Gość Napisano 11 Kwietnia 2018 Napisano 11 Kwietnia 2018 Hej, Od kiedy mam sztycę Accent Execute PRO prześladuje mnie cykanie jarzma. Po dokładnym wyczyszczeniu całości problem ustępuje na bardzo krótko, to tak tytułem wstępu. Jutro przyjdzie do mnie nowe siodełko, Execute PRO. Dotychczas wszystkie powierzchnie które się stykają między sobą smarowałem cienką warstwą smaru, jak widać z średnim powodzeniem. Smarujecie jarzmo i pręty siodełka czy składacie wszystko na sucho?
SoloTM Napisano 11 Kwietnia 2018 Napisano 11 Kwietnia 2018 Jak wyżej. Może bardziej się polubi z nowym siodłem
Dokumosa Napisano 11 Kwietnia 2018 Napisano 11 Kwietnia 2018 Ja używam suchego smaru w aerozolu firmy wurth (pręty, gwinty, jarzmo). Do komponentów węglowych odpowiedniej pasty montażowej.
TheJW Napisano 11 Kwietnia 2018 Napisano 11 Kwietnia 2018 W robocie wszystko (poza karbonem) składam na sucho, ale u siebie w Specu po serwisie i czyszczeniu wszystkiego mam znów problem ze strzelającą sztycą/zaciskiem i kolega z dłuższym stażem zaproponował użycie Anti Seize'a (jeszcze nie testowałem, tyle roboty, że nie mam czasu). Może zatem i u Ciebie to pomoże. Zwykły smar raczej nie jest najlepszym rozwiązaniem w miejscach, gdzie tarcie jest wymagane do poprawnego działania komponentów.
Gawel76 Napisano 11 Kwietnia 2018 Napisano 11 Kwietnia 2018 Mi jak strzelała sztyca,przetarłem ją wazeliną i problem ustąpił. Ważę ok 100 kg i nigdy nie opadła
Mod Team sznib Napisano 12 Kwietnia 2018 Mod Team Napisano 12 Kwietnia 2018 Jarzmo od zawsze smaruję. Nie ma szans żeby się siodełko przesunęło, a eliminuje to niepożądane dźwięki.
Waza Napisano 12 Kwietnia 2018 Napisano 12 Kwietnia 2018 Ja, podobnie jak Dokumosa, stosuję pastę montażową do karbonu (także pod pręty tytanowe). Zwiększa tarcie, więc nie muszę dokręcać śrub na maxa i likwiduje trzaski.
Gość Napisano 12 Kwietnia 2018 Napisano 12 Kwietnia 2018 1 godzinę temu, sznib napisał: Jarzmo od zawsze smaruję. Nie ma szans żeby się siodełko przesunęło, a eliminuje to niepożądane dźwięki. Czym? Zwykły smar czy pasta montażowa/ do karbonu?
Mod Team sznib Napisano 12 Kwietnia 2018 Mod Team Napisano 12 Kwietnia 2018 Zwykły miedziany. Cieniutka warstwa.
Yambo Napisano 12 Kwietnia 2018 Napisano 12 Kwietnia 2018 40 minut temu, skom25 napisał: Czym? Zwykły smar czy pasta montażowa/ do karbonu? I to i to się nada, ta do karbonu wyjdzie jednak najdrożej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.