Skocz do zawartości

[napęd] Drgania podczas jazdy

Mapcio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Od niedawna jestem posiadaczem roweru Scud Argon 3.0. Już od początku zauważyłem pewien dyskomfort a mianowicie przy wrzuceniu najcięższego biegu tzn. 3x8 odczuwam stopami przy pedałowaniu pewne drgania, wibracje. Drgania te są jeszcze delikatnie odczuwalne na przełożeniu 3x7 a na pozostałych zjawisko to nie występuje. Zwracam się z pytaniem w czym może tkwić problem? Dodam jeszcze że rower jest nowy, przejechane koło 200km. 

Napisano

We wszystkich rowerach jakie miałem to zjawisko występowało, niezależnie od zużycia napędu- ale przy większym się trochę nasilało, według mnie to wynika zwyczajnie z tego jak jest zbudowany napęd (niełożyskowany łańcuch+ ostatnie koronki kasety wystające trochę poza łożysko w bębenku)

Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty.

Napisano

Nie da się z tym nic zrobić. Podpowiem tyle, że w lepszych kołach takie coś nie występuje, bo są na lepszych łożyskach, siła lepiej sie rozłoży.

Chociaż według mnie to absolutnie w niczym nie przeszkadza.

Napisano

Mi przy napędzie 2x10 jak mam rower w powietrzu też mam coś takiego, ale podczas jazdy tego nie odczuwam.

Ale wydaje mi się że tego kiedyś u mnie nie było, tylko że ja mam łańcuch już trochę zużyty. ;) Może i rozciągnięty mocno nie jest, ale nie podoba mi się jego luz boczny...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...