phoe Napisano 7 Sierpnia 2016 Napisano 7 Sierpnia 2016 Wg mnie zamiast kupować tak drogie manetki, lepiej przejść na SLX 10 rzędów: Policz ile ci wyjdzie zakup SLX, tj: - kaseta HG50 10-11-36- przerzutka SLX RD-M675- łancuch KMC X10.73- no i manetki SLX, albo XT jak masz kasę, ale SLX naprawdę już fajnie pracują.Zauważ że robiąc taką wymianę, obecne rzeczy sprzedasz za jakieś 100zł spokojnie.
rockys Napisano 7 Sierpnia 2016 Autor Napisano 7 Sierpnia 2016 @phoe - kaseta HG50 10-11-36 - allegro 119+ 16 przesylka- przerzutka SLX RD-M675 - allegro 150+20- łancuch KMC X10.73 - allegro 62+16wychodzi ok.383 zł zostaje ok 217zł z zalozonego burzetu + ok 100zł ze sprzedazy moich gratow.Pytanie teraz jakie manetki do tego zestawu do ok.320zł?
phoe Napisano 7 Sierpnia 2016 Napisano 7 Sierpnia 2016 Jak Ci starczy możesz wziąć łańcuch X10.93(lepsza ochrona przed korozją itp, jak nie lubisz rdzy na łańcuchu), a najlepszym rozwiązaniem jak sporo jeździsz to 2 łańcuchy .73/.93 i rotowanie co 500km.Manetki XT pracują sporo lepiej od SLX, ale SLX też już przyjemnie pracują. Kupując łańcuch ze spinka, a takim jest KMC, warto kupić zapasową spinkę i wozić ją ze sobą. btw, kup jak najwięcej u 1 osoby, wyjdzie ci przesyłka taniej i szukaj z paczkomatem to masz 8zł za przesyłkę. rowerowy.com centrumrowerowe.pl - tu sprawdź ceny. Czasami coś tam się da wynegocjować taniej.
Mod Team Puklus Napisano 7 Sierpnia 2016 Mod Team Napisano 7 Sierpnia 2016 ale nikt nie polecil godnej alternatywy dla tych manetek tak aby nie wymieniac niczego wiecej w rowerzeA czytałeś co napisałem ?
rockys Napisano 7 Sierpnia 2016 Autor Napisano 7 Sierpnia 2016 Panowie, zeby juz Wam wiecej nei zawracać glowy podaje ostateczna konfiguracje, prosze o potwierdzenie kompatybilnosci:manetki komplet Deore XT SL-M780 SHIMANO - 333złkaseta CS-HG50-10 11-36z 10 rz. SHIMANO - 113złłańcuch X10.73 10rz 114 ogniw srebrny OEM KMC - 60złPrzerzutka tylna SLX RD-M675 SHIMANO 208zł i tu pytanie czy wozek krotki czy długi?łącznie 714złWszystkie te czesci sa w tych cenach dostepne na stronie centrumrowerowe.pl. Czy ten sklep jest godny zaufania?.
phoe Napisano 7 Sierpnia 2016 Napisano 7 Sierpnia 2016 Przerzutkę mają drogo, zapytaj czy taniej nie puszczą(np 190zł). Chcesz zrobić docelowo z przodu 2 czy 3 blaty?Pod 3 blaty długi wózek, pod 2 średni. Jak z 3 blatów chcesz zmienić na 2 to jeszcze przednią przerzutkę, bo nie wiem czy ci się uda sensownie obecną ustawić(można spróbować) I manetki masz z mocowaniem i-spec, oznacza to, że jak nie masz odpowiedniej klamki hamulca, musisz kupić obejmy osobno żeby je móc zamocować.
rockys Napisano 7 Sierpnia 2016 Autor Napisano 7 Sierpnia 2016 Mam z przodu 2 blaty i chcialbym przy tym pozostac. Co do przerzutki to znalazlem ja na allegro taniej bo za 150 zł http://allegro.pl/shimano-slx-rd-m675-gs-10rz-promocja-nowa-i6370826075.html , z tym ze tam jest wozek krotki i nie wiem czy podejdzie?
Gość Napisano 8 Sierpnia 2016 Napisano 8 Sierpnia 2016 @Puklus Co wedlug Ciebie jest nie tak z manetkami m4000? Mam u siebie z przerzutka 592 i dziala fajnie ( chyba). Jakies konkrety?
cervandes Napisano 8 Sierpnia 2016 Napisano 8 Sierpnia 2016 Litości, nic nie zużyte a Wy mu pół roweru każecie modernizować? Regulacja gruntowna i będzie działać wszystko jak należy, oczywiście poza przekosami. Mam w domu Lubej Gianta z Acerą całego i chodzi jak złoto pod kobiecą stopką a i ja jak zdarzy mi się nim przejechać nie mam powodów do narzekania. Po prostu działa, nic więcej i nic mniej. REGULACJA a pieniądze przeznaczyć na inne przyjemności albo akcesoria, ubranka uprzyjemniające jazdę. A sprzęt wymieniać można na lepszy np wtedy, gdy coś zaczyna niedomagać.
piciu256 Napisano 8 Sierpnia 2016 Napisano 8 Sierpnia 2016 Jego pieniądze, jego sprawa, ja bym kupił używany napęd 9s deore, a u ciebie wszystko fajnie działa bo to pewnie stara Acera, a nie nowa 9s Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty.
Tatanka Napisano 8 Sierpnia 2016 Napisano 8 Sierpnia 2016 Miały być manetki do wymiany a wyszedł cały napęd.Na weekendowe jeżdżenie to Altusy wystarczą.Żona jeździ 2 rok.Kwestia regulacji.Pozdrawiam
tobo Napisano 8 Sierpnia 2016 Napisano 8 Sierpnia 2016 Litości, nic nie zużyte a Wy mu pół roweru każecie modernizować? Regulacja gruntowna i będzie działać wszystko jak należy, oczywiście poza przekosami. Mam w domu Lubej Gianta z Acerą całego i chodzi jak złoto pod kobiecą stopką a i ja jak zdarzy mi się nim przejechać nie mam powodów do narzekania. Po prostu działa, nic więcej i nic mniej. REGULACJA a pieniądze przeznaczyć na inne przyjemności albo akcesoria, ubranka uprzyjemniające jazdę. A sprzęt wymieniać można na lepszy np wtedy, gdy coś zaczyna niedomagać. Nie będzie działać. Nowa acera i alivio są do tyłka. Problemem jest wujowa przerzutka o spierdzielonej fabrycznie konstrukcji. Chodzi o modele Shadow. Manetki podpięte do innej przerzutki niż te dwie powodują poprawną pracę napędu.
piciu256 Napisano 8 Sierpnia 2016 Napisano 8 Sierpnia 2016 Chciał wymienić cały napęd- jego sprawa, a ty już cicho bądź bo widać że nie miałeś nigdy w ręku 9rz acery/altusa... Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty.
phoe Napisano 8 Sierpnia 2016 Napisano 8 Sierpnia 2016 Wymienia pół napędu bo: - po1 bo nie opłaca się samych manetek XT kupić do 9s (450 czy 500zł) - po2 ma taki kaprys/potrzebę, bo lepiej to pracuje - po3 ma na to kasę, co was w tym boli?
Markus34 Napisano 8 Sierpnia 2016 Napisano 8 Sierpnia 2016 W zasadzie nic nie boli, zrobi co zechce z reszta nie pierwszy i nie ostatni co się pyta prze 2 tygodnie co ma zrobić a i tak sam decyduje tylko skoro jest weekendowym jeźdźcem jak przyznał to i osprzęt jak dla jeźdźca powinien sobie dobrać a nie bez sensu pawie 7 stów wypieprzyć, sam tego jeszcze pewnie nie założy to i za serwis go skasują... Ale wszystko co potrzebne zostało napisane, dziwię się tylko że nikt o sramie nie wspomina a to jest naprawdę dobry temat.
phoe Napisano 8 Sierpnia 2016 Napisano 8 Sierpnia 2016 Nikt o SRAMie nie wspomina bo GX wymaga bębenka XD, a autor nie pisał że chce koło wymienić.
Gość Napisano 8 Sierpnia 2016 Napisano 8 Sierpnia 2016 A ja powiem tak: Jezdze po plaskim, staram sie caly czas rozwijac, mam manetke Alivio m4000 i przerzutke M-592 Deore Shadow, naped 1 x 9. Naprawde naped w tym momencie to jest ostatnia rzecz ktora mnie ogranicza. Wiadomo ze jak ktos robi milion kilometrow w trudnym terenie wyprzedzajac wszystko i wszystkich, to na mysl o Acerze tylko sie usmiechnie. Na zwykle przejazdzki Alivio starczy, bez przesady. Za jakis czas pewnie cos w napedzie bede dlubal, ale to dlatego ze mam "fanaberie" a nie dlatego ze z tym cos jest nie tak.
Mod Team Puklus Napisano 8 Sierpnia 2016 Mod Team Napisano 8 Sierpnia 2016 Słuchajcie, pisałem to już nie raz, to nie tak ze widzisz nowe manetki i odrazu zuo...Ale jak wytłumaczyć że jeden cieszy miche że ma nowe Alivio a inny tylko sklina. Bardzo łatwo - słaba powtarzalność jakości której nie ma w 770, w 590 i im podobnych, te sety zawsze pracuje tak samo, teraz te najnowsze dziewiątki.. Jak zawieje.
Gość Napisano 9 Sierpnia 2016 Napisano 9 Sierpnia 2016 Bron Boze ze od razu zuo, przeciwnie, kilka postow wyzej pytalem wlasnie gdzie lezy problem. Jak trafie tanie XT to pewnie kupie.
Mod Team Puklus Napisano 9 Sierpnia 2016 Mod Team Napisano 9 Sierpnia 2016 Problem jak już pisałem to jakość. Lekka różnica w mechanizmie manetki, luzu.na nowych przerzutkach + wrodzona gibkosc i juz przy gorszych pancerzach nie działa. Mało tego, ja nie jednoktortnie musiałem w nowym rowerze zmieniać linki lub wprowadzać polska myśl techniczna bo amerykancy widocznie testowali na lepszych linkach :-P
phoe Napisano 9 Sierpnia 2016 Napisano 9 Sierpnia 2016 Problem pojawił się przy 9s/10s bo tam faktycznie minimalnie zasyfiony pancerz czy jakiś luz i przerzutka(łańcuch w sumie) lubi czasami mieć problem ze wskoczeniem na koronkę obok.Jest ciaśniej z tyłu to musi być większa precyzja i dokładność, to jest jeden z głównych problemów, że niskie grupy przy napędzie 7s/8s potrafią jako tako działać, a przy 9s/10s już nie do końca, tylko że to Shimano powinno ogarnąć i robić odpowiednie przerzutki/manetki, jak musi to kosztować 10-20zł więcej żeby się opłacało, to chyba lepiej cenę podnieść, niż sprzedawać gó... już o hamulcach nie wspomnę. Kiedyś można było jeździć i jeździć bez wymiany pancerzy/linek(pancerz potrafił się rozlecieć i dopiero się go wymieniało przy jakimś Altusie 7s z tyłu), a teraz? 2 sezony to już jest coś jak ma nam napęd działa sprawnie.
Piter233 Napisano 9 Sierpnia 2016 Napisano 9 Sierpnia 2016 A ja bym polecał kupić starszy model xt, czyli 750. Nówkę sztukę kupiłem za ok. 80 zł, i działa całkiem fajnie. Co prawda nie mają instant release ("działa" w przypadku wrzucania większej zębatki), ale za tą cenę jest godna polecenia.
tobo Napisano 10 Sierpnia 2016 Napisano 10 Sierpnia 2016 Shimano powinno ogarnąć i robić odpowiednie przerzutki/manetki, jak musi to kosztować 10-20zł więcej żeby się opłacało, to chyba lepiej cenę podnieść, niż sprzedawać gó... już o hamulcach nie wspomnę. Nie opłacałoby się. Nie opłaca się ulepszać produktów względem ich awaryjności przykładowo.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.