Skocz do zawartości

[2018] Shimano XTR 12s

klimarc

Rekomendowane odpowiedzi

Mi to jak na razie "pachnie" fejkiem ... brak konsekwencji w nazewnictwie np łańcucha.
Ten sam łańcuch dla grupy 11s i 12s (cn-m9100) ... przy czym stary łańcuch dla 11s to HG-x11 jakoś tak nieprawdopodobnie.
Kaseta ... stary XTR 11s to pająki na węglu tu pająki "tylko" alu ?

Pozdrawiam 

Fejk fejkiem , ciekawe jaki wolnobieg będzie w nowym XTR bo na coś trzeba założyć te 12 biegów.

Jeśli się interesujemy SH to wszystko się zgadza, nie wierzę w świrów którzy fabrykują takie dokumenty. Faza z RD RX-800 do przełaju z shadow plus. Przednia przerzutka przestanie być potrzebna nawet w szosie. 

bikeradar sugeruje zwiększenie zakresu do 45,

zdjęcia z trek factory sugerują nowy standard korb/koronek/pomiar mocy w korbie..

tego co pokaże shimano, nie wie nikt

edit-
teraz nawet znalazłem informację, że w 1999 roku sh*tmano opatentowało kasetę 14 rzędową !!

Edytowane przez MMMAAACCC7
  • +1 pomógł 1

W dniu 27.02.2018 o 23:04, Arni220 napisał:

Hehe, co za idiota tę kasetę 10-45 zaprojektował?

Arni, jesteś ewidentnie mądrzejszy od całej tej bandy idiotów. Rozpocznij produkcję w-końcu-świetnie-zestopniowanych-kaset. Ludzie szybko rozpoznają dobry produkt i zostaniesz krezusem.

Co do zakresów 10-45 i 10-51. Bikeradar plotkował o tym już w połowie zeszłego roku. Jest duża szansa, że takie rzeczywiście będą. Póki co - dziś Shimano odświeżyło Alvio, Acerę i Altusa. Nowe XTRy już pewnie niebawem.

• +1 pomógł 1

9 godzin temu, marcinusz napisał:

jesteś ewidentnie mądrzejszy od całej tej bandy idiotów

Nie muszę, wystarczy że wpiszę koronki do dowolnego kalkulatora, a w nim przeczytam poszczególne wartości skoku przełożenia i tak jak 11% na samym końcu jest fatalne, tak samo 18% pomiędzy 15 i 18z jest tragiczne. 

A przypomnę, to jest forum i temat do wyrażania opinii zarowno pozytywnych jak i negatywnych. 

Podpowiem ci jednocześnie, wcale nie musisz się z tym zgadzać...

12 godzin temu, Lumperator napisał:

Te 11% na końcu to jeszcze ujdzie, ale 18% między 15 i 18z jak robi Sunrace w swoich kasetach to jest naprawdę słaby pomysł.

Ujdzie, pewnie, gdyby cała kaseta była ułożona w podobnym zakresie 11/13%. W tym przypadku mamy (wygląda że mieliśmy :D ) niemal odwrotną parabolę czyli dokładnie inaczej niż Sramwoski Eagle. 

12 godzin temu, marcinusz napisał:

Nazywanie kogoś idiotą

Pokaż palcem, kogo? Welcome to Epson Global??? :D

15 godzin temu, Arni220 napisał:

...przypomnę, to jest forum i temat do wyrażania opinii zarowno pozytywnych jak i negatywnych. 

Podpowiem ci jednocześnie, wcale nie musisz się z tym zgadzać...

:)

To stopniowanie kasety faktycznie fatalne. Możesz przez to przegrać o sekundę na finiszu z Nino :D

• +1 pomógł 1

Teraz, beskidbike napisał:

To stopniowanie kasety faktycznie fatalne. Możesz przez to przegrać o sekundę na finiszu z Nino :D

Nie wiem, czy można przez to przegrać na finiszu, ponieważ się nie ścigam. Wiem natomiast, że takie "dziury" w środkowym zakresie kasety są zwyczajnie niewygodne. 

Coś za coś. Jak się chce jeździć na jednoblacie i jednocześnie mieć szeroki zakres przełożeń, to nie ma zmiłuj. Ale wiadomo,  ludzie na świecie będą podziwiać i kupować, a polaczki, co by nie wymyślono i tak będzie narzekanie i niezadowolenie.

Co do stopniowania, dwa blaty, ciaśniejsza kaseta i po temacie :)

Edytowane przez beskidbike

Teraz, beskidbike napisał:

Coś za coś. Jak się chce jeździć na jednoblacie i jednocześnie mieć szeroki zakres przełożeń, to nie ma zmiłuj.

Jest 'zmiłuj się' bo  jednak Sram w kasecie 10-50 ma lepsze stopniowanie na dole kasety, a że dla mnie przeskok 42-50 to za dużo tu już indywidualna sprawa... ale gdybym miał wybierać to tylko Sram bo przeskok 15-18 jest kompletnie nie do zaakceptowania.

• +1 pomógł 1

Zdaję sobie sprawę, że cudów nie ma i w kasecie o dużym zakresie, większe lub mniejsze "dziury" będą występowały. Można jednak nimi rozsądniej zarządzać. Początek i środek kasety ciaśniej, a większe luki pod koniec. Wydaje się, że taka wiedza powinna być dostępna projektantom.

Teraz, Alsew napisał:

Jest 'zmiłuj się' bo  jednak Sram w kasecie 10-50 ma lepsze stopniowanie na dole kasety, a że dla mnie przeskok 42-50 to za dużo tu już indywidualna sprawa... ale gdybym miał wybierać to tylko Sram bo przeskok 15-18 jest kompletnie nie do zaakceptowania.

No widzisz, a dla mnie przeskok 42-50 jest nie do zaakceptowania. 15-18 mnie nie interesuje.

Pewnie dlatego, że ty mieszkasz w Swarzędzu, a ja w Beskidach :P

Na Swarzędz to pewnie jakaś szosowa 11-28 będzie najlepsza? ;) 

Xtr ma dość specyficzną grupę docelową. Pamiętajcie że zawodnicy często kręcą z kadencją nieosiągalną dla zwykłych żuczków. Odstępy będą inaczej odczuwalne w zależności od użytej zębatki w korbie. Nikt nie przewiduje również używania tego sprzętu na asfalcie.