Skocz do zawartości

[ napęd ] osprzet acera-rozczarowanie i wymiana

rockys

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wg mnie zamiast kupować tak drogie manetki, lepiej przejść na SLX 10 rzędów:

Policz ile ci wyjdzie zakup SLX, tj:

- kaseta HG50 10-11-36
- przerzutka SLX RD-M675
- łancuch KMC X10.73
- no i manetki SLX, albo XT jak masz kasę, ale SLX naprawdę już fajnie pracują.

Zauważ że robiąc taką wymianę, obecne rzeczy sprzedasz za jakieś 100zł spokojnie.

Napisano

@phoe

- kaseta HG50 10-11-36 -  allegro 119+ 16 przesylka
- przerzutka SLX RD-M675 - allegro 150+20
- łancuch KMC X10.73 - allegro  62+16
wychodzi ok.383 zł zostaje ok 217zł z zalozonego burzetu + ok 100zł ze sprzedazy moich gratow.
Pytanie teraz jakie manetki do tego zestawu do ok.320zł?

Napisano

Jak Ci starczy możesz wziąć łańcuch X10.93(lepsza ochrona przed korozją itp, jak nie lubisz rdzy na łańcuchu), a najlepszym rozwiązaniem jak sporo jeździsz to 2 łańcuchy .73/.93 i rotowanie co 500km.

Manetki XT pracują sporo lepiej od SLX, ale SLX też już przyjemnie pracują.

Kupując łańcuch ze spinka, a takim jest KMC, warto kupić zapasową spinkę i wozić ją ze sobą.

btw, kup jak najwięcej u 1 osoby, wyjdzie ci przesyłka taniej i szukaj z paczkomatem to masz 8zł za przesyłkę.

rowerowy.com centrumrowerowe.pl - tu sprawdź ceny. Czasami coś tam się da wynegocjować taniej.

• Mod Team
Napisano

ale nikt nie polecil godnej alternatywy dla tych manetek tak aby nie wymieniac niczego wiecej w rowerze

A czytałeś co napisałem ?
Napisano

Panowie, zeby juz Wam wiecej nei zawracać glowy podaje ostateczna konfiguracje, prosze o potwierdzenie kompatybilnosci:
manetki komplet Deore XT SL-M780 SHIMANO - 333zł
kaseta CS-HG50-10 11-36z 10 rz. SHIMANO  - 113zł
łańcuch X10.73 10rz 114 ogniw srebrny OEM KMC  - 60zł
Przerzutka tylna SLX RD-M675 SHIMANO 208zł i tu pytanie czy wozek krotki czy długi?
łącznie 714zł
Wszystkie te czesci sa w tych cenach dostepne na stronie centrumrowerowe.pl. Czy ten sklep jest godny zaufania?.

Napisano

Przerzutkę mają drogo, zapytaj czy taniej nie puszczą(np 190zł).

Chcesz zrobić docelowo z przodu 2 czy 3 blaty?
Pod 3 blaty długi wózek, pod 2 średni. Jak z 3 blatów chcesz zmienić na 2 to jeszcze przednią przerzutkę, bo nie wiem czy ci się uda sensownie obecną ustawić(można spróbować)

I manetki masz z mocowaniem i-spec, oznacza to, że jak nie masz odpowiedniej klamki hamulca, musisz kupić obejmy osobno żeby je móc zamocować.

Napisano

@Puklus

Co wedlug Ciebie jest nie tak z manetkami m4000? Mam u siebie z przerzutka 592 i dziala fajnie ( chyba). Jakies konkrety?

Napisano

Litości, nic nie zużyte a Wy mu pół roweru każecie modernizować? Regulacja gruntowna i będzie działać wszystko jak należy, oczywiście poza przekosami. Mam w domu Lubej Gianta z Acerą całego i chodzi jak złoto pod kobiecą stopką a i ja jak zdarzy mi się nim przejechać nie mam powodów do narzekania. Po prostu działa, nic więcej i nic mniej. REGULACJA a pieniądze przeznaczyć na inne przyjemności albo akcesoria, ubranka uprzyjemniające jazdę. A sprzęt wymieniać można na lepszy np wtedy, gdy coś zaczyna niedomagać.

Napisano

Jego pieniądze, jego sprawa, ja bym kupił używany napęd 9s deore, a u ciebie wszystko fajnie działa bo to pewnie stara Acera, a nie nowa 9s

Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty.

Napisano

Litości, nic nie zużyte a Wy mu pół roweru każecie modernizować? Regulacja gruntowna i będzie działać wszystko jak należy, oczywiście poza przekosami. Mam w domu Lubej Gianta z Acerą całego i chodzi jak złoto pod kobiecą stopką a i ja jak zdarzy mi się nim przejechać nie mam powodów do narzekania. Po prostu działa, nic więcej i nic mniej. REGULACJA a pieniądze przeznaczyć na inne przyjemności albo akcesoria, ubranka uprzyjemniające jazdę. A sprzęt wymieniać można na lepszy np wtedy, gdy coś zaczyna niedomagać.

Nie będzie działać. Nowa acera i alivio są do tyłka. Problemem jest wujowa przerzutka o spierdzielonej fabrycznie konstrukcji. Chodzi o modele Shadow. Manetki podpięte do innej przerzutki niż te dwie powodują poprawną pracę napędu.

Napisano

Chciał wymienić cały napęd- jego sprawa, a ty już cicho bądź bo widać że nie miałeś nigdy w ręku 9rz acery/altusa...

Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty.

Napisano

Wymienia pół napędu bo:

- po1 bo nie opłaca się samych manetek XT kupić do 9s (450 czy 500zł)

- po2 ma taki kaprys/potrzebę, bo lepiej to pracuje

- po3 ma na to kasę,

co was w tym boli?

Napisano

W zasadzie nic nie boli, zrobi co zechce z reszta nie pierwszy i nie ostatni co się pyta prze 2 tygodnie co ma zrobić a i tak sam decyduje tylko skoro jest weekendowym jeźdźcem jak przyznał to i osprzęt jak dla jeźdźca powinien sobie dobrać a nie bez sensu pawie 7 stów wypieprzyć, sam tego jeszcze pewnie nie założy to i za serwis go skasują...

Ale wszystko co potrzebne zostało napisane, dziwię się tylko że nikt o sramie nie wspomina a to jest naprawdę dobry temat.

Napisano

A ja powiem tak: Jezdze po plaskim, staram sie caly czas rozwijac, mam manetke Alivio m4000 i przerzutke M-592 Deore Shadow, naped 1 x 9. Naprawde naped w tym momencie to jest ostatnia rzecz ktora mnie ogranicza. Wiadomo ze jak ktos robi milion kilometrow w trudnym terenie wyprzedzajac wszystko i wszystkich, to na mysl o Acerze tylko sie usmiechnie. Na zwykle przejazdzki Alivio starczy, bez przesady.

Za jakis czas pewnie cos w napedzie bede dlubal, ale to dlatego ze mam "fanaberie" a nie dlatego ze z tym cos jest nie tak.

• Mod Team
Napisano

Słuchajcie, pisałem to już nie raz, to nie tak ze widzisz nowe manetki i odrazu zuo...Ale jak wytłumaczyć że jeden cieszy miche że ma nowe Alivio a inny tylko sklina. Bardzo łatwo - słaba powtarzalność jakości której nie ma w 770, w 590 i im podobnych, te sety zawsze pracuje tak samo, teraz te najnowsze dziewiątki.. Jak zawieje.

Napisano

Bron Boze ze od razu zuo, przeciwnie, kilka postow wyzej pytalem wlasnie gdzie lezy problem.

Jak trafie tanie XT to pewnie kupie.

• Mod Team
Napisano

Problem jak już pisałem to jakość. Lekka różnica w mechanizmie manetki, luzu.na nowych przerzutkach + wrodzona gibkosc i juz przy gorszych pancerzach nie działa.

Mało tego, ja nie jednoktortnie musiałem w nowym rowerze zmieniać linki lub wprowadzać polska myśl techniczna bo amerykancy widocznie testowali na lepszych linkach :-P

Napisano

Problem pojawił się przy 9s/10s bo tam faktycznie minimalnie zasyfiony pancerz czy jakiś luz i przerzutka(łańcuch w sumie) lubi czasami mieć problem ze wskoczeniem na koronkę obok.

Jest ciaśniej z tyłu to musi być większa precyzja i dokładność, to jest jeden z głównych problemów, że niskie grupy przy napędzie 7s/8s potrafią jako tako działać, a przy 9s/10s już nie do końca, tylko że to Shimano powinno ogarnąć i robić odpowiednie przerzutki/manetki, jak musi to kosztować 10-20zł więcej żeby się opłacało, to chyba lepiej cenę podnieść, niż sprzedawać gó... już o hamulcach nie wspomnę.

Kiedyś można było jeździć i jeździć bez wymiany pancerzy/linek(pancerz potrafił się rozlecieć i dopiero się go wymieniało przy jakimś Altusie 7s z tyłu), a teraz? 2 sezony to już jest coś jak ma nam napęd działa sprawnie.

Napisano

A ja bym polecał kupić starszy model xt, czyli 750. Nówkę sztukę kupiłem za ok. 80 zł, i działa całkiem fajnie. Co prawda nie mają instant release ("działa" w przypadku wrzucania większej zębatki), ale za tą cenę jest godna polecenia.

Napisano

Shimano powinno ogarnąć i robić odpowiednie przerzutki/manetki, jak musi to kosztować 10-20zł więcej żeby się opłacało, to chyba lepiej cenę podnieść, niż sprzedawać gó... już o hamulcach nie wspomnę.

Nie opłacałoby się. Nie opłaca się ulepszać produktów względem ich awaryjności przykładowo.  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...