KaroPL Napisano 2 Marca 2017 Napisano 2 Marca 2017 Mam problem z piasta Sram. Rozebrałem ją i napakowałem dużo tawotu. Czy to może powodować, że piasta nie przekazuje napędu na koło? Może sprzęgło nie działa jak trzeba czy coś?
Witboj Napisano 2 Marca 2017 Napisano 2 Marca 2017 Jeżeli napakowałeś ten tawot także do bębenka to oczywiście, że tak. W bębenku to najlepiej się sprawdza gęsty olej. np. Rohloff albo specjalne rzadkie smary NGLI1 jak RSP Goflow lub Shimano - właśnie do bębenków, w śladowych ilościach (film smarny).
KaroPL Napisano 2 Marca 2017 Autor Napisano 2 Marca 2017 Dzięki, jutro sprawdzę, rozbiorę i złoże i dam znać. O rowerach trochę wiem ale te piasty to dla mnie czarna magia.
Witboj Napisano 2 Marca 2017 Napisano 2 Marca 2017 A... teraz do mnie dotarło, że pewnie masz wielobiegową. To tym bardziej tawotu się nie pakuje.
firefoks Napisano 3 Marca 2017 Napisano 3 Marca 2017 Gęsty smar daj tylko do łożysk, do trybów coś rzadszego ale nie sam olej bo ta piasta nie ma żadnych uszczelnień. Ja dałem smar zmieszany z olejem. A pieski tylko symbolicznie.
Mod Team Puklus Napisano 3 Marca 2017 Mod Team Napisano 3 Marca 2017 Do piast wielobiegowych stosuje sie raczej to co producent zalecił, lub zamienniki o podobnych właściwościach.
firefoks Napisano 3 Marca 2017 Napisano 3 Marca 2017 Ja właśnie stosuję zamienniki o podobnych właściwościach, nie zamierzam płacić za smar z napisem "Sram" 10 razy więcej
Mod Team Puklus Napisano 3 Marca 2017 Mod Team Napisano 3 Marca 2017 Ale skoro nie działała, widocznie nasmarowałeś coś czego nie powinieneś Opisz co i jak robiłeś.
KaroPL Napisano 3 Marca 2017 Autor Napisano 3 Marca 2017 Rozebrałem od tej ''złej'' strony czyli od zębatki. Wyciągnąłem co się dało ( drugiej strony nie rozbierałem ani razu), wyczyściłem wszystko od tego tawotu, zalałem olejem i z powrotem poskładałem. Dalej nie działa, zauważyłem ze jak wepchnę ten ''popychacz sprzęgła'' to dopiero zaczyna przekazywać napęd. Wcześniej przed rozkręceniem podczas zmieniania biegów łańcuch spadał. Tak mówiła Pani, która mi dała rower do zrobienia. Może coś od zewnątrz źle składam lub się coś popsuło (zmieniacz biegów). Miałby ktoś zdjęcia jak powinien być poprawnie założony ten czerwony plastik?
firefoks Napisano 3 Marca 2017 Napisano 3 Marca 2017 Plastik jest dobrze, dzióbek ma iść w wycięcie popychacza.
KaroPL Napisano 8 Marca 2017 Autor Napisano 8 Marca 2017 Plastik wymieniłem na nowy i zaczeła przekazywać napęd. Nie zmienia biegów co jest grane ?
KaroPL Napisano 9 Marca 2017 Autor Napisano 9 Marca 2017 Chyba tak, jak wkładam śrubokręt to go pcha normalnie.
firefoks Napisano 9 Marca 2017 Napisano 9 Marca 2017 Poszukaj manuala o składaniu tej piasty - był tu gdzieś na forum. Po polsku, z opisem i z dokumentacją zdjęciową. U mnie np. była taka awaria,że wysypał się wianek łożyska małego prawego i ta spężyna od zabieraka się poskręcała w jeden zwój i zabierak się nie zazębiał. Z tego co pamiętam były tylko 3 lub 4 biegi. Po wymianie tego łożyska hula do dzisiaj już 3 lata. Co prawda dużo tym rowerem nie jeżdżę - tylko w zimie i użytkowo do pracy i na zakupy, max. 2 tys. km rocznie. I jeszcze taka uwaga: w klikboxie są 2 języczki: jeden popycha i zwalnia bolec a drugi tę rurkę w odpowiedniej sekwencji.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.