Skocz do zawartości

[Sztyca] Smarować jarzmo?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Od kiedy mam sztycę Accent Execute PRO prześladuje mnie cykanie jarzma. Po dokładnym wyczyszczeniu całości problem ustępuje na bardzo krótko, to tak tytułem wstępu.

Jutro przyjdzie do mnie nowe siodełko, Execute PRO. Dotychczas wszystkie powierzchnie które się stykają między sobą smarowałem cienką warstwą smaru, jak widać z średnim powodzeniem.

Smarujecie jarzmo i pręty siodełka czy składacie wszystko na sucho?

Napisano

W robocie wszystko (poza karbonem) składam na sucho, ale u siebie w Specu po serwisie i czyszczeniu wszystkiego mam znów problem ze strzelającą sztycą/zaciskiem i kolega z dłuższym stażem zaproponował użycie Anti Seize'a (jeszcze nie testowałem, tyle roboty, że nie mam czasu). Może zatem i u Ciebie to pomoże. Zwykły smar raczej nie jest najlepszym rozwiązaniem w miejscach, gdzie tarcie jest wymagane do poprawnego działania komponentów.

Napisano

Ja, podobnie jak Dokumosa, stosuję pastę montażową do karbonu (także pod pręty tytanowe). Zwiększa tarcie, więc nie muszę dokręcać śrub na maxa i likwiduje trzaski.

Napisano
1 godzinę temu, sznib napisał:

Jarzmo od zawsze smaruję. Nie ma szans żeby się siodełko przesunęło, a eliminuje to niepożądane dźwięki.

Czym? Zwykły smar czy pasta montażowa/ do karbonu?

Napisano
40 minut temu, skom25 napisał:

Czym? Zwykły smar czy pasta montażowa/ do karbonu?

I to i to się nada, ta do karbonu wyjdzie jednak najdrożej. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...