Skocz do zawartości

[1x11] Dlaczego nie, dla amatora ?

michu692

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Problemem jest to, że by zaistnieć szerzej coś rozpromowali a coraz więcej producentów ram nie daje opcji montażu przedniej zmieniarki. Więc słowo "przystosowany" zaczyna być kluczowe.

No tak, ale ten problem dotyczy głównie rowerów o geometrii zjazdowej, bardzo często fulli o dużym skoku. Fulle ścieżkowce i większość HT mają możliwość montażu przedniej zmieniarki i praktycznie zawsze wychodzą seryjnie już z korbami 2/3xX. Nie zmienia to jednak faktu, że część społeczeństwa będzie czuła się wykluczona, poprzez brak montażu innego napędu niż producent sobie wymyślił.

Napisano

Faktycznie był argument o szerszych widełkach w takich klasycznych HT gdzie szeroka opona jest potrzebna tak samo jak wrzód na dupie. 

Tak jest z przystosowaniem ramy na dziś a jak będzie za jakiś czas nie wiemy. Może ta zaraza się rozprzestrzeni jak press fit. 

Napisano

Wiem ze to OT ale dzisiejszy producenci mają głęboko w tyłku stopniowanie kaset, korb, montażu przednich zmieniarek itd.

Dajcie mi korbę 46x34x24 lub kasetę 8rz 14-30, liczną się tylko nowe standardy narzucane przez producenta.

Napisano

Dajcie mi korbę 46x34x24 lub kasetę 8rz 14-30, liczną się tylko nowe standardy narzucane przez producenta.

A gdzie ty chcesz to montować? W MTB?

Napisano

Wiem ze to OT ale dzisiejszy producenci mają głęboko w tyłku stopniowanie kaset, korb, montażu przednich zmieniarek itd.

Posiadasz obecnie kasetę 8sp 14-30 i korbę jak wyżej?

Napisano

Problemem z przesiadką na 1xx jest w głowie a nie w nogach i cenie. Mamy wybór i niech tak pozostanie jak najdłużej. Gorzej jeśli większość producentów zaczyna kombinować z dziwacznymi standardami- zmuszając nas zarazem do takich rozwiązań jakie oni chcą dotyczy to nie tylko napędu.

Po to mamy fora aby ponarzekać a karawana jedzie dalej.

Napisano

W moich rodzinnych Górach Sowich które w kategoriach światowych są zmarszczkami to problem tak czy inaczej nie był nigdy, nie jest i nie będzie w głowie. :) Nawet w czasach największej dyspozycji nie byłem w predyspozycji do jazdy na zbyt twardo. Musiałbym - chcąc iść z duchem - "zawinąć Orła" by wyrównać dotychczasową konfigurację (26 cali na kołach i 22/36 w napędzie) po miękkiej stronie. Na zmiany przyzyczajeń kadencyjnych też w moim mniemaniu już jestem za stary (podobno na zmiany nigdy nie jest za późno, choć trzeba widzieć potrzebę takich zmian). Więc głowa mi w napędowej przyszłości (bycia trendi z przymusu) nie pomoże :)

Napisano

Tobo niby się z tobą zgodzę...ale tym roku jeździłem z ekipą na Sowie w różnych konfiguracjach osprzętowych i chłopaki mieli 30/42 i jechali wszystko. A było momentami co szarpać. O sobie nie mówię celowo bo ja miałem hardkorowe biegi- i też wszystko objechałem.... 1:1 ;-(

Organizm zawsze będzie dążył do maksymalnych ułatwień. Załóż kasetę zębatką o 2 zęby mniejszą i też to przejedziesz. Ja zawsze jak widziałem stromy podjazd redukowałem na 22/34.... teraz nie mam aż tak miekko i też wszystko jadę bo nie mam innego wyjścia. 

Ale ja daleki jestem od przekonywania kogokolwiek do jedynie słusznej racji. Jak wcześniej pisałem- da się na tym jeździć. Wiele osób ma i używa.

Napisano

Tymczasem ankieta pokazuje, że trójblaty trzymają się mocno, ale głównie za sprawą 3x9, choć 3x10 też nie w śladowych ilościach.

Jednoblatów jest prawie tyle co dwublatów. Na ogół jest to 1x10 a nawet 1x9. Ilość 1x9 jest dla mnie zaskoczeniem. Widać wielu osobom to wystarcza. Może nie ma się czemu dziwić. W lecie zrobiłem ok. 300 km na Mazurach rowerem z 2x9. Nie zrzucałem z blatu i mi wystarczało, więc praktycznie jechałem, jak na 1x9.

woojj, Twoja wycieczka na Sowę była już przedmiotem debaty... Pamiętam konkluzję tamtej rozmowy - widzimy się wiosną w Beskidzie Śląskim i będziemy wzajemnie oglądać, jak sobie radzimy :) Mnie argument, że się da nie przekonuje. Bo to trochę jakbym miał się golić brzytwą, bo się da, jest tanio i prosto. To prawda, ale wolę maszynkę elektryczną.

Napisano

1x9 to po prostu alternatywa taniego igla dla mas- dla spróbowania, do testów.... dokładnie mój przypadek.... i tak pozostanie.

Ja też jestem zdziwiony ilością 1xx... spodziewałem się o wiele słabszego wyniku.

Ja chętnie pośmigam w beskidzie jak za dawnych lat ;-))) a że 40 już na karku to raczej będzie trudniej niż łatwiej. 

Napisano

Te ilości wynikają pewnie z momentu/czasu w jakim kupiliśmy rower. Jak ktoś ma 7 latka to ma 9rz, nowsze modele to już 10, a najnowsze 11rz. Ponadto 9rz jest obecnie montowane w tanich rowerach, ktorych średnia popularność będzie z pewnością największa. W skali kraju osób, które zmieniają napędy co 2 lata będzie naprawdę mało, a 1rz montowany jest seryjnie raczej w bardzo drogich rowerach.

Wszystkie te elementy generują wynik, więc sugerowanie się nimi nie ma sensu.

By coś takiego miało jakiś wymiar, trzeba by ograniczyć grupę np. do osób biorących udział w maratonach, bo to większe szajby choć i tam pewnie nadal królują napędy 2/3xX

Napisano

Wszystkie te elementy generują wynik, więc sugerowanie się nimi nie ma sensu.
oczywiście że ma sens..... w przypadku 1x8/9/10 to najczęściej świadomy wybór a nie kupiony rower z takim napędem. Choć wszystko może być inaczej ;-))) 
Napisano

To nic, w skali kraju jest to promil wszystkich rowerzystów, którzy świadomie przebudowali te napędy. Na takie forum zaglądają pasjonaci, a nie stonka, stonka nawet nie wie co to forum rowerowe, a tym bardziej napęd 1x9 i jak go zbudować. A zatem będą to wyniki określonej grupy osób czyli nie będą miarodajne.

Wydaje mi się, że ankieta powinna zadawać inne pytanie:

1 - kto ma i jest zadowolony lub chciał by mieć napęd 1xX w swoim rowerze MTB

2 - kto ma napęd 2/3xX i jest on mu wystarczający nie widząc potrzeby zmiany.

3 - widzę potrzebę posiadania dwóch napędów w zależności od potrzeb (ja bym oddał tu swój głos)

Takie pytanie od razu uwzględniało by fakt posiadania oraz chęci posiadania wynikłe z poglądów.

Napisano

A tak poza głównym nurtem. Szykują się jakieś jednoblatowe nowości? Eagle to wciąż dość świeża sprawa. Druga iteracja 1x12 powstanie pewnie w 2017 r. i będzie odrobinę tańsza i cięższa, ale wciąż nie będzie to napęd dla szerszego grona pasjonatów.

1x11 staje się coraz bardziej dostępny, ale w głównym nurcie chyba nic powyżej 10-42 i 11-46 nie pojawi się. Spodziewam się, że różne opcje 1x11 będą po prostu spływać do niższych kategorii cenowych rowerów, jak u Krossa - już w rowerach poniżej 5000zł.

Zatem Sram zapewne w najbliższym roku nie wykona większego ruchu. Shimano ostatnio XTR odświeżał w 2015 r., więc pewnie też nie należy spodziewać się nerwowych ruchów. Chyba szykuje się okres względnej stabilizacji przez rok lub dwa. Czy tylko ja to tak widzę?

Napisano

Ja jestem- sceptycznie nastawiony na wszystkie pseudo nowinki w rowerach, ale NW + gripszift- mnie wybitnie przypasował ;-))) Pasuje do mojej filozofii prostej budowy. Takie skuteczne uproszczenie roweru. Bałem się o wiele rzeczy- trwałość, zestopniowanie, awaryjność... niepotrzebnie. Dla mnie narzekanie na sprzęt.... jego rodzaj ....typ to tylko wymówki. Dało się kiedyś jeździć po górach z młynkiem 26/32... to i teraz się da na 32/42... I tak nie da się uniknąć pchania ;-)))) 

Napędy 1x11 są u każdego w kolekcji ..... w rowerach za 4 tys nawet.

Napisano

Ale kiedyś można było założyć ciasną kasetę, dziś już nie. Co to za przyjemność z jazdy gdy trzeba pchać? To lepiej z papcia iść na wycieczkę, będzie łatwiej ;)

Tak można się bawić na argumenty bez końca :D

Napisano

Tempus fugit, dyscypliny kolarskie też umierają jak np. freeride czy dual slalom. Obecnie dogorywa 4x, może maratony są następne w kolejce.

Chyba szykuje się okres względnej stabilizacji przez rok lub dwa. Czy tylko ja to tak widzę?

Też mi się tak wydaje, w innym przypadku za szybko dojdą do szklanego sufitu.

Napisano

W tym?

http://ritzelrechner.de

Prosto przecież, z lewej wybierasz sobie posiadane obecnie przełożenia (korbę i kasetę). Na środku wybierasz rozmiar koła z oponą oraz przestawiasz wyniki na wartość przełożenia %development. By porównywać to co masz z tym co byś chciał, klikasz %compare otwierając w ten sposób drugie okno. Właśnie w tym drugim oknie ustawiasz sobie drugi zestaw i gotowe, wyniki widać czarno na białym. Oczywiście po prawej możesz sobie przestawiać wartość kadencji by zobaczyć jaką prędkość będziesz w stanie uzyskać na danym przełożeniu. Proste i bardzo pomocne.

Nie wiem czy dobrze zrobiłem. http://ritzelrechner.de/?GR=DERS&KB=36&RZ=11,12,14,16,18,21,24,28,32,36&UF=2281&TF=90&SL=2.6&UN=KMH&GR2=DERS&KB2=28,38,48&RZ2=11,13,15,17,20,23,26,30,34&UF2=2220

Podoba mi się Trek Superfly 6 2017 , czy dobrze tam wszystko wpisałem? I jak czytam jaki bieg itp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...