru....
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.