Skocz do zawartości

[opony]zużycie opony

greg76

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

I właśnie chodziło mi o coś rzeczowego, konkretnego. To pozwala wyciągnąć mi wnioski.

Wysłane z Tapatalka

Moim zdaniem to nie wyciągasz żadnych wniosków z tej rozmowy.Poprosiłeś o ocenę opon i informację o min.wysokości bieżnika.Nie dziwię się forumowiczom że się czepiają o to co zamieściłeś.Zużycie opony to nie tylko subiektywna wysokość bieżnika.Pod tym błotem mogą być takie spękania opony że zagraża to Twojemu życiu i zdrowiu ale Ty wiesz przecież lepiej co tam jest.Nie wiem tylko po co pytać w takim razie.Co do samej opony to odpowiedź jest jak widzisz wszelaka.Jeden by już wymieniał inny zrobi na tym kolejne 3000km co też nie zmienia faktu że forumowicze chcą pomóc.Dla mnie możesz sobie zmieniać opony nawet codzienie. Jak bym mi ktoś jednak powiedział że na tych samych oponach robi 2x większy przebieg niż ja to bym od razu męczył Go z czego to wynika.Takie są wnioski ale Ty jesteś za mądry na takie rady więc po co Ci o nich mówić.

Napisano

Ale czy ktoś cię prosił o ten wywód?

Wysłane z Tapatalka

Moim zdaniem to nie wyciągasz żadnych wniosków z tej rozmowy.Poprosiłeś o ocenę opon i informację o min.wysokości bieżnika.Nie dziwię się forumowiczom że się czepiają o to co zamieściłeś.Zużycie opony to nie tylko subiektywna wysokość bieżnika.Pod tym błotem mogą być takie spękania opony że zagraża to Twojemu życiu i zdrowiu ale Ty wiesz przecież lepiej co tam jest.Nie wiem tylko po co pytać w takim razie.Co do samej opony to odpowiedź jest jak widzisz wszelaka.Jeden by już wymieniał inny zrobi na tym kolejne 3000km co też nie zmienia faktu że forumowicze chcą pomóc.Dla mnie możesz sobie zmieniać opony nawet codzienie. Jak bym mi ktoś jednak powiedział że na tych samych oponach robi 2x większy przebieg niż ja to bym od razu męczył Go z czego to wynika.Takie są wnioski ale Ty jesteś za mądry na takie rady więc po co Ci o nich mówić.

No to po co mówisz? Co chcesz sobie udowodnić? :-) Dwukrotnie dłużej na tych samych oponach? Być może, że jeżdżę w dwukrotnie cięższych warunkach niż ten koleś, który jeździ po płaskim asfalcie i betonie. Być może, że dwukrotnie gorzej technicznie. Usatysfakcjonowany? Powtarzam, wnioski sam sobie wyciagne. Dla mnie temat zakończony, i nie kreuj się na mędrca tego forum.

Wysłane z Tapatalka

Ok wygrałeś, jesteś najmadrzejszy. Nie marnujmy już wolnego miejsca tego serwera. Inni też chcą podyskutować. Pozdrawiam.

Wysłane z Tapatalka

Napisano

Oj, z tego wątku to powinno więcej osób wyciągnąć wnioski.

Świeżak greg76 zadaje pytanie z typu "kiedy zmienić skarpetki - jak zaczynają śmierdzieć czy jak już dziury wylezą?".

Kilka osób sili się na ironię, kilka usilnie coś sugeruje...

Greg76 cwaniaczy i delikatnie rzecz biorąc się rzuca (koniec tematu itp itd)... Po co się wdawać w dyskusję z kimś kto zadaje głupie pytanie i jeszcze cwaniaczy?

Napisano

A wy tez tak macie ze przednie kolo zuzywa sie szybciej niz tylne? Ja tak mam i to juz 2 komplet.

No to chyba masz rower z fwd :D  

Napisano

Zazwyczaj wszyscy najpierw tył zajeżdżaja od blokowania tylnego koła... dziwne z tym przodem. Ja staram się nie blokować tyłu ale czasem sienie da... choć z drugiej strony czasem jadę też ślizgiem na przedniej ;)  Ale jednak tył schodzi ciut szybciej.

Napisano

O ile nie wykonuje się żadnych akrobacji na przednim kole tylko po prostu jeździ - ostrzej czy nie - to nie ma takiej opcji aby przednia opona zużywała się szybciej. Nie ma to żadnego uzasadnienia i pierwszy raz słyszę takie twierdzenie.

Tylna opona pracuje pod większa masą naszej dupy, jest oponą napędową. W samochodzie tak samo - szybciej nie zużywa się przód czy tył tylko oś napędowa.

Napisano

No ale powaznie pisze przod mi sie szybciej zdziera. To samo klocki z przodu mam bardziej wytarte bo w zasadzie z tylu to jak nowki klocki. Moze opona przednia szybciej sie zciera bo glownie przedniego hamulca uzywam?

Napisano

No ale powaznie pisze przod mi sie szybciej zdziera. To samo klocki z przodu mam bardziej wytarte bo w zasadzie z tylu to jak nowki klocki. Moze opona przednia szybciej sie zciera bo glownie przedniego hamulca uzywam?

Hamowanie przednim hamulcem to podstawa :) Przedni hamulec daje więcej możliwości i szybciej zatrzymuje rower. Ja mając dwie te same opony używałem samego przodu a i tak tylna opona poszła szybciej.

Masz dwie te same opony? Co to za jedne? 

Napisano

Ludzie, chodzi o bieżnik. Nie interesują mnie twoje zakichane rady :-) I nie musisz ich pisać...

Idź się błaźnić gdzieś indziej, co?

Napisano

No ale powaznie pisze przod mi sie szybciej zdziera. To samo klocki z przodu mam bardziej wytarte bo w zasadzie z tylu to jak nowki klocki.
Ustaw zbieżność ;-))) ....i przestań ludzi wkręcać. 
Napisano

Poprzednie mialem michelin cantry trial a jeszcze wczesniej continental explorer.

Teraz continental race king. Zawsze mam te same opony na przod i tyl.

Zobaczymy jak z tymi wyjdzie.

Napisano

Cos w tym moze byc. Bo dotychczas jezdzilem na 4 z groszami bara na obu. Teraz jezdze (Po strasznych bulach plecow) na 2 z groszami bar na obu. Komfort jazdy o niebo lepszy.

Ale wracajac. Jedyne sensowne wytlumaczenie to cisnienie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...