Skocz do zawartości

[napęd] Problem z napędzeniem koła

Bikers

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć ;)

Mam problem z tylnym kołem w rowerze. Kiedy pedałuje to koło stoi w miejscu, a łańcuch, razem z kasetą kręci się w przód. Dopiero kiedy na rowerze nie ma żadnego ciężaru to koło zaczyna się kręcić, ale z tym też jest problem bo coś blokuje koło i po chwili zatrzymuje sie.

Co mogę z tym zrobić ? 

Napisano

Serwis bębenka albo nowy wolnobieg w zależności od tego co tam u ciebie siedzi.

Dzięki za odpowiedź. Ile może kosztować taka naprawa bębenka ? Wyjdzie taniej niż kupno nowej piasty ?

Napisano

Diabli wiedzą, zależy co za bębenek i co się zepsuło. Jak piasta jest z tych tańszych to kupno nowej identycznej na zapas jest i tak dobrym pomysłem, poza bębenkiem masz też nowe konusy, kulki, ośkę, nawet nie trzeba przeplatać koła tylko wymienić bebechy.

Napisano

Dzięki Marcin. Tak, rower ten co wysłałeś. Sam raczej tego nie ogarnę, wiesz ile taka naprawa może kosztować w serwisie ? Chyba wyjdzie taniej niż kupno nowej piasty ?

Napisano

Jeśli założysz piastę z innym rozstawem kołnierzy i rozstawem otworów na szprychy, to musisz również zmienić szprychy, do tego nyple i do tego koszt przeplecenia koła, w takiej sytuacji nie wiem, czy nie lepiej poszukać nowego koła.

Napisano

Albo identycznej piasty-dawcy wnętrzności na tzw. przeszczep, jednak opłacalność zabiegu zależy od stanu reszty koła, głównie obręczy. Ewentualnie zakup samego bębenka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...