Skocz do zawartości

[kaseta] ósemka do szosy

matyldazlasu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Muszę wymienić kasetę (i łańcuch; korba jest jeszcze chyba znośna) w mojej szosie. Możecie podpowiedzieć jaką kasetę ośmiobiegową warto kupić i gdzie? Ja się zupełnie na tym nie znam. Miesięcznie przejeżdżam jakieś 800-900 km. 

Napisano

Sporo. Szacun ;)

Najpierw sprawdź jaką masz obecnie kasetę - w miejsce Campangolo nie wstawisz Shimano.

Jeżeli wiesz, już jaka firma, to zdecyduj czy obecne stopniowanie Ci odpowiada - może brakuje Ci lżejszego, albo szybszego przełożenia?

Potem przeczytaj ewentualnie policz na swojej obecnej kasecie ile masz ząbków.

A potem znajdź kasetę 8 rzędów ze stopniowaniem jakiego potrzebujesz :)

Na płaskie tereny może być np 12-23T, ale jak potrzebujesz lżejszych do podjazdów to warto założyć z większymi, np 13-26T. W przypadku większych, np 28T trzeba się też upewnić, że przerzutka taką obsłuży - sprawdź w dokumentacji Twojej.

Najbardziej prawdopodobne jest, że będzie Ci pasować Shimano CS HG50-8.

Napisano

Sporo, bo to głownie dojazdy do pracy są :) Z lasu do miasta mam kawałek. Mam oczywiście shimano. Może się niejasno wyraziłam. Jeżdżę do pracy, więc często w deszczu, błocie i tak dalej, i napęd się zużywa. Czy warto kupić coś droższego czy raczej tańszego właśnie? Na razie znalazłam takie opcje: claris, sora, decathlon. Chcę mieć na górze więcej niż 23, a na dole może być 11. 

Napisano

Decathlona odpuść, to są kasety od sunrace. Weź pierwszą lepszą byle z dobrym stopniowaniem, np. tą:
http://allegro.pl/kaseta-shimano-claris-sora-cs-hg50-8-sp-box-12-25t-i5309009436.html
Do tego łańcuch KMC X8

Ewentualnie jak chcesz taniej możesz założyć taką, ale tracisz na stopniowaniu i jak jeździsz głównie po płaskim to za wiele ci nie da:
http://www.dobrerowery.pl/kaseta-zebatek-8rz-hg51-shimano-alivio-11-28?from=listing

Napisano

Z Shimano CS HG50-8 to w tej chwili najwyższy dostępny model, bo 8rzędowe to najniższa grupa Claris :(

Są jeszcze SRAM PG-830 i PG-850 (niższy i wyższy model). Na PG-850 kiedyś jeździłem i byłem bardzo zadowolony, ale to było z 8 lat i 3 rowery temu, więc nie wiem jak ich jakość obecnie. Mają opcję 12-26T, bo Shimano takich nie robi i jest nawet aukcja z dobrą ceną:

http://allegro.pl/kaseta-sram-pg-850-8s-12-26t-power-glide-gratis-i6783143018.html

Napisano

Decathlona odpuść, to są kasety od sunrace. 

A co jest nie tak z kasetami Sunrace? W czym lepsza jest HG-50?

Pomijając fakt, że w Decathlonie Sunrace sprzedawane jako Btwin są o ponad 50% droższe niż w innych sklepach.

Napisano

Właśnie z takiego powodu że są zbyt drogie. Co do wytrzymałości kaset, shimano jest sprawdzone i używane przez wiele osób. Miałem w szosie kasetę i łańcuch sunrace. Tak mniej więcej po 600 km łańcuch rozciągnął się mocno. Bardzo mocno. Lepiej nie ryzykować tylko wziąć shimano.

Napisano

Akurat Shimano nie należy do geniuszy trwałości kaset jak i łańcuchów. Szkoda że nie miałeś porównania do tych podzespołów od Campagnolo, to byś zdanie zmienił. Shimano jest tanie, ogólnodostępne i to jest jego główna zaleta.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...