Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna] Shimano XT M781- głośne kółka przerzutki

Monk29

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, mam problem z tylną przerzutką Shimano XT M-781 Shadow, taki że hałasują mi kółeczka przerzutki. Dzieje się dokładnie tak jak jak na tym filmiku:

Dodam, że łańcuch nowy - wyszejkowany i nasmarowany, kaseta czysta.

Ktoś zna problem? I wie jak rozwiązać?

Napisano

Ja tu nie słyszę nic nienormalnego szczerze mówiąc. :D Moim zdaniem napęd działa prawidłowo i wydaje prawidłowe odgłosy.
Ja mam XT M8000 i brzmi identycznie. Podobnie jak większość przerzutek, które robię na serwisie. Nie masz się czym przejmować, to "terkotanie" jest normalne.

No chyba, że po prostu źle słucham i nie słyszę tego, o co Ci autorze chodzi. :)

Napisano
Teraz, michuuu napisał:

Jesteś pewny, że to kółka wózka?

Tak, wózek cały się trzesie. Jakby zęby kóleczek nieprawidłowo wchodziły w łańcuch...

Napisano

Wyszejkowałeś to masz :)

Producenci informują, że nie wolno szejkować łańcucha, bo to usuwa smar z ogniw i sprzyja szybkiemu zużyciu i złej pracy napędu.

Tak, wiem, wszyscy szejkują bo pięknie wygląda czysty, ale to chyba jest błąd. Ja jestem w trakcie sprawdzania co lepsze dla napędu, póki co niewyszejkowany nowy w niczym nie szkodzi a rower pracuje cichutko i płynnie. No i syf nie dostaje się pod luźne rolki, więc zakładam, że jednak więcej zjadę km nie szejkując.

To terkotanie to właśnie za luźne rolki w łańcuchu.

Napisano
Teraz, cervandes napisał:

Wyszejkowałeś to masz :)

Producenci informują, że nie wolno szejkować łańcucha, bo to usuwa smar z ogniw i sprzyja szybkiemu zużyciu i złej pracy napędu.

Tak, wiem, wszyscy szejkują bo pięknie wygląda czysty, ale to chyba jest błąd. Ja jestem w trakcie sprawdzania co lepsze dla napędu, póki co niewyszejkowany nowy w niczym nie szkodzi a rower pracuje cichutko i płynnie. No i syf nie dostaje się pod luźne rolki, więc zakładam, że jednak więcej zjadę km nie szejkując.

Szejkowałem, bo miałem nadzieję że to pomoże rozwiązać mój problem.

Zanim to zrobiłem było identycznie tylko dodatkowo do wszystkiego się kleił ;)

• Mod Team
Napisano
39 minut temu, cervandes napisał:

No i syf nie dostaje się pod luźne rolki,

Skoro smar łapie syf to przy pracy łańcucha i tak przemieści się tam gdzie piszesz. I raczej prędzej niż później powstanie pasta ścierna.

Łańcuch jest konserwowany dla ochrony antykorozyjnej przy magazynowaniu a nie do użytkowania na rowerze.

Ale jak testujesz to zobaczymy jakie będą efekty.

Napisano

Panie, ja tak jak chyba wszyscy szejkowałem namiętnie i dokładnie, napęd lśnił ale przebiegami zachwycony nie byłem. Moda taka się zrobiła. Trafiłem w necie na info, że nie wolno szejkować, ale wszystkie łańcuchy jakie miałem w obrocie już były po szejku i to przed pierwszym założeniem na rower. Zmieniłem rower, nowy napęd mam to teraz drugie podejście zrobiłem do tematu i nie mam w planach szejkować ani razu. Rzadki olej pod rolką ma się nijak do tego miodu z którego wywleka się fabrycznie nowe KMC. Wytarłem odtłuszczaczem z zewnątrz, pojeździłem troszkę i przetarłem kasetę i korbę z tego miodu co osiadł na zębach i teraz będę jeździł aż do 0,5%. Zdam relację gdzieś tam za dwa miesiące w temacie o czyszczeniu. Póki co link dla potwierdzenia, że producent zakazuje szejkowania:

http://www.kmcchain.pl/SERWIS

"

• Unikaj tzw. “prania łańcucha” w rozpuszczalniku. Ten sposób na pewno całkowicie zniszczy łańcuch."
Napisano

Witam ,

mam pytanie odnośnie tej przerzutki :

czy mógłbyś spojrzeć jak zamontowane jest górne kółko - która strona jest od strony szprych ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...