Skocz do zawartości

[manetki SLX 660] wymiana na XT 780

Kristofer37

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałem się poradzić Kolegów, czy to dobry pomysł wymiany manetek SLX 660 na XT 780 w rowerze MTB 29er, napęd 3x10, tylna przerzutka XT, przednia SLX. Na czym  polega różnica w działaniu i czy XT 780 działa tak samo jak SLX 660 jeżeli chodzi o zrzucanie przełożeń o jeden, ponieważ niektórzy napisali, że można zrzucać o 2 przełożenia itp. Jak to w rzeczywistości wygląda od strony manualnej w XT, ponieważ w SLX owszem mogę chyba o trzy w górę, ale pojedynczo muszę zrzucać. Czy jest możliwość wyboru o ile zrzucam itd.

Napisano

No i jest też zupełnie inna charakterystyka pracy dźwigni. XT działa płynniej, przyjemniej, mniej siły potrzeba. Instant release jest IMHO trochę przereklamowany. Ważniejsze multirelease (zrzucanie o 2).

Napisano

Ok, dzięki, ale czy po 1 też mogę zrzucać

2 godziny temu, Kaczorak napisał:

W XT zrzucasz o 2 a wrzucasz o 4. Przewagą nad SLX jest instant release. Według mnie warto zmienić bo różnica jest zdecydowanie odczuwalna 

Rozumiem, że jest taka opcja jak Kolega Kaczorak napisał, ale po jednym też mogę wrzucać i zrzucać ?

Napisano

Charakterystyka pracy tych manetek jest bardzo różna, widoczna zwłaszcza podczas zrzucania łańcucha na mniejsze koronki. Manetka slx robi klik i dopóki nie puścisz dźwigni, łańcuch nie spada, dopiero jej zwolnienie powoduje zmianę przełożenia. W xt zmiana jest natychmiastowa - kliknięcie oznacza, że już zmieniłeś bieg. Dodatkowo, jako że xt pracuje zauważalnie lżej, dźwignia ma krótki skok i można zrzucać po dwa przełożenia, w terenie gdy ostro trzęsie zdarza się zrzucenie o jeden za dużo :) 

Napisano

Ogólnie wszystkie "release" w tych manetkach robią robotę. Wrzucanie czy zrzucanie o jeden za dużo zdarzało mi się na samym początku ale jak się ogarnie tą manetkę to już nie pamiętam kiedy ostatnio tak zrobiłem :P Ogólnie bardzo fajne manetki i według mnie SLX się przy nich chowa.

• 2 miesiące temu...
Napisano

Ok, dzięki za odp., mam pytanie dotyczące samego montażu manetek XT 780 i na co muszę zwrócić uwagę przy kupnie manetek XT. W planie wymiana manetek  SLX 660 z obejmami na XT 780, zauważyłem dwa rodzaje: z obejmami i bez. Czy muszę kupić z obejmami, ewentualnie czy np. nowe XT nie wyposażone w obejmy są kompatybilne z obejmami SLX.

Napisano

Sprawdź którego I-Spec'a ma Twoja manetka od hamulca, wówczas dobierając odpowiednią wersje możesz przykręcić manetkę 780 bezpośrednio do manetki hamulca.

Napisano

Ktoś kto ma manetki m660 raczej (oczywiście nie na pewno) nie ma klamek i-spec...

Tak więc zakładając najprawdopodobniejszy scenariusz, musi szukać manetek z obejmą i tyle.

Napisano

Jeśli chcesz montować na obejmy to musisz kupić z obejmami. Te bez obejm są do montażu bezpośrednio do dźwigni hamulca w standardzie (zwykle) i-spec B (musiałbyś mieć hample SLX lub XT z tej samej epoki).  Można kupić niby adaptery z i-spec na obejmę ale to koszt ~50zł/szt więc lepiej od razu brać na obejmę.

Montażem do klamki sobie głowy nie zawracaj bo to jest fajne tylko tyle, że więcej porządku na kierownicy ale ma ograniczenia jeśli chodzi o odpowiednie ustawienie do palców oraz druga sprawa - kompatybilność - nie założysz tej manetki do klamki innej niż i-spec B lub przez koszmarnie drogie adaptery do hamulców magura i hope.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...