vesco19 Napisano 30 Września 2016 Napisano 30 Września 2016 Cześć,Mam Meride matts tfs xc 100 z napędem tylnym:piasta: Shimano fh-rm30 8rzkaseta: Shimano cs-hg40-aw 8rz Zamierzam wymienić piastę na jakąś Deore ale nie wiem czy wszystko będzie ze sobą współgrać. Na przykład moja stara piasta ma wypustki na bębenku proste a deore na środku każdej wypustki ma wgłębienie nie wiedzieć czemu. Weźmy np piaste fh-m590, na stronie Shimano można znaleźć (http://si.shimano.com/php/download.php?file=pdf/um/SI-3SY0A-001-POL.pdf) że jest ona kompatybilna z kasetą CS-HG61 ale czy naprawde nie będzie współpracować dobrze z cs-hg40-aw?Wydaje mi się że rozstawy pomiędzy wypustkami są lub powinny być identyczne w każdej kasecie i bębenku piasty, więc każda kaseta 8rz będzie współpracować z 8rz piastą?Załączam grafike dla ułatwienia zrozumienia o co mi chodzi.Jeśli ktoś zna jakąś strone gdzie jest opisane o kompatybilnościach albo pomógł zrozumieć byłoby miło
Tatanka Napisano 30 Września 2016 Napisano 30 Września 2016 Piasty są kompatybilne.Te wypustki to pewnie dla zmniejszenia wagi
piciu256 Napisano 30 Września 2016 Napisano 30 Września 2016 Wszystko będzie pasować, te "wypustki" to tylko usunięty materiałw celu obniżenia masy o kilka gram, szerokość bębenka jest taka sama, i dodatkowo potwierdzę ci z własnego doświadczenia że będzie działać, bo sam zrobiłem podobną przesiadkę- miałem takie same dziadostwo co ty, ale przeszedłem na deore m615, i działała o niebo lepiej więc jak najszybciej pozbądź się tego czegoś i montuj deorkę
vesco19 Napisano 30 Września 2016 Autor Napisano 30 Września 2016 Dzięki wielkie za odpowiedź A jeszcze takie pytanie co na przyszłość się może wiedza taka przyda (graficznie w załączniku przedstawiłem) szerokość bębenka i długość pomiędzy obręczami mocowania szprych są standardem w piastach i bez obawień można większość mocować podobnych piast?
piciu256 Napisano 30 Września 2016 Napisano 30 Września 2016 W piastach z hamulcem tarczowym chyba jest jakaś różnica, ale to byś musiał porównać wymiary konkretnych piast shimano, szprychy pewnie by pasowały tak czy siak bo 1mm w długości nie robi żadnej różnicy
gtb Napisano 1 Października 2016 Napisano 1 Października 2016 Zamiast pchać się archaiczne shimanowskie kulki (im nowsze modele tym gorsze jakościowo) dozbieraj parę groszy i idź w maszynówki , np. Novatec 042 -sprawdzona pancerna piasta a lekkość toczenia jest nie porównywalna .
piciu256 Napisano 1 Października 2016 Napisano 1 Października 2016 no nie przesadzaj z tą gorszością shimano... piasty akurat robią niezłe, a novatec wymagałby najprawdopodobniej nowych szprych,juz nie mówiąc o tym że sama piasta jest droższa. Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.