mistan Napisano 30 Lipca 2017 Napisano 30 Lipca 2017 WitamMam problem ze zmianą biegów tył. Kilka lat temu miałem zmieniony napęd z 7 na 8 rzędowy. W warsztacie rowerowym mi zmienili i miało to grać. Ale zmiana biegów do końca nie działała dobrze. Regulacja nic nie dawała. Pancerze zawsze czyste i przesmarowane teflonem.Teraz miałem zgiętą przerzutkę z tyłu, jakoś to podprostowałem póki co, ale nie może tak zostać bo ze zmianą biegów loteria, muszę wymienić.Jest okazja doprowadzić jakoś to żeby była satysfakcja z efektu.Proszę Was o wypowiedzi i propozycje co z tym zrobić aby mieć bezproblemową zmianę biegów. Wiadomo że przerzutkę tył muszę wymienić na 100%, tylko jaką dać?Co do manetek to są wygodne i w dobrym stanie, tylko nie mam pojęcia czy są kompatybilne z resztą. Jak trzeba będzie wymienię na proponowane.Blaty, kaseta, łańcuch dobre.Obecnie mam:Manetki: SRAM AttackPrzerzutka tył: ALIVIO 8 biegówBlaty z przodu: 42 / 34 / 24 zębówKaseta tył: 28 / 25 / 21 / 18 / 16 / 14 / 12 / 11 zębówMoja jazda to cieszę się głównie lasami ale asfalt też używany dość dużo z racji dojazdów.
Mod Team sznib Napisano 30 Lipca 2017 Mod Team Napisano 30 Lipca 2017 Manetki Saram Attack sa kompatybilne z Shimano, powinno wiec bezproblemowo działać. Co do przerzutki, Shimano 9sp możesz spokojnie kupować. Nie podałeś budżetu, wiec ciężko coś zaproponować. P.S. sprawdź czy hak jest prosty, bo też mógł się wygiąć.
mistan Napisano 30 Lipca 2017 Autor Napisano 30 Lipca 2017 Co do budżetu to na pierwszym miejscu stawiam prawidłowe działanie. No chyba do 400 zł. mogę zaszaleć jak trzeba i jest sens
gtb Napisano 30 Lipca 2017 Napisano 30 Lipca 2017 Na tył obecnie najlepsze z nowych co możesz dostać pasującego to Deore RD-M590 i jak wspomniał @@sznib sprawdź hak w ramie , jego wykrzywienie to częsta przyczyna nieprawidłowo pracującego napędu.
mistan Napisano 30 Lipca 2017 Autor Napisano 30 Lipca 2017 Hak już założyłem nowy na wszelki wypadek (miałem zapasowy z ramą) ale stary chyba był prosty. Łańcuch Shimano IG70 Narrow. Jest 54 ogniw wewnętrznych, inaczej 108 rolek Na tył obecnie najlepsze z nowych co możesz dostać pasującego to Deore RD-M590 i jak wspomniał @@sznib sprawdź hak w ramie , jego wykrzywienie to częsta przyczyna nieprawidłowo pracującego napędu. Deore RD-M590 nie znalazło mi. Są z końcówką nazwy 591 i 592. To tak samo pasuje?
gtb Napisano 30 Lipca 2017 Napisano 30 Lipca 2017 Literówka , miało być M591 . M592 to shadow a te nie najlepiej dogadują się z kasetami o ciaśniejszym stopniowaniu (takim jak ty masz).
Mod Team sznib Napisano 30 Lipca 2017 Mod Team Napisano 30 Lipca 2017 najlepsze z nowych co możesz dostać pasującego to Deore RD-M590 Niekoniecznie: http://allegro.pl/shimano-xt-rd-m772-shadow-przerzutka-tylna-9rz-sgs-i6722596296.html
mistan Napisano 31 Lipca 2017 Autor Napisano 31 Lipca 2017 Dzięki za konkretne propozycje. Zaproponowano dwa typy, DEORE RD-M590 oraz Shimano XT RD M722 SHADOW. Proszę, poradźcie. Nie patrząc na cenę którą byście polecili? Sam nie chcę wybierać nie mając pojęcia o tym. Akceptuję Wasz wybór z wiarą że i tak będzie lepiej jak bym sam wybrał. Co do montażu i regulacji to problemu nie będę miał.
cervandes Napisano 31 Lipca 2017 Napisano 31 Lipca 2017 Wymieniałem jakiś czas temu 9rz przerzutkę i znalazłem nówkę 591 za 80pln. Bardzo jestem zadowolony póki co, ze dwa tysie razem przejechaliśmy. Czuć sztywność, stare dobre deore. W takiej relacji cen XT nie ma racji bytu. Owszem - lżejsze, i kółeczka na łożyskach, ale za trzykrotnie wyższą cenę.
mistan Napisano 31 Lipca 2017 Autor Napisano 31 Lipca 2017 Jeszcze spytam, czy obie przerzutki będą pasowały na zasadzie Plug and Play?
mistan Napisano 1 Sierpnia 2017 Autor Napisano 1 Sierpnia 2017 Trochę brak internetu mnie przystopował Zdecydowałem się na SHIMANO XT RD M772 SHADOW i chcę ją zamówić. Mam do wyboru 2 opcje, krótki i długi wózek. Który zamówić?
Witboj Napisano 1 Sierpnia 2017 Napisano 1 Sierpnia 2017 Tak, będą. Chyba nie o taki plug&play kol. pytał. On chyba myśli, że zamontuje na ramie , podłączy linkę i już . a tak się nie da.
mistan Napisano 1 Sierpnia 2017 Autor Napisano 1 Sierpnia 2017 Miałem na mysli że np. otwory pasują, ułozenie linki pasuje, hak kaseta i łańcuch pasuje, i nie muszę nic przerabiać. A liczę się że trzeba wyregulować, ewentualnie zminić długość linki czy pancerza itp
maczet190399 Napisano 1 Sierpnia 2017 Napisano 1 Sierpnia 2017 Po co Ci XT skoro jeżdzić rekreacyjnie. XT pokazuje "swoje pazury" przy zmianie biegów na nierównościach jak szybko jeżdzisz i się scigasz.. Jest sztywniejsza i ma mocniejszą spreżynę. Do Twojego zastosowania wystarczy Deore a nawet Alivio by styknął. Po co przepłacać, chyba że chcesz mieć napis XT Co do długości wóżka poczytaj: https://roweroweporady.pl/tylna-przerzutka-dlugi-czy-krotki-wozek/ i dobierz długość w zalezności jaka masz konfiguracje
mistan Napisano 1 Sierpnia 2017 Autor Napisano 1 Sierpnia 2017 Trochę brak internetu mnie przystopował Zdecydowałem się na SHIMANO XT RD M772 SHADOW i chcę ją zamówić. Mam do wyboru 2 opcje, krótki i długi wózek. Który za Wychodzi mi że mam pojemność 35 więc wózek długi
Mod Team sznib Napisano 1 Sierpnia 2017 Mod Team Napisano 1 Sierpnia 2017 Pod 3x9 najbezpieczniej długi (SGS) brać. Średni (GS) pod 2x9 (jak u mnie). Krótkiego (SS) w tym modelu nie ma.
chudeusz09 Napisano 1 Sierpnia 2017 Napisano 1 Sierpnia 2017 Ten model XT to shadow, więc zastanów się czy jest sens to pakować do Twojej kasety?
mistan Napisano 1 Sierpnia 2017 Autor Napisano 1 Sierpnia 2017 Czy coś może mnie spotkać niemiłego? Możesz dokładniej napisać?
chudeusz09 Napisano 1 Sierpnia 2017 Napisano 1 Sierpnia 2017 Kilka postów wcześniej już ktoś Ci pisał, że przerzutki typu shadow nie dogadują się z ciasnymi kasetami, a taką właśnie posiadasz.
borsooq Napisano 1 Sierpnia 2017 Napisano 1 Sierpnia 2017 Jakimi ciasnymi? 8s to stary, dobry i kompatybilny ze wszystkim SIS. Jeździsz rekreacyjnie. Po co ci przerzutka za 250 PLN, jak wystarczy taka za 50 PLN. Do tego napędu, pojemności i stylu jazdy, to spokojnie altus m310 by by wystarczył, a nawet i tourney tx800 czy jak mu tam. Większość porównań, jakie widziałem mówiło on tym, że dzisiejsze alivio niewiele różni się od Acery, a żeby nie było n zupełnie po kosztach, to bym na twoim miejscu wziął Acerę M360. W jeździe rekreacyjnej zrobi tak samo robotę, jak najdroższe, jakie możesz kupić. Jak ci się chce czekać, to policytuj coś starszego, a dobrego, jak jakieś deore, tylko, że to dalej będzie raczej efekt placebo do jazdy rekreacyjnej.
beskid Napisano 1 Sierpnia 2017 Napisano 1 Sierpnia 2017 Kup sobie zmieniarkę z klasyczną sprężyną np. M591. Ta XT jest bardzo dobra ale masz kijową do niej kasetę. Jedna uwaga. To że ktoś jeżdzi rekreacyjnie nie oznacza, że trzeba mu wciskać szajs typu od Alivio w dół.
chudeusz09 Napisano 1 Sierpnia 2017 Napisano 1 Sierpnia 2017 A no z takimi ciasnymi, jak choćby ta autora wątku.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.