alagor96 Napisano 11 Sierpnia 2016 Napisano 11 Sierpnia 2016 Witam, składam obecnie rower dla siostry i kupiłem korbę, dokładnie model fc m131 42. Prosta, ale nie uważam, żeby akurat korba była potrzebna jej lepsza. Zdecydowałem się na nią, bo wyjątkowo spodobała mi się wizualnie jak na tak niską grupę( https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/rowerowe-mechanizmy-korbowe/mtb-trekking/p,mechanizm-korbowy-tourney-fc-m131-shimano,45535.html ). Na aukcji (nie tej z linku, to tylko przykład) były dwa wyraźne zdjęcia, dokładnie takie jak w centrumrowerowym.pl. Jednak otrzymałem coś takiego: http://www.alerower.com/220-thickbox_default/korba-shimano-tourney-fc-m131-3x6-7-8-rzedowa.jpg Niby ten sam model, podobna stylistyka, ale ten drugi wygląda jak paździerz. Oczywiście napisałem do sklepu, ale oni twierdzą, że: " Zamówiona korba jest w pełni zgodna z opisem, na przedstawionym zdjęciu jedynie trzeci rząd zębów wystaje poza osłonę." Wydaje mi się to brednią, bo skoro coś raz wystaje, a raz nie to nie jest tym samym. Zamierzam zwrócić sprzęt, ale nie zamierzam płacić za wysyłkę, skoro to sklep wysłał mi inny towar. A co Wy o tym myslicie?
Fenthin Napisano 11 Sierpnia 2016 Napisano 11 Sierpnia 2016 Nie wiem, jak wygląda opis, więc się nie wypowiadam. Ale. Korba ta występuje w dwóch wersjach: http://si.shimano.com/php/download.php?file=pdf/ev/EV-FC-M131-3035A.pdf Kierowanie się zdjęciami jest nieco zdradliwe. Koszty zwrotu ponosisz Ty, natomiast sprzedawca ma obowiązek zwrócić Ci koszty zakupu plus najtańszej oferowanej opcji wysyłki.
alagor96 Napisano 11 Sierpnia 2016 Autor Napisano 11 Sierpnia 2016 http://allegro.pl/korba-shimano-tourney-170mm-fc-m131-oem-42-34-24t-i6326813227.html Co mi tam, mogę podać link.
gtb Napisano 11 Sierpnia 2016 Napisano 11 Sierpnia 2016 W opisie jest zaznaczone : "Posiada pełną osłonę łańcucha którą można zdemontować." . Opis był zgodny i jedyne co możesz zrobić to wypełnić formularz zwrotu i odesłać - niestety na swój koszt.
Tatanka Napisano 11 Sierpnia 2016 Napisano 11 Sierpnia 2016 W opisie aukcji jest napisane że koszt odesłania towaru nie podlega zwrotowi
grande1970 Napisano 11 Sierpnia 2016 Napisano 11 Sierpnia 2016 własnie kolega napisał to co chciałem, czyli to że posiada pełną osłonę a na zdjęciu nie
alagor96 Napisano 11 Sierpnia 2016 Autor Napisano 11 Sierpnia 2016 Macie rację, ale przecież ta ze zdjęcia też posiada osłonę, wiec mam się domyślać, że chodzi o inną osłonę? I czy wyraźne zdjęcie i nie zaznaczenie, że wygląd towaru może odbiegać od zdjęcia nie przechyla szali na moją stronę?
Tatanka Napisano 11 Sierpnia 2016 Napisano 11 Sierpnia 2016 Oni mają swoją rację,a Ty swoją.Szkoda się szarpać.Wystaw negatywa z opisem za co.Ja osobiście sprawdzam komentarze jeśli kupuję pierwszy raz
gtb Napisano 11 Sierpnia 2016 Napisano 11 Sierpnia 2016 Pełna osłona jest osobnym elementem z nr katalogowym (patrz manual przesłany przez @@Fenthin) , ta ze zdjęcia to tylko element ozdobny. W ofertach sklepów internetowych zdjęcia są zazwyczaj poglądowe z katalogów producentów a o specyfikacji konkretnego produktu stanowi opis. Na przyszłość przed zakupem zadawaj pytania , to najlepszy sposób na uniknięcie nieporozumień jak i walkę o swoje rację - gdybyś otrzymał odpowiedź ,że jest taka jak na foto na maila miałbyś podstawy do reklamaji , a tak niestety prawo jest po ich stronie.
alagor96 Napisano 11 Sierpnia 2016 Autor Napisano 11 Sierpnia 2016 Do czego to doszło, żeby trzeba było przed zakupem zakładać, że sprzedawca chce mnie oszukać.
alagor96 Napisano 24 Sierpnia 2016 Autor Napisano 24 Sierpnia 2016 Dobra, po moim zdecydowanym sprzeciwie (zdecydowanym, ale kulturalnym!) sklep zgodził się zwrócić koszty. Otrzymałem przelew, w którego skład wchodziła cena korby i przesyłek w dwie strony, czyli całe pieniądze jakie wydałem na ten nieudany zakup. Warto walczyć o swoje, nawet nie dla tych kilku złotych, ale dla pokazania sklepom, że należy szanować klientów i nie próbować ich oszukiwać poprzez niejasności w opisach. Nie wystawię sklepowi negatywnej opinii, bo jednak ostatecznie zachował się przyzwoicie i straciłem jedynie czas.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.