Skocz do zawartości

[Łańcuch] do Nexusa 8 SG-8R25

inforobert

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukam łańcucha, nie wiem co wybrać.

Obecnie rolę  napinacza spełniać będzie przerzutka, ale docelowo będzie napinacz CT-S500 Alfina, ten ma ale ograniczenie, maksymalna różnica miedzy tarczami na korbie to 16 zębów. Obecnie korba na 3 tarcze, różnica 18 zębów

Do w/w kompletu pasuje CN-HG93/71/53.

Co wybrać u konkurencji ?

KMC Łańcuch X9-73

PC-951 PowerChain II 9s plus spinka

SRAM łańcuch PC-971 PowerChain II 9speed 

Napisano

Tą korbę z przodu też masz na 9s? Czy ona tylko chwilowo?

Osobiście używam w planetarnych piastach napędu od kaset 7-8 biegowych,tanio wychodzi.

Ja mam taki napinacz,na suport jest najlepszy.

post-182266-0-31968100-1485081771_thumb.jpg

Napisano

Korba jest pod 8 rzędowy system 42/34/24

Napinacz CT-S500, Shimano zaleca łańcuchy 9 rzędowe.

Koronka do Nexusa/Alfina, Shimano zaleca łańcuch 9 i 10 rzędowe, ewentualnie CN-NX10.

Hmm, tak na logikę to 8 rzędowy jest szerszy więc nie powinno być problemu z dopasowaniem.

Jeśli korba spasuje z linią łańcucha, Nexus -> Korba, i nie będzie ocierać przy skrajnych położeniach to zostawię taką jaka jest.

Jak nie to będę szukał korby 3 tarczowej , najlepiej z wymiennymi tarczami aby różnica między najmniejszą a największa tarczą była nie większa niż 18 zębów. 

Napisano

Rozumiem że chcesz oprócz Nexusa mieć trzy tarcze? Miałem taką kombinację z takim Nexusem,

korba była od 7 i 8 biegowych kaset,jako napinacz miałem przerzutkę Deore. Wszystko chodziło bez zastrzeżeń. Manetka była bez indeksu. A Shimano zaleca to co drożej wychodzi ;)

Napisano

Rower w serwisie. Kupiłem łańcuch 8 rzędowy X8 93, okazało się że to jednak lepszy wybór niż 9 rzędowy, według serwisu.

Sklep serwisuje Nexusy, i takie kombinacje już wcześniej robili, 

Manetki z Alfine drogie, konkurencja produkuje manetki kompatybilne z Nexusami 8 ?

Manetka była bez indeksu

Jaką miałeś manetkę ?

• 2 miesiące temu...
Napisano

Odgrzeję temat.

Wczoraj zrobiło się ciepło, piasta działała dobrze, biegi wskakiwały idealnie, ale piasta zrobiła się głośniejsza, te typy podobno tak mają.

Piastę zdemontowałem, dosmarowałem smarem MANNOL EP-2 Multi-MoS2 Grease 8099

80105600010_b.jpg

Według klasy konsystencji NLGI 2.

Moje spostrzeżenie. Shimano skromnie smaruje piasty, mała ilość smaru. 

Napisano

Rower w serwisie. Kupiłem łańcuch 8 rzędowy X8 93, okazało się że to jednak lepszy wybór niż 9 rzędowy, według serwisu.

Sklep serwisuje Nexusy, i takie kombinacje już wcześniej robili, 

Manetki z Alfine drogie, konkurencja produkuje manetki kompatybilne z Nexusami 8 ?

Jaką miałeś manetkę ?

Miałem najzwyklejszą Shimanoską wajchę.

Dobrze że poczytałem opisy manetek Alfine, bo przymierzam się do zakupu.

Występują dwie wersje manetek w Alfine.

Zmiana biegu od 1 do 8 , zaciąga się linkę.

Zmiana biegu od 1 do 8 , luzuje się linkę.

Do piasty SG-8R25 stosuje się manetkę low-normal. 

https://1drv.ms/f/s!AtHZJFjVcfkeh_cZtGV8_W0y1ani0g

Napisano

Nie pytałeś o kompatybilność manetek Alfine między sobą ale faktycznie są dwa rodzaje piast - pierwsze wersje czyli S500 i S501 mają "odwrotną" manetkę, S7000 ma już "klasyczną". 

I choć jak ma się więcej rowerów to w głowie zostają złe odruchy ja lubię tą odwrotną z S501 - bardzo wygodnie zrzuca się biegi na podjazdach, kilka szybkich kliknięć luzujących linkę w przerwach od pedałowania i nie ma żadnych problemów. 

Napisano

Tak, nowsze modele mają top normal.

Znalazłem do nexusów low normal manetki:

SL-8S20 (Revo)

SL-S500 (Alfine Rapid fire plus)

i  klamkomanetki 

SB-8S20 (Revo)

ST-8S20 (Tap fire)

Napisano

Mam Alfine 8 gdzie na jedynce linka jest na luzie i odwrotna manetka pasuje,bo mam taką.Odstępy między biegami są takie same,więc najważniejsze by liczba biegów się zgadzała.

Mam Alfine 8 gdzie na jedynce linka jest na luzie i odwrotna manetka pasuje,bo mam taką.Odstępy między biegami są takie same,więc najważniejsze by liczba biegów się zgadzała.

• 3 miesiące temu...
Napisano

Odgrzeję temat.

Pod koniec kwietnia kupiłem : manetka prawa tylna Shimano Alfine SL-S503 8speed

Wszystko działa bez problemów, szybkość przerzucania błyskawiczna.

Kciukiem wrzuca się z 1 do 8, dolna dźwignia

Kciukiem lub palcem wskazującym z 8 do 1, górna dźwignia jest dwukierunkowa.

Biegi można też zmieniać w trakcie pedałowania,  przy lekkim pedałowaniu lub wysokiej kadencji nie ma problemów,  przy niskiej kadencji i jednocześnie mocnym pedałowaniu zmiana biegów nie zalecana.

136231.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...