Skocz do zawartości

[korby] Tania korba 2x

Tomi97

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, zamierzam zreperować mtb, którego już nie używam. Na pierwszy rzut wymiana napędu. Kaseta 9 lub 10rz, oraz korba 2x. Problem jest ze znalezieniem tańszej korby, slx kosztuje 300-400zł, co jest dla mnie nieopłacalne. Czy istnieją korby 2x w niższej cenie? Marka nie ma znaczenia.

Napisano

Raczej zdejmował bym najmniejszą ;d. Standardowo korba 2x ma inaczej wyśrodkowane blaty niż gdybym przerobił 3x na 2x. Musiałbym środkować, czyli szukać suportu z krótszą ośką, lub uciąć kawałek. A dlatego, aby zminimalizować przekosy łańcucha. Obecnie jest tak, że z dużego blatu obsługuję 6 małych koronek, ze średniego 6 środkowych a z małego 6 największych, inaczej zbyt duże przekosy i obciera łańcuch o przednią przerzutkę. A z różnych filmików / forów wiem, że układ 2x nie sprawia takich problemów, poprzez inne ustawienie blatów.

• Mod Team
Napisano

Idziesz w zupełnie inną stronę niż większość przerabiaczy 3 na 2rz.

Jaką masz największą tarczę?

Jak zdejmujesz dużą to pozostały zestaw jest do przesunięcia na zewnątrz.

Napisano

Raczej zdejmuję najmniejszą tarczę 22t, bo nigdy jej nie używałem, nawet mając na wolnobiegu największą koronkę 28. Teraz mając na kasecie największą 36, i tak będę miał sporo lżejsze przełożenie. Pozostałe blaty to 32/42t.

Napisano

Zapytam z ciekawości jaki to model korby i czy znasz długość suportu.  Ewentualnie jaką masz przednią przerzutkę i ile obecnie biegów 8 czy 9 ? Ja mam 3x9 i na środkowej z przodu nic mi nie ociera ( kaseta 11-32 korba 44/32/22 ) 

Napisano

No, ale Alivio jest 3 rzędowa. Wiadomo, że zdejmujemy zębatkę i już mamy 2, ale najniższa dedykowana jest Deore M617, którą można znaleźć za trochę ponad 200 zł.

Jak dla mnie ten XCM to najlepsza opcja poza oczywiście demontażem zębatki:P

Napisano

Tylko trzeba rozwiązać problem ocierania o wózek przerzutki ( wersja ze zdjęciem zębatki ). Na 32 nie może mu nic ocierać jeśli w tą stronę pójdzie. 

Napisano

Jak na octalink to fc-m3000, zębatki wymienne.

Zdejmujesz małą zębatkę, wymieniasz suport na krótszy

Zdejmujesz dużą zębatkę, wymieniasz suport na dłuższy.

Linia łańcucha ma być między dwoma zębatkami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...