Skocz do zawartości

[Smarowanie łańcucha] Brunox Top-Kett

Fellow

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej :) Mam pytanie, pewnie dla większości z was zabrzmi trywialne - jak smarować łańcuch smarem BRUNOX Top Kett? W internecie nie znalazłam odpowiedzi na to pytanie. Filmiki na youtubie oglądałam, ale gość, który sprzedawał mi ten smar powiedział, że wystarczy parę kropelek na cały łańcuch i tak może być. No i już nie wiem - kropla na każe ogniwo czy parę na cały łańcuch? No i jak często powinnam to robić? Podobno co 160 km wystarczy...

Napisano

Jeśli masz wersję w butelce a nie aerozol to daj po kropli na każde ogniwo , zostaw na noc i przetrzyj rano szmatą. Ja tak robię i bardzo rzadki finish line dry potrafił wystarczyć na 100 km. Jeśli ten brunox jest gęsty to może wystarczyć i na 250 km. Rohloff na przykład tak wystarcza.

Smarujesz wtedy , kiedy zaczyna być słyszalny napęd. Kropla na kilka ogniw nie wystarczy bo sam się nie rozprowadzi , musisz dać na każde ogniwo po kropli.

Napisano

Skoro dostałam różne informacje z dwóch źródeł (jedno w sklepie rowerowym) to nie jest chyba dziwne, że wolę zapytać o konkret niż sugerować się tym co ludzie ogólnie piszą w necie.

Napisano

Po pierwsze przed smarowaniem łańcuch należy umyć. Po drugie nie da się jednoznacznie podać liczby kilometrów ponieważ wiele zależy od pogody i warunków, w jakich rower jest eksploatowany. Lepiej za często niż za rzadko. (pod warunkiem, że najpierw było mycie)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...